設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: djaddy

[討論] 音響發燒十誡

進階玩家

hum.....我見好多音響店都用雲石放底,即係間間都錯?
goldenfish68 發表於 2009-11-13 11:20

最近小弟都有跟好多大師兄去過幾間音響店學下野, 我又唔多覺呢D店舖有用云石墊器材呵,  
而且我都有聽過有些師兄講過云石,玻璃硬度大,不太適合為墊材使用.
以上小弟只是聽番來,有錯唔好打,

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

起碼犯0左五誡.

不過, 其實背後最大犯, 其實係窮.

進階玩家

我諗最重要都係聽多d.揾自己真係要架野.
器材upgrade之餘.自己對耳都要升呢
Wadia > Gryphon > Focal

進階玩家

Thanks a lot! 我都中了幾戒, 要想想辦法...

1萬

13萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

最近小弟都有跟好多大師兄去過幾間音響店學下野, 我又唔多覺呢D店舖有用云石墊器材呵,  
而且我都有聽過有些師兄講過云石,玻璃硬度大,不太適合為墊材使用.
以上小弟只是聽番來,有錯唔好打, ...
卡卡 發表於 2009-11-17 13:16

音響店用云石墊器材? 真係唔覺wor! 邊間呀?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

朗 發表於 2009-11-18 18:48

用hifi架唔用會用雲石....?
hifi店又唔係雲石店,d客睇中舊石都冇得賣
係放都放TAOC墊器材
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

進階玩家

朗 發表於 2009-11-18 18:48
係呵, 我都想知係邊間, goldenfish68兄可以 pm我嗎??

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

◆第五誡 誡用雲石與玻璃

As tested & confirmed by a "high hand". The density of 云石 is too high. Hence, directly placing speakers or equipment will sound worse. However, if you add 腳釘 between the 云石 and speakers, the audio quality will improve.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
白影@G + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

◆ 第一誡誡音響器材放進櫃里

器材放進櫃里會受櫃內空間引起諧震而音色變混濁空氣流通受阻引起過熱,使器材容易衰老和得毛病換機換線不方便,又易引起短路異常事故。

◆ 第二誡誡重疊式放置器材

前 ...
djaddy 發表於 2009-11-13 01:50

djaddy兄如文章非出自原創,請加上轉載或轉貼字眼!
參、請尊重智慧財產權:
 (1)轉載文章或圖片,請儘量註明出處或先獲得原作者之同意方能張貼,。
 (2)如原作者向本站抗議,經查證無誤後,本站保有對該文章刪除之權利。
 (3)請勿牴觸商標著作法,勿將任何公司之商標重製。
 (4)文章版權均屬文章發表人所有,但如因為違反本站規定帳號遭刪除,在保留網站完整性的前提下,本站得保留相關發言,但保證除法律需求需配合調查外,不另作他用。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

djaddy兄如文章非出自原創,請加上轉載或轉貼字眼!
參、請尊重智慧財產權:
 (1)轉載文章或圖片,請儘量註明出處或先獲得原作者之同意方能張貼,。
 (2)如原作者向本站抗議,經查證無誤後,本站保有對該文 ...
   (3)請勿牴觸商標著作法,勿將任何公司之商標重製。
 (4)文章版權均屬文章發表人所有,但如因為違反本站規定帳號遭刪除,在保留網站完整性的前提下,本站得保留相關發言,但保證除法律需求需配合調查外,不另作他用。
maner394 發表於 2009-11-21 09:28

29# maner394

Maner hing,

Thx for your reminder. As requested by wil-wil hing on 2009-11-13 @ 01:58 via PM, I paste the related URL at the bottom of the 1st post on 2009-11-13 @ 02:08. wil-wil hing accepted the related url already. For the best interest of the forum, please advice if further actions should be be taken.

Thx.