設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jaffeinism

[討論] 網上傳聞NW-Z1R, 究竟係米劉定堅?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

網傳WM1似乎再會分貴平Z同A, 有新標準4.4mm balanced同3.5mm
果台座枱headphone amp dac 再度用ES命名,同配合果對新旗艦headphone都肯定唔平
期待聽日IFA正式公佈,唔知有冇新一代Z5呢?

黃金玩家

非常堅~

其實我4月去做Just Ear嘅時候果日係Tokyo Hearing Center搞咗個用戶小聚,當日重有ZX系列嘅sound engineer佐藤治朗先生在場(http://www.sony.jp/walkman/special/ZX_series/manufacturer/),松尾先生都已經向我暗示咗佢係同佐藤夾緊做新發燒級walkman。

可以透露嘅係今次Sony係好比心機去聽咗好多包括Just Ear用戶嘅高燒玩家嘅意見去整呢部機,爲嘅就係想搶返班用戶。無他,十個Just Ear用戶有七八個都用AK, Sony係唔甘心自己粉絲走去買對頭嘅DAP而唔係用自家DAP例如ZX2等. 所以呢部嘢應該好堅同埋係針對住AK嚟做,應該唔會好似ZX2咁令人失望。

銀級玩家

個外殼真係幾靚

銀級玩家

仲係WM-port?

星級玩家

Sony 只有自家 數碼輸出 , 玩少好多嘢 , 太多限制 !

好似當年 M stick 咁 , 結果慘敗收場。

佢都無吸收經驗 , 正所謂 唔跟大隊 Nokia 都要死啦 !

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

真想不到 sony 咁有種咁玩,又睇下香港入唔入同聲值唔值2皮先~

其實我感 X1 已經做到好好,也不過萬。

黃金玩家

大食怪 發表於 2016-9-1 13:22
Sony 只有自家 數碼輸出 , 玩少好多嘢 , 太多限制 !

好似當年 M stick 咁 , 結果慘敗收場。

WM-port係USB+line out,係個插個形狀唔同,要玩一樣玩到,市面上都有轉換插賣。

Nokia死唔關跟唔跟大隊事,就算跟隊Android機都無錢賺亦係事實。

銀級玩家

Sony WM-port雖然係USB+line out 但唔用指定線材不能直出DSD 用咗電量又倒水 唔知呢一代有無改善

星級玩家

nanaholic 發表於 2016-9-1 14:16
WM-port係USB+line out,係個插個形狀唔同,要玩一樣玩到,市面上都有轉換插賣。

Nokia死唔關跟唔跟大隊 ...

唔跟android的確係佢死因

有冇錢賺係後話,連產品都冇出過何來諗住賺錢…

黃金玩家

WINGZEROCUSTOM 發表於 2016-9-1 14:25
唔跟android的確係佢死因

有冇錢賺係後話,連產品都冇出過何來諗住賺錢… ...

絕對唔係。

佢本來內部已經有套linux-base嘅Meego係早過Android又好過佢, 但係高層内鬥攬住當時佔咗9成半市場嘅symbian唔轉型先係佢最大嘅死因. 當佢發現Android蠶食咗symbian嘅時候佢已經冇錢, 佢本來有同Google傾轉Android但Google話一來唔會比錢佢,二來Nokia自家嘅here地圖當時係歐洲威過Google Map所以同Google有正面利益衝突所以根本兩邊都傾唔埋(又無錢收又要廢自己武功 - 因為做Android一定要裝Google Apps - 即係Nokia貼錢幫google!), 所以先投靠金錢同技術上都全面支援佢嘅Microsoft. 並唔係佢唔跟大隊咁簡單.