設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[電源線] [非平民] 一對喇叭價的Frey 2 喇叭線有乜effect?

鑽石玩家

線材我就真係唔覺聽耐左有乜唔同聲。

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2016-8-13 23:59
線材來說,個人認為電源線影響最大,因為音響係電行頭。
其次喇叭線,訊號線反而覺得中性d就夠。
喇叭線買 ...

仲記得以前有28蚊甘上下可以去名牌雲吞麵店食碗大蓉,
廿幾蚊去以在舊大丸的依街食到排骨菜飯,
老銅家24小時展開的豆漿瓷飯現在一條瓷飯賣十元八塊,
家下無三十起, 五十蚊都走唔到, 仲會反問你要定唔要 . 通漲真係好恐怖.

自無左個陳年濾波拖板之後, 一直都是用百多元的普通拖板. 漸漸的我也少理電源的部份,
在外國看展時, 有些製造商對我說廠方在設計時已考慮家用這點, 所以在電路上已有安排, 也有主張用不必額外加電處理.
或者一些機種可能真的沒電處理/優化/防干擾等的線路 (如入門機或者某些牌子),
也有些會跟上自已合用的系統優化用供電處理組 (如cyrus, naim )
如今因此非必要的話我都沒太大意欲去搞power cord. 除非鄰街是工廈.

同意線材是中性, 特別是signal cable, 但又怎樣才知是中性才是最考人的地方.
如RCA vs XLR 已可以引起不少文字.  所以這個還是靠用家自已多試, 多聽, 多問吧?
昔日有位sales 有一點講得幾好:
佢唔明D人點解怕上陳列室, 即使show room 的音效未必完美, 但會至少學識唔同牌子的聲音,
而且show room sales 大多都預左果客唔一定即時買. 唔似街鋪.

至於長著唔關機...
因為很久以前有位朋友試過著左火, 所以我都唔會長著, 而且一聽完即關電制.
(果次佢搞燕梳失敗, 因為用了美插)

線材是不是真的會用得耐變聲...
這個還是看個別牌子吧? 我感覺中Siltech, Chord, QED, WW, Oyaide, Xlo都唔會,
會變的是AQ, Cardas, Nordost,  Inakustik,
當然了, 不是一插入去唱了一兩次 用了burn-in CD就即時大幅度改變,
(只是用burn-in CD 純令我覺明顯快多少少, 更何況同時翻煲左一次對喇叭? )
用久了, 大約是2-3個月至一季吧?
是在不知不覺中, 由再聽同一張錄音, 或者有位朋友家訪時發覺固中改變的.  如果是一直自己家用, 是很難發覺.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
psiplaw + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

星級玩家

我只用過 nordost heimdall 2 PC(插amp), 佢真係要煲,仲要煲3-4個月(4hrs/day), 中間有衰聲期,動態少左及濛左,之後就突然清返... 我都有條 heimdall 2 RCA, 同意c hing所說影響力不及電源線,另外個人覺得 h2 PC 插 DAC / source 係最夾,分析力出晒黎,插amp就只改變音色。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

kl122002 發表於 2016-8-13 22:42
頭先出去食飯, 同時著機, 用isotek 張 burn-in / refresh 碟 brun-in左 一次.
家下係有少少明顯唔同左 (或 ...

典解唔入真西電古董粉紅布線出高音,單支銅出低音玩bi wire,呢個組合天衣無縫!
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

老而不

nannan 發表於 2016-8-14 16:24
典解唔入真西電古董粉紅布線出高音,單支銅出低音玩bi wire,呢個組合天衣無縫!
(Post76 Android 手機版 ...

你指WE 16ga?
還是好音樂最好.

星級玩家

kl122002 發表於 2016-8-14 18:27
你指WE 16ga?

對,正用,正到冇朋友

http://jeffsplace.me/wordpress/?p=7469

http://jeffsplace.me/wordpress/?p=9691

1萬

白鑽玩家

老而不

nannan 發表於 2016-8-14 18:52
對,正用,正到冇朋友

http://jeffsplace.me/wordpress/?p=7469

如果我說很早以前已用過呢?
還是好音樂最好.

星級玩家

kl122002 發表於 2016-8-14 19:31
如果我說很早以前已用過呢?

感覺如何?

1萬

白鑽玩家

老而不

nannan 發表於 2016-8-14 19:32
感覺如何?

沒有

真是很抱歉
還是好音樂最好.

星級玩家

kl122002 發表於 2016-8-14 19:50
沒有

真是很抱歉

好多事物都係新不如舊的