設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[吹水] 買煎pan好頭痕

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
話說早前個排勾脫落, 成個 Griswold 煎pan 趺落地無左
同時都有幾片地磚無左  

我想去買過新的煎pan, 但先知原本家下有甘多種, 好頭痛, 不計平時有的 不鏽鋼, 銅, 原來仲有什麼石造的,
買過Telfal 但發覺non-stick的煎完塊豬扒後已花左, 看完網上交章才知更不可以用高溫... (但我是用明火)...

唔知有無好介紹???
還是好音樂最好.

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

易潔鑊一般唔可以太高火,否則會破壞表面塗層,重有最好唔好用鐵鏟,好容易又會畫花表面,用明火既最安全最耐用係用返不銹鋼鑊………但我最愛電磁爐
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

老而不

SonSon 發表於 2016-5-29 12:54
易潔鑊一般唔可以太高火,否則會破壞表面塗層,重有最好唔好用鐵鏟,好容易又會畫花表面,用明火既最安全最 ...

我是用明火, 炒同煎的感覺好過用電磁爐.
不銹鋼鑊...我借日的用過一次, 發覺個明題在於 熱左一面時, 一翻就好快又冷左少少.

今日行左成日無收獲. 得袋凍肉...
還是好音樂最好.

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

但我最愛電磁爐

原因唔使拆明火爐頭清理

大版主忘記電磁爐內電線.......會老化 維修費 一定金金聲
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

搵啱我 遇著廚具狂癡 多過 CD

Griswold 煎pan 有圖嗎

用煤氣明火[一定猛]買不銹鋼---鋼水靚,柄連煎pan一定全不銹鋼.....有膠部份連煎pan肯定熔[日子失守]

有塗層煎pan一定開慢火至小火

用煎pan來作什麼[大小尺寸]
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Cheong448 發表於 2016-5-30 13:48
原因唔使拆明火爐頭清理

大版主忘記電磁爐內電線.......會老化 ...

依家D雙頭電磁爐2-3仟蚊已有重要有2年保養, 過保維修貴就買過新啦, 重整咩

1萬

白鑽玩家

老而不

Cheong448 發表於 2016-5-30 14:05
搵啱我 遇著睇廚具狂癡 多過 CD

Griswold 煎pan 有圖嗎

星期6晚我送左去五金回收

如網上圖, 原本的大約係甘樣的, 全鐵身:

面:

個pan心想大約是24-26cm左右, 好夠了.
煎pan都數都係煎野用,
...防盜都算係有D用掛?

頭先個鐘點用左個易潔用大火煎牛柳,
我都唔知食唔食好...

去左永安睇, 完全唔得. 美亞果D又入好似唔多得.....
看來還是要去油麻地...
C兄有無好牌子/鋪頭可以仲紹?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

SonSon 發表於 2016-5-30 16:02
依家D雙頭電磁爐2-3仟蚊已有重要有2年保養, 過保維修貴就買過新啦, 重整咩  ...

甘睇落明火好似仲耐用少少,
唯一麻煩是去清爐頭同換個銅爐頭.
還是好音樂最好.

黃金玩家

SonSon 發表於 2016-5-29 12:54
易潔鑊一般唔可以太高火,否則會破壞表面塗層,重有最好唔好用鐵鏟,好容易又會畫花表面,用明火既最安全最 ...

我個易潔鑊日日煤氣爐明火都冇事,重系好平138咋
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-5-30 18:18
星期6晚我送左去五金回收

如網上圖, 原本的大約係甘樣的, 全鐵身:

鑄鐵鍋
http://www.pcstore.com.tw/luye/M17782359.htm

http://www.amazon.com/Lodge-L6SK ... illet/dp/B00063RWTS

上海街一帶.......陳枝記

近期開了買廚具店舖

乸脷
http://www.ilovekitchen.com/index.htm

Pantry Magic hong kong 間唔中去

https://www.google.com.hk/search?sa=X&biw=1304&bih=694&q=%E5%BB%9A%E5%85%B7%E7%94%A8%E5%93%81%E5%BA%97&npsic=0&rflfq=1&rlha=0&rllag=22308546,114182427,1776&tbm=lcl&ved=0ahUKEwjm6YqsgoPNAhXGq5QKHdEECtEQjGoIMg&tbs=lf:1,lf_ui:2&rlfi=hd:;si: