設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ykluk

[CAS音響] 人造木耳大測試之 Cambridge Audio CXN 個人聽覺報告

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

kelvinsin 發表於 2016-11-16 23:23
唔好意思overlooked左黎句。多谢解答。
其实我手上拿到一架cxn,屋企一直用住auralic mini usb直出LX89 da ...

auralic仲未得閒借嚟做"人造木耳大測試", 唔敢答你~!!

不過如果CHING你覺得CXN既聲已經好好, 咁有機會去試吓851N, 小弟覺得唔係高一班, 係好多好多好多班, 以平衡計暫時嚟講試過既係最好添~~

黃金玩家

851N真係高o正好多,用埋851A可以用平衡接駁,成套勁好聲。
但價錢就比CX系列貴6成

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ykluk 發表於 2016-11-17 10:04
auralic仲未得閒借嚟做"人造木耳大測試", 唔敢答你~!!  

不過如果CHING你覺得CXN既聲已經好好, ...

睇黎我俾ching你更加木耳,其实我已经系朋友处AB对比咗851 vs cxn,除左低音唔甘实,其实都听唔出大分别。甘其实木耳系咪算好处先?

Ching快滴对比auralic mini喇,好期待你个精彩报告,我可以hold住两件迟滴才决定出边件。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

alan_wyl 發表於 2016-11-17 11:50
851N真係高o正好多,用埋851A可以用平衡接駁,成套勁好聲。
但價錢就比CX系列貴6成 ...

851A打普通落地箱ok吗?其实听闻之前ching话n70a好似比较厚实声,我都prefer n70a。我觉得tannoy仔比较亮,用89 dac听落有点攰。

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

kelvinsin 發表於 2016-11-17 13:23
睇黎我俾ching你更加木耳,其实我已经系朋友处AB对比咗851 vs cxn,除左低音唔甘实,其实都听唔出大分别。 ...

2ch嘢好主觀, 小弟覺得點都唔一定係每個人睇法, 所以小弟寫"個人聽覺報告", 同內容上都係講明係自己套架生同一情況下既個人感覺~{:9_421:}

玩HIFI都係自我感覺良好就OK, 無需要所有人認同, 因為都係自己聽之嘛~~!! {:9_407:}

BTW, auralic都應該會試, 但未必會係mini, 同埋實在太忙, 可能下年先會有機會~{:9_418:}

黃金玩家

kelvinsin 發表於 2016-11-17 13:31
851A打普通落地箱ok吗?其实听闻之前ching话n70a好似比较厚实声,我都prefer n70a。我觉得tannoy仔比较亮 ...

其實要睇你自己喜歡聽那種聲音,CXN,N70A,851N我都落舖試過,發覺N70A聲音太厚,和我個人喜好不乎,但並不代表它不好,只是我不喜歡,851N + 851A的組合才是我杯茶。我家中就用851A推 PROAC DB1,每天都在享受中。