設為首頁收藏本站76Youtube 頻道

Post76影音玩樂

搜索
樓主: WCHK

[古典] Beethoven symphonies 1-9 盒裝集結

41萬

鑽石玩家

黑膠迷婆婆Vicky

WCHK 發表於 2016-6-3 20:33
EMI 碟買一隻少一隻

EMI的黑膠唱片更珍貴

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ernietse + 50 + 50 用家心得
kl122002 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

18萬

鉑金玩家

old8woman 發表於 2016-6-3 20:39
EMI的黑膠唱片更珍貴

又CD又黑膠, 屋企都好大喎

15萬

鉑金玩家

WCHK 發表於 2016-6-3 19:37
香港有CD舖會收二手古典, 而且仲要有一半舖賣古典, 有幾多間, 所以你應該去過嘅. ...

我知兵間

15萬

鉑金玩家

貝多芬既作品, 挖落去佢既弦樂四重奏, 小提琴奏鳴曲, 三十二首鋼琴奏鳴曲, 好鬼多正野

15萬

鉑金玩家

WCHK 發表於 2016-6-3 18:36
無論我是否應該賣走Klemperer又或者有無出現係果間舖, 都擺脱唔到果位店員嘅問题:"身為古典音樂銷售人 ...

你會吾會寬己嚴人?

你係另外一個MOZART帖度甘樣回答人

"就是喜歡Mozart, #17, 我音樂知識零蛋, 但最近聽貝多芬 piano concerto 15 有相近莫扎特嘅旋律."

你話個店員吾識 OTTO KLEMPERER?

但你自己都幫貝多芬作多左十首鋼協...

甘個店員真吾知定假吾知都好, 可能佢有心玩下你, 真知但扮吾知, 人就係人咯, 個度又吾係維也納演奏廳, 只不過係一個散貨場, 我心諗, 你應該用咩心態去期待呢的人俾一個應該既態度俾你?

好話吾好聽, 就算你用樂迷身份去一間好知名既古典CD舖齋吹吾買, 你估下事頭婆會吾會冷言冷語招呼你?

就算你去二手區放野, 時不時都有的人入來串串貢啦?

你太認真看呢的問題, 只能話攞氣尼受...

15萬

鉑金玩家

DELLLLLLLLLLLLLL

18萬

鉑金玩家

jaffeinism 發表於 2016-6-3 21:16
你會吾會寬己嚴人?

你係另外一個MOZART帖度甘樣回答人

無論我是否嚴人寬己, 又或者其他不知明而你又未諗到嘅原因, 都擺脱唔到果位店員嘅問题:"身為古典音樂銷售人員而唔識klemperer 嘅事實“.

打開門口做生意, 擺到一店都係古典碟, 有人上門放賣Klemperer, 唔收碟有千百個理由, 竟然咁回答, 又真係幾肉酸. 如果唔係堅肉酸, 又何苦來來往往重重覆覆.

41萬

鑽石玩家

黑膠迷婆婆Vicky

WCHK 發表於 2016-6-3 22:20
無論我是否嚴人寬己, 又或者其他不知明而你又未諗到嘅原因, 都擺脱唔到果位店員嘅問题:"身為古典音樂銷 ...

以我所見,吾怕得罪一句,莫講話收碟的人根本吾識古典音樂,
賣碟的好多都係半桶水炸,賣古典音樂唱片而又真正熟悉的可能一半都冇

41萬

鑽石玩家

老而不

old8woman 發表於 2016-6-3 22:30
以我所見,吾怕得罪一句,莫講話收碟的人根本吾識古典音樂,
賣碟的好多都係半桶水炸,賣古典音樂唱片而又真 ...

唉, 如果家家都好似上環波記就好了.
至少都有寶記水準ar...
連HK records都無左了(裝修中), 買古典仲難.

PS
我無黑膠了, 當年一轉就全程去搞CD.
還是好音樂最好.

41萬

鑽石玩家

黑膠迷婆婆Vicky

kl122002 發表於 2016-6-3 22:35
唉, 如果家家都好似上環波記就好了.
至少都有寶記水準ar...
連HK records都無左了(裝修中), 買 ...

去中環永吉街"波斯富"喇