設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Date033

[請教] 大家覺得Bose 520 定 KEF E305 好?

黃金玩家

小瑟 發表於 2016-5-9 12:51
其實六爺都真係企係USER度睇, 因為太多朋友都只係心聽完人講就去馬, 所以佢先會苦口婆心咁解釋一番呢.

...

我係上年新手入左Marantz SR5010 + KEF E305, 睇戲試功夫熊貓(1)既既環繞聲唔錯,好識合我呢D新手.

當然而家初部中毒半影音分家,前置upgrade 左做KEF R300, 用 SR5010 bypass 去 Nuprime Ida-8,

聽歌用IDA-8既USB DAC直出, 睇戲可能5010推少左喇叭都覺得輸出有力左.

所以結論好睇你有冇定力會唔會短期再upgrade, 唔係既話睇戲 Marantz SR5010 (support Atmos) + KEF E305都夠既, 係聽歌差小小,雖然好多人講Marantz AV amp  聽歌唔錯,但係同Int Amp 都係兩個世界

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

樓主嘅問題,我從所指器材去睇,應該屬 AV 類型,所以呢個發帖會轉返去影音硬件區先!! 至於點揀 Bose soundtouch 520 或 KEF E305 去配 Marantz SR5010 或 Denon X2200W? 呢點我試試以長期新手嘅經驗,分兩個層次希望唔好講錯答到你!!

先從 AV Amp 出發 ... 從前 Marantz 與 Denon 嘅分野係 Marantz 偏重音樂,每每 musical 野表現有板有眼,平貴亦然;Denon 就一直有個份震撼嘅沖擊,拳拳到肉。記得最印象深刻嘅《Konwing 末日預言》,炒機落地面個場震驚又尖聲嘅場面,Denon 完全比到你個份感覺,但  Marantz 就所有聲軌都修得很圓滑,個人覺得無曬個份現場感!!! 不過又睇到好多師兄話  Marantz 係個幕機翼撞落地嘅尖銳刺耳聲,表現相對順耳好多,所以感覺嘅野都幾個人化!! 但  Marantz 表現音樂部份一直出色,相信試過嘅大都會認同。

其實,今天 Marantz 同 Denon 嘅表現差距細好多, Marantz 除保持原有風格外,都有幾唔錯嘅 Denon 感,反之 Denon 從前比人話用來就算聽 Pop Music 都唔得,今天再用佢聽歌,表現已經非常似樣,當然大家不能當它是部兩聲道 Amp 去評價!!

好了講套裝喇叭,我個人感覺個 5.1 中個 5 聲道,其實任何品牌來去都不差太遠,但個點一 (.1) 聲道嘅拾仔如果略表現出色少少,感覺已經贏得好明顯,所以單看 Bose soundtouch 520 與 KEF E305,KEF 嘅拾仔相對出色少少!!

總結個人感覺
好嗱!! 結果你問我個人點配置,我會認為 ... Bose soundtouch 520 配 Marantz SR5010 或 KEF E305 配 Denon X2200W,點解? 自己試下搵地方

後話
不過玩影音真係很個人感覺,所有師兄分析嘅都係自己嘅觀感,同對 "靚" 嘅要求一樣,很個人的,我喜歡這位女子,感覺如 "天使" 一樣,其他人可能會認為有無搞錯,鬼咁醜樣都叫靚女,縱使有人和議都只不過係口味相同,有機會一齊玩傾多兩句 (當然你都可以話行遠 d,唔好爭野玩 ) ... 所以最重要聽、睇完分享後,自己親找地方試試,;同埋係唔係一步到位就 "最好"? 我個人認為有錢玩玩好 d 當然的,但
一步到位又唔等如能夠發揮到 "最好效果",機與機配搭、器材調教 及 配置是否 fit 到自己家居 或 屋企人狀態? 係的話入門機種都可以係你 "最好" 嘅機!!

無論點都好,希望係得 76 玩嘅師兄,都多些分享交流 (唔係)、多些解答新手問題。唔好用自己角度去估人講乜,結果又誤會大家唔開心就無謂。其實單從幾隻甚或數百字去估什麼什麼,一定會估錯!! 大家識左多年嘅親朋戚友都可能會有誤會,你又唔識我,單靠打幾隻字,仲可能好似我咁打錯曬 d 字,又唔知我溝通技巧高定低,個中語調如何表達 ... 咁不如用這個世界是美好嘅態度去看待,多些分享好玩經驗,以影音玩樂結識多些影音同好,無分高低老手、無界別咁係 76 玩得開開心心,咁就算 今天係 CD-Rom,明天都會夠膽問,慢慢玩玩下又多位大師以自己經驗分享比新人!! 我就感覺好好玩!! 你呢!?

黃金玩家

wondun 發表於 2016-5-9 14:55
我係上年新手入在Marantz SR5010 + KEF E305, 睇戲試功夫熊貓(1)既既環繞聲唔錯,好識合我呢D新手.

當然 ...

師兄:如果想—步到位'5想換黎換去'有咩方案提供下呢?
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Ccs56084342 發表於 2016-5-9 17:28

你預幾$一步到位先?十萬?三十萬?定一球野呀?
Enjoy Music, Enjoy Life!!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Ccs56084342 發表於 2016-5-9 17:28

有大買大, 有貴買費.....囉!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

fungl 發表於 2016-5-9 17:45
你預幾$一步到位先?十萬?三十萬?定一球野呀?

两萬得5得㗎
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

wondun 發表於 2016-5-9 14:55
我係上年新手入在Marantz SR5010 + KEF E305, 睇戲試功夫熊貓(1)既既環繞聲唔錯,好識合我呢D新手.

當然 ...

YES, 唔好話你, 想當年我可以重返AV呢個遊戲, 都係買KEF久蛋仔先, 易入屋麻, 之後先慢慢升值AMP, 換喇叭, 換TV, 逐樣換上去, 呢個都係玩影音既樂趣之一呢!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

小瑟 發表於 2016-5-9 17:47
有大買大, 有貴買費.....囉!!

有冇5貴又大件㗎?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2016-5-9 10:00
你使咩咁驚我會插你啫~~ 朝朝都插架啦~~!!  

其實我見樓主出Post似係超新手, 咁作為永遠新手小 ...

哈哈,我作為新人,又好認同師兄既意見,論點,因為玩玩下又想升級,又覺得唔滿意。。
TV LG 55LW6500
Amp Marantz SR8012
BDP OPPO105D PS3
FS Elac407
CS Elac241.2
RS KEF 301
SUB 威力登1000

威力登1000

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Ccs56084342 發表於 2016-5-9 17:48
两萬得5得㗎

點解係$25000 ?? 好多樹皮友包括我對$25000已係極限, 但亦有好多ching認為$25000算係起點. 根本個人要求個個不同, ching講既一步到位實在太空泛