設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ykluk

[CAS音響] 人造木耳大測試之 Cambridge Audio CXN 個人聽覺報告

黃金玩家

ilavbnm 發表於 2016-7-12 23:41
C兄...哩個POST我只回埋哩次
我會事先講明...係避免以為只有得我講無人講
同時亦表明我放棄哩個POST

如果ching你只係想講擺位上既問題,大家就無謂紙上談兵啦,我未上過六爺屋企,佢既喇叭、器材,我唔熟悉,實在用肉眼睇唔出佢既"錯",但事實上我又睇唔到ching指出點為之岩?我覺得睇呢張相就能評定位音效既野,高深難解,神乎奇技,我就唔想係高手ching你面前自暴其短啦~!我亦唔敢話邊個錯,反正睇出問題既人反為比唔出答案。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
pinkspider + 10 + 10
fungl + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

有聲就算...

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

kkkiu 發表於 2016-7-12 23:54
如果ching你只係想講擺位上既問題,大家就無謂紙上談兵啦,我未上過六爺屋企,佢既喇叭、器材,我唔熟悉 ...

如果ching你只係想講擺位上既問題,大家就無謂紙上談兵啦,我未上過六爺屋企,佢既喇叭、器材,我唔熟悉,實在用肉眼睇唔出佢既"錯",但事實上我又睇唔到ching指出點為之岩?我覺得睇呢張相就能評定位音效既野,高深難解,神乎奇技,我就唔想係高手ching你面前自暴其短啦~!我亦唔敢話邊個錯,反正睇出問題既人反為比唔出答案

Good point!!!  
Enjoy Music, Enjoy Life!!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

禾決定放學...
禾決定放工...
禾決定放屁...
禾決定放棄...!!
走咪走囉,唔係等人留吓嘛!!

唔分享都算,浄係識單打,"你呢樣唔啱","你嗰樣不對", 又唔實質出來教,又唔比人家訪,自己獨醉自己所謂好聲,毒宅一名,係兩名先啱!

人家出 post 分享 source player呀,識唔識字呀,九五搭八唔睇重點,對眼射呢呀!

好唔好聲唔係自己講架,係人哋評架!
好唔好聲唔係用眼睇架!
擺啱位就好聲呀,依家捉象棋呀!

以上呢d就叫講事實講真話喇!你兩位啱唔啱聽呀!

好哋哋一個分享 post, 係都要搞喎佢,你兩個大屎變態架!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

Enjoy Music, Enjoy Life!!

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

fungl 發表於 2016-7-13 10:00
禾決定放學...
禾決定放工...
禾決定放屁...

師兄唔洗咁勞氣 ...

大家知唔知現在乜野境? 我地搞 d 教學或技術交流活動,估唔到有咁多新手,個半鐘頭就玩左三個鐘。問嘅問題有一半係超簡單新手問題,我 d 三腳貓都識答,但我地唔會話你咁都唔識! 傾開先知大家都唔想網上問,一來一係無人答,一係比人笑,咁有 d 版友都話被笑都無問題,d 大師有分享嘅都叫做學到野,就算跟錯師學錯都無問題,因為自己自己會摸索,唔掂再問 ... 但偏偏就係重點放錯晒,剩識講 d 其它無謂周邊野、笑人等,POINT 呢!? 重點問題答到咩!?

我之前講係想鼓勵新手有問題去問、陸爺呢 d 唔好理佢勁定唔勁玩家,總知多分享等大家多研究,呢期佢試嘅係 CAS 野,佢講嘅係對部機嘅聽感,好 la 擺位唔岩影響聽感我 buy ... 咁大師有無分享到你個人意見點擺先對? 有相分享嗎? 有上去陸爺到搞返佢正確攞法,等佢感受到大師級技量嗎? 齋講、不著邊際,我 d 流羅都做到大師嗱!! 動不動就話無尊重自己,我都有咁講,但我起碼尊重發帖人出心出力,我起碼尊重新手盡力搞 d 體驗活動,等佢地多機會試到問到;我起碼尊重好多真大師,會邀請佢地唔同形式去協助大家。

如果想繼續做個隱世大師,歡迎!! 但大前提唔好出聲言詞帶吋嘴嚇怕新手、大前提唔好窒礙 d 所謂半桶水玩家分享!! 我寧願半桶水嘅野有錯,但大家真心、開心分享研究,找出錯處,行遠路洗多左錢,食多餐吹水飯,開心過比 d 無解決方案嘅隱世大師一味彈人家 "邊會咁玩"、"擺錯位"、"出句聲咁多野講唔尊重我"。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

