設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] (創作力量同幻想)(慎入)有一個超大的耳機陰謀論做假設

關閉 [複製鏈接]

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
以下係個人的幻想, 純屬巧合...不過唔知大家點睇 (不過相信都會有一定的潛在影響力XDDDD)

講完可能會好震撼, 望大家睇完得淡笑算

以下係冇證冇據, 純屬_ up: (講堅, 係個人睇法)

我地平時去買耳機, 係有得試聽, 岩先買, 咁通常賣耳機果D鋪頭"應該有番咁上下相關知識"

咁耳機相信未有法例監管; 除非除非有證據話係假貨, 但係其他細節相信都有灰色地帶 (因為我見唔少人"假"當"水"貨) (同埋音色好主觀, 冇理由真係搵部機同真貨去check Hz)

同一道理, 有冇人會諗過, 平時去果D鋪頭試聽的, 會唔會係100%該耳機真正的音色呢? 會唔會有人demo俾的係水貨, 同真貨有距離, 從而谷B牌子耳機的銷量呢? (好耐之前有人話動鐵係假唔到, 因為技術係高超, 但係而家中國都有動圈動鐵出現, 呢一層我唔敢講)

鋪頭都係Sales, 如果人地B牌子俾個好既offer佢地, 佢地又會唔會好公正咁俾D客自已選?

點解有咁既想法? 因為從商係從商, 商人係古惑的, 有時買撈先知原來撈係有超A,  精A 去上台買電話先知買番黎係水貨(個sales話係行貨)

同埋音響展都係一個好好的原因, 上年去聽IE800, 全部高級耳機, 第一耳聽出黎音色好差, 好似冇煲或者流野咁, 會唔會係參展商玩D客? (驚你偷, 或者驚你玩爛D貴價野, 從而擺D渣野係度就算?)

中國連K3003都有假, 何況參展果D?有冇證據佢地demo的係100%堅野?

以上都係個人的創作, 唔知大家點睇????

黃金玩家

你到底想講乜?講完又講,開咁多 post 講陰謀 地球是很危險的

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
jaffeinism + 10 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

有冇陰謀真係唔知,commission高既產品,sale落力d就係人之常情

幾時都係三五條識得既私友小聚,最真最直接,仲係最易入毒

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

jackorh 發表於 2016-7-3 12:44
你到底想講乜?講完又講,開咁多 post 講陰謀 地球是很危險的

閱讀理解相信唔係好難既

假設, 因為耳機有假貨, 暫時未見有人監管(你見MK, 阿虎有人假貨當水貨賣), 會唔會有人將假貨混入去D平時俾人試聽的耳機度, 10隻假1隻真, 去谷真果隻牌子耳機的銷量呢?
(舉例, 例如你對A耳機有興趣想試聽, 鋪頭俾隻假的A你, 你覺得好屎, 跟住佢就sell你B耳機)

同埋你去音響展, 展出俾人試果D耳機又係唔係真貨? 你丟隻K3003出黎, 成萬蚊, 當佢成本都幾千, 一不留意俾人偷左咁點? 咁去試音響展果D demo機又係唔係真貨?

即係做生意會唔會狗到魚目混珠, 以以上的手法去誤導消費者對一隻耳機的睇法?

樓上都有師兄講, 大家share耳機係最好, 的確, 但係冇可能次次都有班人咁share法

所以只係提出呢個假設性的point,  會唔會有人或鋪頭真係如我所講的手法去做生意?

(理由係MK有唔少細鋪有大貨賣, 計成本鋪租相信難D吧[唔會冇可能], 咁果D大貨又係唔係真係大貨?[下下搵水貨做借口呢招又work 唔work?])

你上網睇, K3003同IE800都有假, 咁你話了, 我諗既可能性又會唔會"存在"?

地球真係好危險架, 由其是香港, 逢商必奸

黑鑽玩家

佢早排有篇千字文創作失落左個文學獎,應該想係邊到跌倒,邊到起番身掛 !? 而家樓主創作力咁澎湃,直頭遇神殺神咁款,我地點阻都阻唔倒架喇。我唸除非佢玩厭呢度,又或者等佢揾到第二個有更多芝心花生好友既地盤之前,都難免有更多呢類超現實創作出現,總之,討論區現在都變得極危險,而思覺像也失....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jaffeinism + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chief424 發表於 2016-7-3 15:13
閱讀理解相信唔係好難既

假設, 因為耳機有假貨, 暫時未見有人監管(你見MK, 阿虎有人假貨當水貨賣), 會唔 ...

