設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 窮小子

[原聲大碟] ☆★ 定期要做盤點, 今期係 “ 葉蒨文 ” ☆★

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

dc903 發表於 2017-1-31 15:00
今早苦大人shopping,好在有塊餅再加home made afternoon tea, Not Really Bad the teatime!
...

個 餅樽 。。。好懷舊

好有 小時候 士多 feel

評分

參與人數 5威望 +98 金錢 +98 收起 理由
ericeric + 10 + 10
Msuper + 8 + 8 未必禁難買到呢款璃樽樽,等我得閒時八下.
tlsk + 10 + 10 絕對認同
dc903 + 20 + 20 不是羊買,下次問問財政大臣!
ernietse + 50 + 50 wonder where he buy? how much?

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

PIZZA time, Dinner time

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +68 金錢 +68 收起 理由
dc903 + 20 + 20 DIY好處就係可以整到滿祝今年賺到滿。.
Msuper + 8 + 8 真係勁多芝士喎
窮小子 + 20 + 20 為食 Every Time 先岩 ~ hehe
CDROMRW + 10 + 10 好多芝士喎,正!
tlsk + 10 + 10 超正!

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

今日去完流浮山,買咗D蠔同皮蛋,又整吓野食

溏心皮蛋豆腐,都唔係隻隻溏心嘅

韓國柚子蜜焗雞排

煎豬肉餅

煎蠔餅,可惜無蕃薯粉,買唔到大蔥,蛋太多(大人驚唔夠),有D失敗

薑蔥蠔,正

x

評分

參與人數 7威望 +138 金錢 +138 收起 理由
km3232 + 10 + 10 一定要加分
tlsk + 10 + 10 D蠔好肥美!
Cheong448 + 20 + 20 溏心皮蛋去上環買
dc903 + 20 + 20 like蠔,金蠔仲好味,yummy.
Msuper + 8 + 8 我唔食蠔但睇落幾肥美,個煎蛋有點似薄餅.
ernietse + 50 + 50 oyster delicious? any mud taste?
窮小子 + 20 + 20 一定要加分 ~ 比個 蠔

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

比 d 野你地睇, (早幾年)一生人第一次做既碗仔翅(粉絲),亦可能係最後一次!裡面有雞絲、瘦肉絲、木耳絲、冬菇絲、粉絲,切冬菇及木耳絲都切傻了,係咪好無聊,街邊10幾蚊唔買自己攞黎煩!

豬骨湯

雞絲、瘦肉絲

木耳絲

x

評分

參與人數 6威望 +120 金錢 +120 收起 理由
km3232 + 10 + 10 一定要加分
tlsk + 10 + 10 好多料,正正!
CDROMRW + 10 + 10 咁幼細,真好心機!
窮小子 + 20 + 20 堅呀 ! 落足料 ~ 街邊嘢 無得比喎!.
dc903 + 20 + 20 為鼓勵你重出江湖,下次請大家做食家。.
ernietse + 50 + 50 漏咗星盆去水位個格筲裏面嗰啲乜絲仲好味.

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ernietse         oyster delicious? any mud taste?

無泥味,先用薑蔥水拖拖佢,封著佢D水同去泥味,再落鑊就唔會成鑊水。

Msuper         我唔食蠔但睇落幾肥美,個煎蛋有點似薄餅.

因為無蕃薯粉那著D蠔,所以試用麵粉+發粉開蛋漿嚟煎,效果無咁好囉

評分

參與人數 6威望 +118 金錢 +118 收起 理由
tlsk + 10 + 10 精彩名廚報告
Msuper + 8 + 8 好明顯師兄係心血來潮煮,無時間預備齊配料.
Cheong448 + 10 + 10 用最貴..馬蹄粉
ernietse + 50 + 50 精彩回應! 真係好想去你屋企品嘗佳餚囉.
窮小子 + 20 + 20 原來 呢樹咁多廚藝高手 ~ 勁呀 !.
dc903 + 20 + 20 精彩鼎爺級報告.

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

午安

睇完生勾勾蘋果鬧林狗
http://hk.apple.nextmedia.com/ne ... 7%E6%B9%8A%E5%A5%B3
她快48歲.....;還我女神
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%BD%AD%E7%BE%9A

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
km3232 + 10 + 10
tlsk + 10 + 10
窮小子 + 20 + 20 Ching 中午好 ~ 睇完。。。唉!
CDROMRW + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

鑽石玩家

咁多位廚神呢味"椰子㚒酸

x

評分

參與人數 7威望 +178 金錢 +178 收起 理由
Norman + 50 + 50 超正!
Cheong448 + 20 + 20 精彩報告
窮小子 + 20 + 20 懷舊呀 ~ 係。。。 什麼年份
ernietse + 50 + 50 那些年鄭君綿嘅名氣有如今時今日嘅黃子華.
dc903 + 20 + 20 有鷄又有鴨,過肥年。
Msuper + 8 + 8 tlsk兄, 椰子夾酸薑你有茂食過呢 ?.
km3232 + 10 + 10 超正!

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

tlsk 發表於 2017-2-2 19:15
咁多位廚神呢味"椰子㚒酸

tlsk兄, 我的求知慾又黎勒,原來有d禁既小食, 真係唔識 !

同場加映多首童謠先 !

[youtube]5eUO1lUXVTE[/youtube]

DSH, 酸蘿蔔、紫薑、馬蹄、咸酸菜、酸芒果呢d小食我當然係街邊見過,但真係唔知有椰子小食仲要配紫薑囉!

x

評分

參與人數 5威望 +110 金錢 +110 收起 理由
CDROMRW + 10 + 10 未見過一齊食
窮小子 + 20 + 20 Msuper C兄~晚上好, 我真係老啦
ernietse + 50 + 50 以前週街都有呢啲酸椰子, 蘿蔔,生果㗎啦!.
dc903 + 20 + 20 廣東過年歌。真正本土野。
tlsk + 10 + 10 Msuper兄,我未食過,呢首童謠好好聽.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

今晚晚餐

我都係鍾意以前嗰啲四方形嘅馬拉糕

x

評分

參與人數 5威望 +78 金錢 +78 收起 理由
dc903 + 20 + 20 超like滑蛋炒粉。
Cheong448 + 20 + 20 收縮咗嘅馬拉糕
窮小子 + 20 + 20 夜茶 ~ 超正呀!
Msuper + 8 + 8 水晶包好味但唔夠紫色今晚我都食蝦仁但炒蛋.
tlsk + 10 + 10 馬拉高好懷舊吓!

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

1萬

白鑽玩家

今晚食呢啲

x

評分

參與人數 4威望 +58 金錢 +58 收起 理由
tlsk + 10 + 10 似係皮旦魚片草菇芫茜湯
dc903 + 20 + 20 菰!蠔粥?唔知呀,皮蛋!
Msuper + 8 + 8 第一碗似魚片湯大家估下係乜,唔好禁快開估.
窮小子 + 20 + 20 今晩: 清清地 ~ 幾好'喎。。。

查看全部評分