設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 525

[請教] JBL聽ROCK買咩AMP好

黃金玩家

有冇人買了crown 玩?

科林玩家

MDLP 發表於 2016-4-18 22:57
願聞其詳

HIFI嘢冇乜點分用途, 因為都係用嚟玩, 但係CROWN呢D專業嘢, 係分用途嘅, 唔同功能係比唔同環境用, XLI呢D低級PA機係多數比人帶出街粗用, 室內用就比D冇乜要求嘅人用, 以一般用途和足夠功率輸出為目標, 音質為次要, 用料一般, 較大功率輸出風扇勁嘈~~

DCi/CT/I-Tech 系列可用於錄音室, 音質較細緻, 試試睇吓係唔係有D熟口熟面感覺~~

白鑽玩家

ikki55 發表於 2016-4-19 13:40
HIFI嘢冇乜點分用途, 因為都係用嚟玩, 但係CROWN呢D專業嘢, 係分用途嘅, 唔同功能係比唔同環境用, XLI呢D ...

其實呢個主題係講JBL播Rock
有師兄要求部8仟蚊內完成
一向小弟一般音響推介
以產品合用及價錢合理為原則
另一點仲要係小弟耳聽為作實

Xli小弟有朋友用三部推JBL作AV用
網頁亦注明 suited for musicians,DJs, and entertainers
as well as houses of worship, discos, and pubs.
所以室內播Rock野用XLi無容置疑

至於Dci同CT小弟都用過同用緊
似乎Out哂8000蚊筆直
新i-tech身價唔洗講
而且亦親身詳盡聽過三次
風扇聲同部超頻電腦無異
完全不能接受

http://www.crownaudio.com/en/products/xli1500
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

科林玩家

MDLP 發表於 2016-4-19 18:48
其實呢個主題係講JBL播Rock
有師兄要求部8仟蚊內完成
一向小弟一般音響推介

你講得冇錯, 係suited for musicians,DJs, and entertainers as well as houses of worship, discos, and pubs. 但係呢D場合用乜嘢喇叭~~佢預咗係用PA喇叭而唔係家用HIFI喇叭, 而本身呢兩種喇叭存在極大差異

呢D amp用喺AV嘢, 多數以同款系列2+X咁玩, 即係一部2CH + 一部4CH..etc... 例如 Ashly nX4002 + nX4004

呢D amp玩過唔少, 如果要買XLI, 不如買部平平哋HIFI amp好過

黃金玩家

ikki55 發表於 2016-4-20 00:15
你講得冇錯, 係suited for musicians,DJs, and entertainers as well as houses of worship, discos, and ...

師兄有咩8000hi fi amp 推介
主聽rock

白鑽玩家

ikki55 發表於 2016-4-20 00:15
你講得冇錯, 係suited for musicians,DJs, and entertainers as well as houses of worship, discos, and ...

喇叭差異只是針對環境
既然用途是musicians,DJs,discos, and pubs
似乎與師兄之前所講
比人帶出街粗用, 室內用就比D冇乜要求嘅人用
都有好大出入
如果三仟蚊部XLi有HIFI amp比佢播Rock更合適
我都想知道邊個得 ?

銀級玩家

乖乖地玩返天龍啦⋯⋯

科林玩家

MDLP 發表於 2016-4-20 10:21
喇叭差異只是針對環境
既然用途是musicians,DJs,discos, and pubs
似乎與師兄之前所講

呢d marketing 嘢你冇理由睇唔出, 上述所列嘅嘢全部是是旦旦有聲出爆吓就得, 好少人喺disco會計較音質, 蒲pub嘅人亦唔會介意音響結像力夠唔夠, 攞出街用緊係攞平價機, 後面接口又齊, 你會睇到專比大型演唱會嘅機會較貴, 因為音質係首要條件, 三千幾蚊買部hifi機比較好, 用呢d機衰硬, 我喺廁所聽歌都要用部NXE4002啦~

黃金玩家

其實樓主自己有無去試過邊部機啱自己feel呢?

白鑽玩家

ikki55 發表於 2016-4-20 20:51
呢d marketing 嘢你冇理由睇唔出, 上述所列嘅嘢全部是是旦旦有聲出爆吓就得, 好少人喺disco會計較音質,  ...

其實講咗耐師兄你聽過XLi未呢 ?
定係靠想象評估
不如師兄你直接介紹部三仟幾蚊HiFi amp比嗰位C-hing
等佢真金白銀跟你買咗後
我又可以招呼佢聽吓XLi推更低級JBL作比較

話時話Ashly幾時頂難市
有出埋廁所專用PA後級?