設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: johnnykut

[1080高清電視] Oppo 93 與 Panasonic 49cx700h hdmi 對應出問題(已完成A/V分離)

4萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖聖勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

johnnykut 發表於 2016-4-1 23:42
我仲想問下dithered係咩黎?
記得有"關" 同埋 "off (dithered)

(dithered)  英語翻譯為抖動的意思!同樣地關晒佢。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

搞到咁夜,終於俾我成功左啦{:9_407:}
首先要多謝樓上幾位師兄既意見,尤其係Circleli兄,俾到我唔放棄繼續嘗試既決心

在此講下我搞左咁耐既經驗先,或者幫到其他朋友都未定
Circleli兄教我熄左deep color,可惜既係唔能夠即時成功
突然間我好有耐性由頭試多次,直入電視,將deep color遂個去試,其間hdmi線既抽插多到我都唔記得有幾多次
搞下電視機hdmi模式咁,終於俾我試到用oppo 既H1直入電視有畫冇聲,之後入amp再試,誤打誤撞可以hdmi雙出
跟手諗住識機confirm下會唔會只係好彩,點知真係又唔得,心情真係形容唔到咁失望{:9_437:}

點左支絕望煙仔,啜啜下覺得呢d咁既電子野有得1次,即係仲有方法,上網睇多陣文見到有前人提過開機次序,支煙啜到一半決心從呢個方向再試過,終於俾我試到個次序

先開電視同oppo,等到oppo boot著左先開amp
而電視既setting, Oppo H1入TV要set 模式1,,Amp 入TV就要set 模式2,,真係試到人都癲
但係我終於完成左呢個project啦{:9_416:}

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

係時候要講下感想,
之前用舊電視既時候唔知點解好少用hdmi雙出,所以我係當今次係我既第1次用

雙出後,喺我反覆試左半個鐘,聲係有明顯進步,絕對唔係心理作用
音場闊左,包圍感好左好多,遠聲更遠,埋身聲亦近左好多,更加立體
好正呀{:9_430:}

但係畫質方面我有保留,講下測試用既hdmi線先,,oppo入電視係aq vodka,,amp tv係鴨記幾十蚊雞線

跟據我既經驗vodka照理係贏雞線幾條街,,今次既測試我冇咁覺得,原因係vodka直入既畫面只係比amp經雞線既畫面光左好多級,什麼黑位,立體感,細緻度等完全冇得比較,所以我唔可以話今次av分離既測試對畫面有正面影響
又或者係電視既hdmi模式既副作用

睇黎我要學識左教電視既setting先至可以繼續
有冇師兄可以教下我呀??係唔係要買隻教機碟先呢????

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

岩岩試左將雞線同vodka互換,今次明顯睇到經amp出既vodka畫面係高班好多

真係要快d學識教電視先得

鑽石玩家

精彩.
師兄好野

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Smallkids 發表於 2016-4-3 01:14
精彩.
師兄好野

驚險先真呀,,當我認定差兩代既設備冇辦法兼容,打定輸數既時候,
好彩有circleli兄俾到一線既曙光我,師兄佢都要用個幾禮拜,我試得嗰兩日算d乜
而且幾年都冇野升級,難得換左部電視,試兩日就放棄確實係唔抵

幸運既係第三日就搞掂左1大半,陣間食埋宵夜要再調一調部電視,始終聲靚話唔得都真係唔太爽
希望我部機經hdmi雙出之後真係聲畫都有進步啦~~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
circleli + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

4萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖聖勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

johnnykut 發表於 2016-4-3 02:03
驚險先真呀,,當我認定差兩代既設備冇辦法兼容,打定輸數既時候,
好彩有circleli兄俾到一線既曙光我, ...

成功總眷顧執著不放棄的人