設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: leeon

[討論] 灣仔聲X閣這樣做生意!等執!

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2016-3-13 21:35
以商營商, 家家用不同手法有咩出奇?  
有人唔要滯貨, 限訂, 一次賣, 某number高價出售, 任何手 ...

我---曾---經常在此店買碟,價錢合理。 X 7

(雖然搬咗之后只去過一次, 但都洗左過千, 亦洗得happy)

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
相位王 + 10 + 10 價錢公道!良心店鋪!買小見小!.
ernietse + 10 + 10 boss has white hair like the beat's?
lamwaikit007 + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

小弟以往都經常到此店買碟,但上樓後明顯少咗上去,
但亦唔覺老闆有問題,會繼續支持,恕小弟大膽直言,
其指控並不合情理!X8

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
相位王 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

相信公道自在人心:

剛才在吖烏搜尋找到有關"聲威閣"的資料(臉書):

評價是5星的客人佔大多數!内文自己參透!如果好評是自吹自擂,相信早已經被人洗版了!
1星那位可能是HMV等常客,所以要服務不論價錢!但大部份的評語也是該店取價公道,甚至買日版碟比網購更便宜,
省却客人不小時間!亦未見有任何被逼購買的申訴出現!所以也是留待大家自己分析吧!
在此祝鉐果僅存的良心唱片店老闆生意興隆!繼續為全香港的愛好音樂者及Post 76的一眾發燒友兄弟服務(希望大家不要怪小弟多言!)始終今時今日取價公道的良心CD店買小見小!希望大家一起珍惜這間老店!

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +50 收起 理由
alexhhy23 + 10 絕對認同

查看全部評分

不論錄音是何相
聽歌一定要正相

1萬

白鑽玩家

老而不

leeon 發表於 2016-3-13 22:10
你似叫我收聲多D,佢做得出,怕咩人講!

包括我在內, 其他C兄都無叫過你收聲, 只是婉轉D叫你去第二度訂姐, 唔好為呢D小事化大.
而且我都將家家有唔同手法的理由打到好明下, 你覺有咩唔妥, 咩去海關告lo.  唔係下下靠上網打字抹黑人地.

人地生意點做, 我唔理, 我又唔係佢老世定員工.

不過就係成日有你呢類人, 買唔到碟就隨自已心意丙呢家丙個間, 隨時隋地搞到人地生意難做,
一家好店就係甘樣隨時bye bye, 反而果D本身手法唔太好的鋪就繼續發大

講黑心, 都唔知邊個強D呢?

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
Cheong448 + 20 + 20 絕對認同
mzbmzb + 10 + 10 絕對認同
相位王 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

mryu8182 發表於 2016-3-13 20:53
星期五晚去過該店, 原本諗住去買梁靜茹SACD, 點知原來未出, 睇碟過程中, 聽到店員討論賣唔出會滯貨問題, 我 ...

我以前問過熟人,  呢樣係真的.
好似呢D number 版SACD, 如果一家店order 100張, 批發商集齊order再計個比例去發出去,
店方可能只得10張number 版 + 餘數的會是無碼版. 店方找數找足100張.  

當然批發商有沒有偏心某店是另一回事, 而某店又有本事幫批發商處理存倉又是是一種互助關係.
所以點解MK的數家店有方法生存落去, 係有佢地一套.

事實有碼無碼只SACD都是一樣, 之前舊貼都有講個number可以DIY印上去,
擔心下日後有D假number 版SACD好過了.

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
mzbmzb + 10 + 10 絕對認同
相位王 + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

明白……樓主都係可能針對"當時"老板回應嘅態度……
人總有情緒,相信只係一場溝通既誤會……人之常情
可以的話,比多個機會大家,可能有新的一片天呢?……

評分

參與人數 4威望 +80 金錢 +80 收起 理由
alexhhy23 + 10 + 10 絕對認同
mzbmzb + 10 + 10
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

我以前在湾仔返工時
經常在此店訂日本碟
價錢合理

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我經常在此店買碟,價錢合理。 X 8

評分

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Cheong448 發表於 2016-3-12 18:12
有口話人 小心福薄 又一大炒家

太空閒唔該寫碟評

你Post多回覆多分多又點呀, 你係弱智低能嘅就係弱智低能嘅!

評分

參與人數 2威望 +56 金錢 +56 收起 理由
puimanyip + 6 + 6 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

上星期(大約星期三)行過,有個人不停咁問梅姐既SACD;又話有no.同無no.點。個老闆只係話有no.就一定要高價;無no.就正常既都買到。唔使急。

不過…我覺得個老闆一時就好好傾,一時就寸77咁。

但果區黎講佢d價都算公道。

評分

查看全部評分