設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jaffeinism

[討論] 網上傳聞NW-Z1R, 究竟係米劉定堅?

進階玩家

nanaholic 發表於 2016-9-1 22:43
唔係事實~

事實係Android未成潮流之前Nokia流動部門已經因爲多種投資錯誤死咗好耐,好似中咗北斗之拳咁 ...

电視都死左
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

hkumv 發表於 2016-9-1 22:45
电視都死左
(Post76 Android 手機版送出)

冇錯,電視都比韓國同大陸牌子打到死死下,影音部門係靠"音"撐住,所以唔好睇小音響部門,佢哋係係sony内部小數做到嘢㗎。

銀級玩家

nanaholic 發表於 2016-9-1 22:43
唔係事實~

事實係Android未成潮流之前Nokia流動部門已經因爲多種投資錯誤死咗好耐 - symbian時代佢有嘅 ...

據我所知,SONY既感光元件、電視遊戲、影音業務(電影)都係最賺錢;業績只係一直受手提電腦同智能手機拖累。
係發燒音響方面,SONY近幾年好似都冇發過功,今次定價咁進取,真係唔買都聽下。
就算佢真係耳機部門蝕錢,對業績既影響比起手機及相機都只係九牛一毛,有本錢又本身實力雄厚,你驚佢都未驚喇。
唔似Astell&Kern,同佢母公司iriver,食足食飯靠賣Portable Player、週邊產品、又搞聯名耳機,係Head-Fi界活躍係好自然既事,出既產品感覺更貼地,更迎合玩家需要。

星級玩家

Sony 家用 hifi 一路蝕錢的,明顯係marketing攪得唔好。
但又難為佢,佢鍾意軒頭做大佬定制式,好多機唔出唔得,
要比人睇指標,好似hiend sacd, bluray, 投影機,家用蝕,
賺返廣播用級別商業機。

黃金玩家

WallerHomie 發表於 2016-9-1 23:38
據我所知,SONY既感光元件、電視遊戲、影音業務(電影)都係最賺錢;業績只係一直受手提電腦同智能手機拖 ...

Sony影音電器業務同音樂/電影業務係分開計。

如以上所講影音電器業呢一兩年都係靠"音"賺錢,而電視就比韓國同大陸打到半死。
而電影同音樂最近都冇乜錢賺 (所以蜘蛛俠都要回歸Marvel)。

今次嘅walkman跟據松尾先生發言其實係非常尊重開發者嘅意向做嘅產品,反而唔同以往嘅Sony嘅做法.
https://twitter.com/bandai13/status/771316402871341056

其實就好似我首先已經講 - Sony班人係好唔爽自己最有錢果班Just Ear用戶都唔係用Sony而係用AK所以先出盡力正面挑戰AK旗艦,你見到呢部WM1Z係每方面都針對住AK380cu嚟做。同埋如果音響部門唔係一路賺錢,上層都唔會比佐藤先生咁玩部WM1Z出嚟。

貼埋條片~

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

望落部WM1A好似部ZX2小改款.... 吾知聲係米一樣?

星級玩家

Balanced standard - jack:
240mW + 240mW

Stereo mini - jack:
60mW + 60mW

請問各位師兄 認為佢嘅推力 還可以嗎 ?  高階耳機 有否需要加 amp 才可完全發揮呢 ?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

大陸甘快有兩台機聽感.... 1A聽感都吾係幾好.... 好一般, 要有驚喜首先銀包要放血..

銀級玩家

大食怪 發表於 2016-9-2 02:41
Balanced standard - jack:
240mW + 240mW

睇SPEC又點知夠唔夠力呢?何況依個數係最大值,與推力沒直接關係。
有冇輸出阻抗值提供?推幾Ohm既耳機?大單體與細單元?耳牛定IEM?
咩數據都冇,仲點分析好唔好力?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

講sony無影響力真係有的問題, 影響到leica都要出返部無反去應戰, 可想而知有幾嚴重