設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Szelong

[請教] auto setup 邊到出錯?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2016-4-27 00:13
算啦...合併機無得搞
換喇叭又未輪到換佢
但同530比較音汁如何?

煲左206ho甘多年,啲聲都好令下,夠清,中高音都吾錯,不過講爆,真係吾夠jbl勁,始終係新model喇叭,又行真horn,起初都有啲矛盾,吾知邊對喇叭放前置好,竟然studio530係新買, 無理由放佢做後置

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dpcs 發表於 2016-4-27 00:15
我睇76 post 教set 十仔,
十仔先set 0 phase, bypass,
在front speaker + - 倒轉插線.

咁深,我睇左都唔明
(Post76 Android 手機版送出)
AMP:Marantz SR6009
2ch :PM8005,MuziShare x5,ZA01
BDP:OPPO 203
CAS:Linn Majik DS
FS:S5,R100
CS:Q200C
RS:Wireless KEF T101
Sub:EarthQuake P8 V2
PF:Lightspeed-309 , Belkin PF40

白鑽玩家

dpcs 發表於 2016-4-27 00:15
我睇76 post 教set 十仔,
在front speaker + - 倒轉插線.

呢個係方法之一
但如果部AVamp無得一路聽一路教距離
吓吓要停咗入教完又出返嚟播過都幾煩
加上依家日本牌子新amp都幾準唔會爭太遠
我試過P記M記Y記近代機最多爭2cm !!!
鬼佬機係感受唔到
因為鬼佬特別長
一尺尺跳
(日本O記有4cm跳)

我自己做法有d唔同但道理一樣
我唔用80Hz Noise
我一般同Q姐一樣
選用MJ/billy jean打鼓set相位
有節奏有beat又打心口
但我會先將Sub仔個phase
擰到中間(所謂90度)去autocal
如果set去0就祇有+180度(可變式計)調教
但如果好似我咁在中間就有+/-90度調教
講明先.....開關0/180嗰種sub仔不適用
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

Szelong 發表於 2016-4-27 00:23
咁深,我睇左都唔明

你睇唔同就0度照cal算

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

用80hz音源較十仔吾錯同明顯,我依啲木耳都分到

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
MDLP + 10 + 10 各師各法

查看全部評分

星級玩家

Szelong 發表於 2016-4-27 00:23
咁深,我睇左都唔明

好簡單,
要十仔聲 和 前置喇叭的聲音一齊到耳仔(皇帝位), 即in-phase, 低音先至勁.
AV AMP 自動計完後, 通常十仔要再自行微調十仔.

我覺得調教十仔和前置喇叭聲達致in-phase(大聲)比較難分辨
找出細聲比較容易, 即out-phase

在front speaker + - 倒轉插線. (想找出out-phase)
坐正皇帝位,
如用AV Amp set 80Hz 分頻,
在AV Amp play 一段80Hz track sound,
係AV Amp set 十仔距離 (慢慢加減距離),
直到聽出最細聲的聲音(意即十仔和前置喇叭的聲音達到最大不一致到逹耳仔(皇帝位), 即最細聲)
再將front speaker + - 回到正常插法 (即變回in-phase, 十仔和前置喇叭的聲音達到最大聲)
即十仔和front speaker in-phase.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

貧民影音組合
索尼 46HX850
Oppo 105D for Movie
菲利普9700 for CD
天龍 2313
KEF 3005se + atmosXT
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8

星級玩家

MDLP 發表於 2016-4-27 00:33
呢個係方法之一
但如果部AVamp無得一路聽一路教距離
吓吓要停咗入教完又出返嚟播過都幾煩

明白,
貧民影音組合
索尼 46HX850
Oppo 105D for Movie
菲利普9700 for CD
天龍 2313
KEF 3005se + atmosXT
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8

白鑽玩家

yessunny166 發表於 2016-4-27 00:42
用80hz音源較十仔吾錯同明顯,我依啲木耳都分到

我點解唔用單80Hz test tone
因為好多sub仔(其實所有都係)自身都有phase shift
可能單80Hz test tone 純理論性以為調啱咗
其實其他低頻段與主喇叭比較個相位又"走咗位"
所以用一些有節奏full range低音嘅鼓聲會容易較d

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

咁夜仲吹?

白鑽玩家

qq1122yq 發表於 2016-4-27 01:15
咁夜仲吹?

提妳個名焗你出嚟"晚吹"