King sir同IL兄都誤會哂尊重的意思,尊重不等於讚好,千萬唔好誤會,尊重的說話,尊重的回覆係受眾聽/睇完之後唔會留有不快感,唔好睇完你地既字眼唔開心或要思考自己係咪得罪左你地,明白你地應該係覺得老六套機擺成咁有D可惜,不過字眼上就只覺得你地明串,暗串,嘩苦,打擊出文者,都係果句,明你地係76好耐,明你地同老六都熟,但始終forum大家都係朋友,熟還熟,禮貌都係要有的,善意批評相信冇人會唔受,但你地的批評已超出左善意的範圍,做左76兄弟咁耐,相信二位都唔希望自己出po大膽分享時,屋企傢生有未完善的地方影左出黎同76既兄弟諗住分享下但最終帶來不停"耶魚"什至去到人身攻擊吧。

如果因為唔想比人取笑或討教, 而唔係76作分享,咁就算老六D傢生更差都好,我反而會更敬重有勇氣係度同版友分享的朋友呢。

(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +20 收起 理由
warmmjs + 10

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2016-7-13 10:39
King sir同IL兄都誤會哂尊重的意思,尊重不等於讚好,千萬唔好誤會,尊重的說話,尊重的回覆係受眾聽/睇完 ...

大王好野

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
fungl + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

pac 發表於 2016-7-13 12:08
大王好野

PAC兄, 言重了!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟都跟六爺咁擺位,又一樣愈買愈多,又唔覺得有問題
Esoteric K-01X, Tidal Presencio LS, Tidal Impulse Stereo x2, Tidal Contriva G2, Pioneer S-1 EX, Pioneer S-7 EX, Velodyne DD12, Focal Micro Utopia, Purepower 1050, Oppo BDP 103, Marantz AV8801, Anthem

5萬

總版管

tst123 發表於 2016-7-13 14:35
小弟都跟六爺咁擺位,又一樣愈買愈多,又唔覺得有問題

的而且確, 六爺呢個擺位係會有D問題的, 因為一對喇叭中間放哂機係對音場有影響, 而且玩HIFI的先決都係希望中間有冇哂比返二隻喇叭去營造返個音場的深度的, 不過六爺一開波都說明左, 呢個位只係臨時方案, 而佢亦都冇諗過要個REVIEW係一個專業人員的REVIEW, 所以大家睇完當係對佢測試器材的一個參考, 我覺得係FORUM來講絕對係正常不過之做法呢!!!

所以我講的都係言語上的問題而非技術上的問題, 高手何其多, 葉問都話, 好打唔係重點, 修武德先係重點....我其實就係想表達呢樣野呢~~

希望 KING SIR同 ILOVE兄理解我當中的諗法呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

原來呢到咁熱鬧,我又搭咀先

先多謝六爺既報告,令我大約知到部CXN係咩聲底

另見有師兄話六爺器材擺位有問題,我亦覺,但六爺唔係一個人住,有時要妥協

我自己都唔係咩最好器材或擺位,但有時都會搞下家訪,俾d想聽下唔同器材的音色,等大家可以識多d,聽完唔like我亦無所謂,自己like就得,講到底,聽歌睇戲都係個人喜好,約埋幾個師兄一齊吹下水,交流下心得,都幾開心

搞家訪勝過千言萬語,咩聲自己去感受 我講到識飛都無用

出黎討論,大家禮貌d好,有師兄話唔會俾大家知佢既短處,其實知道又如何?我地又唔係幾百萬器材,大家都係以玩的態度,又唔係比身家,師兄怕俾人吋才不會讓人知自己的不足,我又唔會咁諗,無失敗何來會有勝利,理性討論先會有進步,我真係唔想見到好似立法會咁,只識踩人,但又無健樹

老實講,玩左幾年,由生手變熟d的生手,由入門機玩到旗檻機,都係多得眾師兄指點,如果無呢到開心的討論 ,我會繼續玩入門機算

開始唔知自己講緊乜

評分

參與人數 5威望 +110 金錢 +109 收起 理由
阿正 + 20 + 20
wil-wil + 50 + 50 絕對認同
pac + 10 + 9 絕對認同
fungl + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分

Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal