設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kyle7

[入耳式] 擁有K3003血統嘅"降"級版? - AKG N40 開箱

銀級玩家

又黎齒音⋯

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

Ching有無覺得中至中高頻有啲空洞?
唔知係咪隻demo太新未煲過
同我印象中嘅akg聲幾唔同下

銀級玩家

正考慮出手……
請問樓主,DAP直推N40發唔發揮到8成?
個人用AK100ii,有擴但唔會用,想試平衡推N40,出街隨身用。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

henryctw 發表於 2016-7-17 23:45
又黎齒音⋯

開箱果陣係有,而家保左10個鐘,已經收左D,同K3 對比齒音其實少好多。 不過K3 推唔掂先會刮耳,齒音多啫。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ph0381 發表於 2016-7-17 23:48
Ching有無覺得中至中高頻有啲空洞?
唔知係咪隻demo太新未煲過
同我印象中嘅akg聲幾唔同下 ...

岩岩開黎聽果陣係有d 空洞,之後煲左幾個鐘後好DD,哩隻野非常欠煲。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

WallerHomie 發表於 2016-7-17 23:55
正考慮出手……
請問樓主,DAP直推N40發唔發揮到8成?
個人用AK100ii,有擴但唔會用,想試平衡推N ...

其實佢比K3易玩好多,我自己用N6直推,要開到32格,對比之前D IEM, 開多8-10格。如果落台機推係10成功力計,N6 都推到around 8成。隻野比多D 佢,佢就嘔多D。同埋如果用高電流,低音量同實淨程度會增加。平衡就無得試,等過兩日問friend 借機試下。AK100ii 平衡下,我自己估計 around 7成左右,但實際真係要試試先知。

有c hing 試過用AK300 3.5直推,同加 MOJO 推,佢話完全兩回事~

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
WallerHomie + 5 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

kyle7 發表於 2016-7-18 02:21
其實佢比K3易玩好多,我自己用N6直推,要開到32格,對比之前D IEM, 開多8-10格。如果落台機推係10成功力 ...

試完N40,用AK100ii直推,3.5單端,ref. filter,Sales哥哥話隻Demo未煲過。
聽感係:好蒙,低頻唔潛唔彈,音場平面,動態好差,分析力不高,高頻冇哂;
原因好明顯係AK100ii完全唔夠力,相信就算2.5平衡推,依個set up下進步極都可能只係及格;根本N40就要煲,要發揮得好,唔用擴好難有咩發揮,依家我咁推法,我諗4成都冇;我隻A3直推仲好聽過佢(緊係,煲左年半。)
聽完完全解毒,原來諗住買佢出街平衡直推,可以打消念頭了。
但隔音同佩戴感方面,做得真係相當唔錯。
有機會會拎埋部擴去試煲過既N40,現階段既聽感完全唔準確。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

WallerHomie 發表於 2016-7-20 19:31
試完N40,用AK100ii直推,3.5單端,ref. filter,Sales哥哥話隻Demo未煲過。
聽感係:好蒙,低頻唔潛唔彈 ...

無錯,我岩岩開箱,D 聲只係入得耳,我開波用N6 聽,所以推佢先唔太差,都依家廿零個鍾已經同岩岩開箱有D 分別,依家返工就N6 煲, 返屋企就台機煲,隻野真係要比D力 喂佢。。

銀級玩家

kyle7 發表於 2016-7-20 20:37
無錯,我岩岩開箱,D 聲只係入得耳,我開波用N6 聽,所以推佢先唔太差,都依家廿零個鍾已經同岩岩開箱有D ...

暫時我遇過既圈鐵之中,9 out of 10都有比我「大食」既感覺,我會形容係"More You Feed, More It Sounds"。
而且欠煲既圈鐵,缺點會比動鐵及動圈更容易浮現同察覺到,幾個月後再去舖面試多次,又會變左第二隻耳機。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

WallerHomie 發表於 2016-7-21 08:55
暫時我遇過既圈鐵之中,9 out of 10都有比我「大食」既感覺,我會形容係"More You Feed, More It Sounds" ...

無錯,哩隻野非常欠煲,但個動態係差D,就算煲好,都應該唔夠聽D大動態野,但人聲小品,同3-4件樂器演奏,佢就handle得好好。 性價比其實已經唔錯。