設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: johnnykut

[1080高清電視] Oppo 93 與 Panasonic 49cx700h hdmi 對應出問題(已完成A/V分離)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

wadee 發表於 2016-3-31 18:24
試過電視不同hdmi插嗎?
有冇換hdmi?

咁又未試過,多謝提醒

又多左樣野試,今晚希望解決到啦~

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kelvinchan 發表於 2016-3-31 16:30
電視個Viera link熄左 ?
(Post76 Android 手機版送出)

睇左
熄左

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

終於試晒所有可能(或者仲有我唔知)
包括電視既hdmi 3個ports,,電視入面既hdmi兩個唔同設定,,,兩個hdcp設定
我已經超過90%肯定我部oppo既hdmi port"1"(以下簡稱"H1")同部電視撞左

原因係當H1插電視機時,電視既"hdmi自動設定"set做mode2//或者hdcp set到2.2 既時候
經amp出就有聲有畫冇問題,,但揀返mode 1或者 hdcp1.4既時候,,,部oppo會即時hang 機

而家我唯一可以做既就係打去 信興  問下,,或者等我朋友星期六部電視送到帶去試埋
情況1樣就當天意,如果唔同就換過部電視

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnnykut 發表於 2016-4-1 00:20
終於試晒所有可能(或者仲有我唔知)
包括電視既hdmi 3個ports,,電視入面既hdmi兩個唔同設定,,,兩個hdcp設 ...

93始終是早兩代產品
師兄都係時候換機
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

wadee 發表於 2016-4-1 07:55
93始終是早兩代產品
師兄都係時候換機

尋晚搵下舊文睇下,發覺近呢兩三年都有呢類case發生
93至到105d都有,電視同投投都有,,但咁多單都見過有試兄話完滿解決

而家呢個情況我未必換住啦,一來部機仲幾精神,為左10%聲畫換機我情願upgrade條power cord
另外我其實已經plan左下1代先換,希望到時會出真4k

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnnykut 發表於 2016-4-1 14:26
尋晚搵下舊文睇下,發覺近呢兩三年都有呢類case發生
93至到105d都有,電視同投投都有,,但咁多單都見過 ...

我同其他師兄都有問題冇話你知啫
Hdmi個相容性好緊要
時辰八字唔夾就出事
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

4萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖聖勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

wadee 發表於 2016-4-1 16:38
我同其他師兄都有問題冇話你知啫
Hdmi個相容性好緊要
時辰八字唔夾就出事 ...

我3月中換咗部LG EG9650 TV ,同樣用oppo 93 ,H1 直上TV ,H2 入AMP .......情況跟你一模一樣!經個多星期(TV,BDP)左調右校都無法正常播放!TV總是顯示(無效的格式)!最後........關掉93 的HDMI 設定(36bit,30bit)後!一天光晒,原來就係呢個設定作怪,而家無論2D,3D 一切正常顯示,樓主不妨試試

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

circleli 發表於 2016-4-1 22:09
我3月中換咗部LG EG9650 TV ,同樣用oppo 93 ,H1 直上TV ,H2 入AMP .......情況跟你一模一樣!經個多星 ...

嘩~~
多謝師兄回覆,好耐冇見啦,你冇換頭像我先認得你
陣間返到屋企即刻試{:9_430:}

4萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖聖勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

johnnykut 發表於 2016-4-1 23:20
嘩~~
多謝師兄回覆,好耐冇見啦,你冇換頭像我先認得你
陣間返到屋企即刻試  ...

祝你馬到功成

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

circleli 發表於 2016-4-1 23:22
祝你馬到功成

我仲想問下dithered係咩黎?
記得有"關" 同埋 "off (dithered)