事實的確係有可見現象使人産生"合理"聯想(好似問有無外星人咁,全世界官媒都話無,但現象又無處不在),基於科學精神,未求證不能肯定亦不能否定,只可以話係一個有待考證既"合理"聯想。

C兄呢個雖然係假設性問題,但的確係有危機感! 作為消費者旁身自保基本守則,都係要貨比三家,小心驗貨,切忌急進(promotion做埋今日,唔買就走雞之類)。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

佢幾有娛樂性架

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

以下係個人的幻想, 純屬巧合...不過唔知大家點睇 (不過相信都會有一定的潛在影響力XDDDD)

講完可能會好震撼, 望大家睇完得淡笑算

以下係冇證冇據, 純屬_ up: (講堅, 係個人睇法)

我地平時去買耳機, 係有得試聽, 岩先買, 咁通常賣耳機果D鋪頭"應該有番咁上下相關知識"

咁耳機相信未有法例監管; 除非除非有證據話係假貨, 但係其他細節相信都有灰色地帶 (因為我見唔少人"假"當"水"貨) (同埋音色好主觀, 冇理由真係搵部機同真貨去check Hz)

@@@(因為我見唔少人"假"當"水"貨) @你呢個講法有商確餘地, 大舖一定吾會甘做, 係商場既細舖梗加吾會, 網上賣個的就吾敢講, ; 同埋而家耳機個行打仗甘亂, 你估A舖賣假野, B舖會吾會做野了? 佢地都散左好多條針出去架....

@@@(同埋音色好主觀, 冇理由真係搵部機同真貨去check Hz)@有少少混淆視聽咯

同一道理, 有冇人會諗過, 平時去果D鋪頭試聽的, 會唔會係100%該耳機真正的音色呢? 會唔會有人demo俾的係水貨, 同真貨有距離, 從而谷B牌子耳機的銷量呢? (好耐之前有人話動鐵係假唔到, 因為技術係高超, 但係而家中國都有動圈動鐵出現, 呢一層我唔敢講)

@舖頭既DEMO已經RUN IN左一段時間, 甘當然會同你新入手未用過既耳機音色吾同; 甘隨便俾個流流地既SALES水到你由A轉B, 好明顯你吾係老燒, 立場吾夠堅定, 甘個立場都係要歲月同學費煲鍊既

@全世界最大既動鐵生產商婁氏已經俾中資收購左啦.... 樓主你的料好OUT下....; 動鐵單元本身就吾貴, 廠商SELL既係調音 (分頻, 物料, 可調低音控制器... 度入手, ...), 我覺得有時的野你自己又吾係好清楚, 就少的9 X, 吾識可以問下人.... 態度好的會有人答你的, 少發的呢類儍仔文啦

鋪頭都係Sales, 如果人地B牌子俾個好既offer佢地, 佢地又會唔會好公正咁俾D客自已選?

@有人用槍指你個頭咩? 你自己買野前無做過功課?

點解有咁既想法? 因為從商係從商, 商人係古惑的, 有時買撈先知原來撈係有超A,  精A 去上台買電話先知買番黎係水貨(個sales話係行貨)

@你上行買會有超A?

同埋音響展都係一個好好的原因, 上年去聽IE800, 全部高級耳機, 第一耳聽出黎音色好差, 好似冇煲或者流野咁, 會唔會係參展商玩D客? (驚你偷, 或者驚你玩爛D貴價野, 從而擺D渣野係度就算?)

中國連K3003都有假, 何況參展果D?有冇證據佢地demo的係100%堅野?

以上都係個人的創作, 唔知大家點睇????

@你講野講到呢步, 我真係好心平氣和甘勸下你, 有時間去搵個心理醫生同精神科睇下.... 我好耐之前有個同學仔, 成日話有人跟踪佢, 偷聽佢講電話, 個CASE好似你甘.....

鉑金玩家

一間舖得一隻比你試,點樣混入一隻真?
你混隻你以為勁,但原來大多數人覺得差既耳筒入去,
又點算?

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

jaffeinism 發表於 2016-7-3 19:42

講完可能會好震 ...

睇你的回覆, 只想講閣下買野的心態好隨便, 有錢買到就算

而唔會追求買左之後有咩要跟進(呢方面唔講, 費事俾你話我精神病)

大鋪(百記, 豐記)果D冇可能因為根本冇得俾你試聽, 就算有都炸晒型(我自已親身試過,問佢借隻215試聽果好緊張驚死我偷佢咁)

一間大鋪對一隻cheap耳機都咁緊張個防盜, 咁更何況果D假大鋪? 果D所謂假大鋪的手法又係唔係100%乾淨?

細鋪更加唔講, 因為關到人地搵食, 但係一間鋪, 鋪租都相信唔平, 咁點可能有D百幾二百呎的, 可以拿到IE80, IE800?[佢地往往以公價買, 或平公價幾百, 問佢地點解咁平, 佢地會話水, 你又信唔信?

你自已都識講有商確餘地, 即使代表我的言論或思想唔係100%錯晒, 咁何來要我睇心理醫生? 係唔係9唔搭8?

買野其實都係一個好好的學習, 咩都唔問唔聞, 就最簡單, 但係都最on居

從買野中學習, 學到D野咁先係精明的消費者, 而唔係簡簡單單係price.com睇邊隻最平就得