設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: koalaau

[討論] 哩度多唔多人玩二手器材?

鑽石玩家

我diy散線夠用了,有tone control的前級和合併,微調扭下就得,厚聲薄聲分析力果d,器材係咁就係咁,用「好有效」的線只係扭曲器材原本聲音,其實唔啱聽應該係換機。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2017-8-11 22:49
我diy散線夠用了,有tone control的前級和合併,微調扭下就得,厚聲薄聲分析力果d,器材係咁就係咁,用「好 ...

事實換線過多 = 可以換一台機了.
我覺得線材是應一次性的購買, 以廠線而言是合自己預算中買最好的已足夠.  DIY就考眼光了, 有時DIY左不合自已預料又搞過...呢個數已夠入廠線.
線材如果不是經常拔插(如同在hifi店), 意外, 是不會壞.  

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
koalaau + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

認同diy線就好平,如用靚插就可以好貴。

我果d幾十蚊貨仔,仲只係用sommer和gotham,一隻厚實低音靚,一隻清爽高分析,啱使就唔亂試其他了,整一條二百左右,成套器材加埋都係用二千左右,買一條廠線都唔止。

重點係我賣哂以前的廠線,但唔覺差左,回水夠我賺返部機,

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

koalaau 發表於 2017-8-12 01:02
認同diy線就好平,如用靚插就可以好貴。

我果d幾十蚊貨仔,仲只係用sommer和gotham,一隻厚實低音靚,一隻 ...

廿年前我買過兩千左右大廠rca線贏唔到自己diy一百幾十

鑽石玩家

mankit9998 發表於 2017-8-12 12:44
廿年前我買過兩千左右大廠rca線贏唔到自己diy一百幾十

我有條三千幾都贏唔到條二百幾。

鑽石玩家

不過唔係話散線萬能,只係話佢抵玩,我有條viablue c2喇叭線,千八左右,同九幾年賣六千幾的mit 750 t2比,厚度和質感係輸。

1萬

白鑽玩家

老而不

文字打了很久, 因為真是滿分感動, 拖了這麼久是主人家的要求之一.  沒圖. 是主人家要求之二.
那些為圖而圖的人可能不信以下文字或者失望, 不過這是你的事, 不是我的,
聽器材不是靠睇左相就當試左!
主人家親口講的.

記得自己早年前入了Tannoy Autograph mini 後很努力地在找到底香港有沒有人是用原早的autograph,
結果沒有, 反而找到了有一戶人用舊GRF. 一再拜托才容許登門.
一對GRF (3角) 的地方一定要有甘上下, 喇叭的距離近8尺半, 佔了客應一半的位置. 主人家笑說好彩時下用平面電視, 不然顯得客應擠迫.
amp 是老牌子Leak 機去推. source 是一台中階的luman CD機, 好舊的luxman 原子粒收音機.
老tannoy 一直給人印象聲音一種幽陰, 我家訪了幾次也是有這種感覺. 不少膽+天出來的音樂是幽幽秘秘, 好似潮濕天氣下沒乾的衣服一樣 .
又或者行"指定組合".... 聽了數家, 口裡不得不說好, 不然一定出事.
其實問題是用上"指定組合"後的聲音是好似被硬拉成平面, 那種音像立體感我覺不太好, 有時平面, 很多東西都似是被拉到最前, 少了那種Tannoy獨有"從後而前的感覺" ,
最壞的情況時聽起來將原本的tannoy聲變成了其他牌子的喇叭.

回過來,  
我對膽機不熟, 不知今次的Leak amp用了什麼膽. 光是看組合第一種感覺就以為 "我要時光倒流60年嗎?" .
60年前的hifi stereo 聲是如何, 我是有一點印樣, 而經過多年的變化, 自已也覺變得太多了, 今次就是一次時光倒流的機會.
席上聽的不是什麼hifi 錄音, 也不是明星潮流曲目, 反而是一些平常出品, 有些是更是被再版多次的平價CD, 當中有EMI 的中價古典, 又有些是classic pops, 如paggie lee, Dean Martin的, 已是最新的是之前出的<電視送飯>主題曲合輯.
一開收音機...老實說, 我覺用GRF + Leak 去聽收音機是真是大材小用.  不過這是主人家的喜好.
起初聽還是不慣, 不過就是連RTHK2 早上被丙到七彩的節目都忽然 "好聽", 是真的, 自某主持走了之後, 節目有點爛, 不過今日一聽心裡卻不自覺地沒了以前抱怨.
當主人家想demo RTHK 4 時卻被我阻止, 主人家的事頭婆也加入阻止行列, 主人就此作擺.

午後, 事頭婆出去打牌, 男人終於可以發威.  
在沒有太多 高樓的地方是的確收得不錯. 其實剛才聽RTHK2 已很滿意, 如今RTHK4 更是可以用 "一流"來形容.
好奇一問,才知台tuner 一手入至今只是換了燈泡之外沒有修理過, 只是買了新的FM天線而已. (好後悔自已放走了台Luxman tuner...)
主人家不玩黑膠, 覺真是一次蝕一次. CD 也因為長出長有, 音質穩定, 所以取而代之.
我也是用了CD很久, CD 其實說是一塊試金石. 因為碟內data 一定是一樣的, 所以只要如果器材只要有是自己一套的調音方式, 那麼就一定是聽得出.
CD的表現沒有令人失望, 反而因為面前這組 60年前的hifi stereo 組合令人更覺驚喜.
是有舊日的聲底沒錯. 不過如今聽起來, 是兩回事, 是一種優雅的舉止, 敏捷卻不荒不忙的氣氛, 沒有今日某些牌子中很誇長, 戲劇性的聲音, 是叫聽者非常放鬆.
這組器材是老實, 再版CD, 收音機中不良的地方也顯露無遺, 處理起來卻有紳士的風格般說 "啊, 是有點不妥, 不過無必在意"  的態度.

問了主人家, 原來在十數年前換定了這些2手的器材就決心不打算再換, 覺沒必要, (可是看起來似1手)
而且認為hifi 出來的聲音就是跟他的筆跡一樣 ,   
既然是個人的簽名 , 何必因隨便更換?

他反而覺平時參加代理的demo , 知一下新機新聲便覺足夠.

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
skywaychan + 10 + 10 知足常樂
gordonlukch + 10 + 10 正帖留分
koalaau + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

最近回望唱盤, 令我想起一個很久沒見過的牌子 Connoisseur
和TD124 一樣是輪盤, 也有出過帶盤, 不過今日好少人講了 .
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2017-9-29 22:07
最近回望唱盤, 令我想起一個很久沒見過的牌子 Connoisseur
和TD124 一樣是輪盤, 也有出過帶盤, 不過今日好 ...

Connoisseur我完全未聽過。

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2017-9-29 22:50
Connoisseur我完全未聽過。

很有歷史的英國盤 (好似係??), 好似在80年代前沒了.
印像中不錯的, 不過應沒人用了吧?
還是好音樂最好.