設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Szelong

[請教] auto setup 邊到出錯?

白鑽玩家

Szelong 發表於 2016-4-28 00:16
大師我又有問題,setup 佢計我前置係40hz 但十仔弱左好多,要改返100先好返,係唔係無得搞?
(Post76 Android  ...

大師係Q姐
我呢啲學師幫大師代答
我估可能係你對低音夠唔夠嘅定義同M記唔同囉
其實40又低得濟而100又過高
不如跟大會指定行80Hz啦

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2016-4-28 00:55
大師係Q姐
我呢啲學師幫大師代答
我估可能係你對低音夠唔夠嘅定義同M記唔同囉

好呀,試下80先
(Post76 Android 手機版送出)
AMP:Marantz SR6009
2ch :PM8005,MuziShare x5,ZA01
BDP:OPPO 203
CAS:Linn Majik DS
FS:S5,R100
CS:Q200C
RS:Wireless KEF T101
Sub:EarthQuake P8 V2
PF:Lightspeed-309 , Belkin PF40

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Szelong 發表於 2016-4-28 00:16
大師我又有問題,setup 佢計我前置係40hz 但十仔弱左好多,要改返100先好返,係唔係無得搞?
(Post76 Android  ...

等我無料又扮下四條先
師兄所謂覺得十仔弱左
這其實是分工問題
你前置設40hz時
即40hz下的低頻(超低)先交俾人仔出聲
甘即十仔做嘅野少左
如你前置設100hz
甘即大部份低頻都俾晒十仔出低頻
甘你咪以為十仔勁左囉
喇叭分頻點80hz是標準thx較法
順帶一提十仔大聲唔代表勁
你如feel好清楚是十仔爆出黎
現形就要再較過了

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
Szelong + 10 + 10 超正!
MDLP + 10 + 10
qq1122yq + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

qq1122yq 發表於 2016-4-27 01:39
我屬猪㗎,乳名叫豬西!

Q姐新界西
直頭西中之西

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
qq1122yq + 10 + 10 西霸...呵呵!

查看全部評分

RYTHMIK E15

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dpcs 發表於 2016-4-27 00:15
我睇76 post 教set 十仔,
十仔先set 0 phase, bypass,
在front speaker + - 倒轉插線.

80hz是thx準則
我覺得用80hz在初玩時就較易理解同上手
其實低頻40,50,60,70,80,90,100,110,120hz
80hz到皇帝位時間又唔代表40或其他hz一樣
所樣玩玩下都學D大師父Q姐同mdlp用碟較同聽感收貨算

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
qq1122yq + 10 + 10 我是一個永遠的新手!!
MDLP + 10 + 10

查看全部評分

RYTHMIK E15

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2016-4-27 01:46
朱茜小姐

我隻sub仔無位擺

爆荔枝??
甘你咪一代宗師
RYTHMIK E15

白鑽玩家

wadee 發表於 2016-4-28 07:33
爆荔枝??
甘你咪一代宗師

評分

wadee + 10 + 10

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2016-4-28 09:49

爆完荔枝拆祠堂

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2016-4-27 00:13
算啦...合併機無得搞
換喇叭又未輪到換佢
但同530比較音汁如何?

點解合併機無得搞?

睇完MDLP師兄個方法再試一次,先將sub個vol收細(大約十點鐘方向), 然後autoCal一次,出嚟個數據同MDLP講大約差唔多唔會話db差太遠,跟住搵套熟悉嘅戲再睇,比之前好好多唔會聽到前置有前置出聲sub有sub出聲,完全融入哂5隻喇叭到!

重有一樣野我係味試過autocal完 竟然震褲腳!
同埋Q姐所講(低音移動)竟然我會感受到
申利:(我唔係亂咁吹水)

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

carreyjim 發表於 2016-4-28 16:08
點解合併機無得搞?

睇完MDLP師兄個方法再試一次,先將sub個vol收細(大約十點鐘方向), 然後autoCal一次 ...

恭喜鄧麗欣終於潮吹!

評分

carreyjim + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

口爆專家 PowerJan