設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[電源線] [非平民] 一對喇叭價的Frey 2 喇叭線有乜effect?

1萬

白鑽玩家

老而不

dickmantik 發表於 2016-10-21 16:32
請問師兄邊間鋪有得試聽,因為威達行冇得試綫

我都唔知, 但向來線才有得試嗎??

如果你想知nordost的聲音取向, 我感覺中由最top的odin 2 / valhala 的心中扣減少少就接近Frey 2了.
還是好音樂最好.

專業玩家

kl122002 發表於 2016-10-21 17:07
我都唔知, 但向來線才有得試嗎??

如果你想知nordost的聲音取向, 我感覺中由最top的odin 2 /  ...

係試聽,因爲好多鋪頭係可以試聽,衹係威達行沒有試聽,佢地同我講因爲系統不一樣所以試聽都冇用,所以音樂絲帶d綫一直未敢買住

1萬

白鑽玩家

老而不

dickmantik 發表於 2016-10-21 17:33
係試聽,因爲好多鋪頭係可以試聽,衹係威達行沒有試聽,佢地同我講因爲系統不一樣所以試聽都冇用,所以音 ...

我諗係一DD牌子的線在某些鋪頭內係可以試吧? 暫時我都未去過聽試線.
通常我買線, 一係由top model 聽完自已心中再扣,
一係由低model 用過再升, 再睇下外國的雜誌再決定.

Nordost 的packing, 猶其是Nose 2 的大多包左膠, 所以甘樣而無得去試?
不過依我在其他forum見過, 有人在MK 名X屋買過, 地庫都有, 唔知果度有無得試?
只是有一點我覺要留意,是線材會因為用得耐而有少少不同,
去試數十分鐘至1-2小時內未必聽唔出.

音樂絲帶我以前都見過, 以為只是九十年代的一時玩意,
沒想過一望就望了廿幾年, 甘樣我先放心用佢.

還是好音樂最好.

專業玩家

kl122002 發表於 2016-10-21 18:42
我諗係一DD牌子的線在某些鋪頭內係可以試吧? 暫時我都未去過聽試線.
通常我買線, 一係由top model 聽完 ...

5該曬師兄

專業玩家

kl122002 發表於 2016-10-21 18:42
通常我買線, 一係由top model 聽完 ...

請問如果膽機用佢,d聲會5會有過快的情況

1萬

白鑽玩家

老而不

dickmantik 發表於 2016-10-21 21:47
請問如果膽機用佢,d聲會5會有過快的情況

我未試過在膽機上用, 不敢肯定.
不過依兩者特性去看, 原本膽機的自然失真, 較慢(octave 除外)
訊號線是由source 去amp , 應問題不大? (或者快返少少掛???) (單純靠估)   

在石機上令我覺真係過快的會是老麥 (一set 用), 而且是喇叭線影響最大.
還是好音樂最好.

專業玩家

kl122002 發表於 2016-10-22 06:55
我未試過在膽機上用, 不敢肯定.
不過依兩者特性去看, 原本膽機的自然失真, 較慢(octave 除外)
訊號線是 ...

5該曬師兄

1萬

白鑽玩家

老而不

年終, 打包膠了.

入了一台Cyrus PSX-R2 之後, 再用Frey 2 聽, 初時的確有D頂唔順.
記得是初入手時初幾日好多noise, 明顯到連hifi盲的朋友都話"你套野好似唔太正常wor?"
Frey 2 是一條可聽得到個性的線材, 不好的東西走進, 就似乎會加倍惡化給你看.

如是者過了大半個月, 似乎嚿電穩定了之後, 我覺Frey 2  有明顯唔同的地方是將音位更是層次分明
之前無嚿電時, Frey 2 是可以給出那種柔弱的細緻, 古典小品中有種幽暗神秘感
多左嚿電之後, 可以出多更多大型的作品的前後的氣勢, 聽起來的"畫面"壯大無比.

呢個可以話係嚿電的功效, 但我更覺其實是來自Frey 2 有能力handle 到大量訊號的傳送.
穩定, 通透, 分析力高這些老套的形容詞不足以形容它的實效,
真正的感覺是它提供了一個切合的平台來處理相對的訊號份量, 好比一道闊路給大量的車行
大而貴的機一定有相同份量的signal 輸出,
如果在線才上處理不善, 沒加之餘還減了,  那真是沒法聽得出台機的實效.

我相信, 如果我還是在用whitelighting, 那我只會聽出更擠迫而帶出更平面的感覺,
也因此相反地 whiltelighting 令我覺似乎合適用於於小型的Setting中來發揮當中的最大表現

回想起來, 當初用一對喇叭的價入一對線, 到底值唔值?
曾有人說我極之不智, 連我自已都是同樣的以為,
不過日子久了, 反覺,
既然心知明日不會甘心於此刻, 那此刻就不如提早趕上明日的路吧?
還是好音樂最好.

黃金玩家

any update after 1 yr? i am using 1603 silver. dunno wat to upgrade

黃金玩家

any update after 1 yr? i am using 1603 silver. dunno wat to upgrade