設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 擁有K3003血統嘅"降"級版? - AKG N40 開箱

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

琴日等相熟舖頭到貨,睇住個運輸送黎

一開,packaging好有心機,2千幾有咁嘅level,真心抵讚。

跟機兩條線,一條mic線,一條3.5. (一定有人問點解唔跟2.5 平衡,我無2.5對我無影響 )

同K3 一樣,有三種調音Filter跟,暫時用緊reference一路煲住,聽住20個鐘先,之後再試。

跟機耳機盒質感唔錯,但略嫌細左少少,想放埋套調音Filter 落去都有D窄,所以無用

耳機本體好細隻,造工落足心機,雖然係MIC,但d水口位仲好個T8ie 一代。。。。

開箱耳機無 attach 到線,要自己插,mmcx 位唔錯,幾實淨,但好易轉。。。。有D驚,雖然2年保..

佩戴感非常好,比K3好,穩陣D,連續聽左2個鐘都無耳仔痛,但隔音比較一般,應該同跟機耳膠及耳機每邊兩個氣孔有關。

聲音方面: 聲音走向同K3有D似,一貫AKG 調音,三頻算平均,同K3比,高音無咁刺激,無咁亮,比較順滑同柔和,中頻比K3前DD, 人聲清而美,唯開箱齒音比較多,要煲練一下,低音比K3 實淨,量多少少,下潛深度相差唔遠。音場比K3 細,兩極延申亦無咁高,所以整體氣勢有所不及。

整體比K3 雜食,但要聽ROCK, HEAVY METAL 略嫌未夠刺激,但普通POP 就仍然夠揪,鍾意AKG聲低嘅人必試。

另外,N40唔算好難推,就算用電話都比到小小貨 (係小小咋),落DAP 係另一回事,但係加埋AMP 先叫發揮到佢。

個人認為無論包裝設計,耳機本體設計,到聲音質數,2千尾黎講,超晒值,完成度及成套野present得好好。

哩隻野睇得出係AKG好比心機嘅翻身作,期待煲開後嘅聲會點 (雖然有排) ,再聽多陣先同佢配下線~

唔識隔住內文貼圖,望各位師兄見諒。。。

無花巧外盒Design

無花巧外盒Design

打開後,配件排放整齊

打開後,配件排放整齊

台機地獄式煲練中。。。

台機地獄式煲練中。。。

啞黑配電鍍銀,幾靚仔~

啞黑配電鍍銀,幾靚仔~

本體獨立放後面

本體獨立放後面

評分

參與人數 6威望 +85 金錢 +85 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 精彩報告
hiyori + 35 + 35 用家心得
WCHK + 10 + 10 精彩報告
窮小子 + 10 + 10 精彩報告
粗人敵卡 + 10 + 10
WallerHomie + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

窮鬼

等睇filter聽感分別

銀級玩家

現金價?

黃金玩家

2.6k

星級玩家

2K幾係友情價?

>>鍾意AKG聲低嘅人必試<<呢句好釣胃口

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

eric_explorer 發表於 2016-7-17 17:12
現金價?

可以去星際問下,$2XXX,DMA 無問,但應該差唔多,現金價

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

lcp12325 發表於 2016-7-17 17:49
2K幾係友情價?

>>鍾意AKG聲低嘅人必試

2k尾現金價,友情價未到2k半 XD

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

lcp12325 發表於 2016-7-17 17:49
2K幾係友情價?

>>鍾意AKG聲低嘅人必試

聲底咋,質素當然無K3咁好,AKG 又唔會自己打自己嘅,但個佩戴感真係好D 嘅

黃金玩家

我尋日都去鋪頭試聽過呢個價咁嘅聲效冇得輸,好似稍為暖聲過K3......

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Pacalet 發表於 2016-7-17 18:05
我尋日都去鋪頭試聽過呢個價咁嘅聲效冇得輸,好似稍為暖聲過K3......

係,不過只係暖少少,中性左~對我黎講係好事~XD