設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[合併式擴音機] 等緊amp的等箱文...(最後一份包膠)

76-FriendClub

76-FC 藍寶石勲章

等待的滋味真係唔好受!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

MarkKwok 發表於 2016-3-25 08:08
等待的滋味真係唔好受!

你都唔差了, 已經脫苦海了 ....

話時話, 昨晚同其他損友吹起, 發覺香港家下多左人要等?
以前大多是因為代理賣到無才缺, 而且向大門面的sales好快知, 而且即場同客講
家下是sales 叫客買了買了買了, 又說自已要同代理取, 再同代理confirm 才知要等.  
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

wankwokyuen 發表於 2016-3-25 07:07
師兄……如果吾介意可以diy 彷amp ...質素非常好……
好似旺角好景xx音向……用luxman推atc11甘……推到非 ...

以前我都有見過diy機, 老一代就叫土炮機了.
曾有師兄介紹我去某工廈上面聽, 又去過MK, SSP剩下少數的DIY世界, 都聽過了 .
音色是不差, 只是我留意到少少和其他不同的地方是本地機真是有本地聲底,
有些電子幾似美式那種全清, 有些又厚又矇矇地(大多是老一輩口中的膽皇機) 各自的取向都好鮮明 .

容我說得白少少,
大多好局限在一兩方面的音樂上, 有D只會簡單爵士, 有D只會蔡琴, 有些可以處理大型古典不過一轉成絃樂3重奏就又唔得了, 一到粵劇就幾乎全部唔得 (紅線女的聲尖到受唔到).  
可以話唔少的DIY機比有不少及上原廠的地方在多方面兼向的同時, 又被設計者個人因素局限(好記得有位不斷對的說蔡琴好的)
DIY機所以我沒考慮過了.

我知網上現在可以找到舊機線路圖, 原意是為了維修, 不過漸漸有人用來重製, 出現所謂的 "跟原祖線路重做"(=翻版?)  
好比舊馬7是有些地方是用上硒(Se), 彷舊馬7用的是新物料.
無奈用料不同了,  出來的聲已很不同.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-3-25 08:42

經濟差左,連代理都唔敢keep貨
(Post76 Android 手機版送出)
AMP:Marantz SR6009
2ch :PM8005,MuziShare x5,ZA01
BDP:OPPO 203
CAS:Linn Majik DS
FS:S5,R100
CS:Q200C
RS:Wireless KEF T101
Sub:EarthQuake P8 V2
PF:Lightspeed-309 , Belkin PF40

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

PF:Lightspeed-309 , Belkin PF40

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

銀級玩家

恭喜師兄,小弟是8DAC+PSX-R用家推KEF ref 1,真的不錯!小弟覺得Cyrus的DAC部分比較差一點,所以㚈接了Hugo,唔知V2有幾大改進?
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

1萬

白鑽玩家

老而不

samuelt 發表於 2016-3-25 11:42
恭喜師兄,小弟是8DAC+PSX-R用家推KEF ref 1,真的不錯!小弟覺得Cyrus的DAC部分比較差一點,所以㚈接了Hug ...

原來呢度都有同好!
仲以為Cyrus 真係好少人用tim

8DAC 的review
都唔差, 中環是萬三有找 , 唔要DAC的元件淨用amp 都可以用MIC的audiolab 8300a 去比較.

Cyrus 是靜靜地推出8(2)DAC的,  唔肯定咩事?
我手上台Cyrus 是用來推Tannoy Autograph Mini  在店裡即席試過, 令人好意外地收貨.  
等我入左手再大家講下v2的DAC好唔好.

我記得Cyrus 有提供upgrade DAC服務, 唔知香港代理做唔做?

遲少少會入舊電, 有舊電的effect真是好強大!

還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2016-3-25 12:13
原來呢度都有同好!  
仲以為Cyrus 真係好少人用tim

我試過打去大昌問過,佢地話要寄部機翻英國由廠做升級,唔可以訂張新卡喺香港做。咁我唯有收線啦。
小弟20年前第一套音響就是Cyrus,好似係3,加Mission751。其實而家都心思思想升級佢去更好配合對Ref 1。
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

1萬

白鑽玩家

老而不

samuelt 發表於 2016-3-25 12:29
我試過打去大昌問過,佢地話要寄部機翻英國由廠做升級,唔可以訂張新卡喺香港做。咁我唯有收線啦。
小弟2 ...

甘樣都好ar, 佢至少都肯做得到. 因為Cyrus keep 住自已的技術, 在英國都是要送回原廠親自搞.
Sales 提議我如果日後升 , 是入後級再轉入前級. C兄都可以考慮一下方向.

你用緊ref 1 的話, 不如入一台Stereo 200後級看看?
是Class D , 都聽了, 當中的細緻密度不是其他牌子的AB/ D 可以俾到.  

還是好音樂最好.