設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[港版] 哎呀呀呀呀呀, 我估不到...港版 《葉問 3》藍光碟....(#18更新)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

(Post76 Android 手機版送出)
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

無期望無失望, 聲, 畫, 劇本我都唔收貨, 仲會記住呢個導演講故事能力好弱

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

雖然對環宇印象係差,但其實今次真係無乜挑剔。起碼過往嘅文戲對白唔夠聲、到動態時又突然爆音以及只有低音其他欠奉嘅港產片通病一既消除。意外的就是多數碟都只試低音,而今次在八斬刀段更可測試埋高音伸延度,睇下做不做到如戲中的要掩耳,相信要器材加調教才可成事,況且今次新片都只賣二百元內,仲要包幾條聲軌,又是否真的要執著容量果方面呢?

雖器材未能支援DTSX,但幾條聲軌各睇一次後,真的感覺DD TrueHD動態較好,唯獨好似有小小甩嘴!
香港黃屍電影金像獎

All the Fuck

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

港版信唔過,都係等英版/台版算喇

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

同打機一樣,我永遠都唔明ps4明明係藍光,但好多games都係幾gb容量,尤其係自己好遊待的遊戲,總覺得有點失望,做乜唔用盡隻碟容易先出街呢⋯⋯

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

akira11092 發表於 2016-3-11 23:16
無期望無失望, 聲, 畫, 劇本我都唔收貨, 仲會記住呢個導演講故事能力好弱

但三集都係葉偉信作品,頭二集真係ok架,不過呢集既po排我都覺得唔夠過引,個人本身期望打泰臣係重頭戲,點知變左中間,最後同張晉打感覺壓迫力就冇咁強了。

不過聲音方面,港產片來講收貨既,尤以我頭先講果二場加埋打樓梯果段都ok,  不過畫面就………日光時都仲ok,  一有夜或漸黑位時,灰層就超明顯,可能我用4K要升頻掛。

(Post76 Android 手機版送出)
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

andychankk 發表於 2016-3-12 08:55
同打機一樣,我永遠都唔明ps4明明係藍光,但好多games都係幾gb容量,尤其係自己好遊待的遊戲,總覺得有點失 ...

呢個係另一個問題
有玩開電腦GAME都知, 用碟裝完隻GAME, 出黎的容量多數都大過隻碟所載, 係因為入碟時已壓縮
家用機都一樣, GAME碟的資料都係已壓縮, 加上隻GAME唔係就咁LOAD D畫面聲音素材就算, 仲要有運算, 遊戲中的不同選擇, 每行一步都要經過運算, 所以實際隻GAME唔係單單你睇果幾GB咁簡單

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10

查看全部評分

5萬

總版管

終於都同制作的 Michael哥聯絡得上, 佢同我解釋返今次dts:x的音效係每秒固定左個bitrate為10Mdps, 而BD 個制式有制定是有所有聲及晝及字幕的總bitrate唔可以超過47.9Mbps的bitrate規限的, 而佢地做藍光制作的, 首先是一定會用盡個spec所規定既最高bitrate先的, 再看全片長的size, 如果size不夠先再compress細個video.

而一般制作藍光影碟時, 都會把碟碟中的70%容量留比畫面部份,25%容量留比音效, 而字幕就只佔客量數個%就已經非常足夠, 當照顧了畫面及聲音部份都有滿意的水平之後, 若果還有容量可用, 就會嘗試去增加其實不同的聲軌, 例如LPCM之類及特別收錄MAKING OF之類的東西.

一般港產片都會先向BD25著手考慮, 但今次因為係動作片, bitrate低就會係快動作上出現格仔, 所以佢地就希望可以用db50來做呢次的葉問3, 上文有提過藍光影碟本身就有個制式會制定所有聲及畫加上字幕的總bitrate唔可以超過47.9Mbps的bitrate規限, 今次DTS:X就用上左固定10Mbps的, 畫面就用上23Mbps, 理論上運行中的bitrate應該仲有17Mbps先岩丫, 咁點解唔放多d係個畫面上, 再谷行佢呢?? 原因就係其實一套藍光內當你播緊畫面, 你收聽中的音軌之後, 原來都仲會將冇用的聲軌load埋入去呢50Mbps的即時流量內, 換句話即係就算你冇聽到lpcm的音軌, 但其實藍光機都已經加入哂所有音軌入去, 原來就係因為咁樣, 當大家即時轉音軌或字幕時, 系統就唔洗重回藍光菜單, 可以做到即時無縫播放勒.

咁大家就可以會問勒, 咁點解一定要放咁多聲軌入去, 同埋唔加MAKING OF入去呢?? 呢個問題小瑟當然有問啦, 因應亞洲市場除了香港之外, 其他東南亞國家的用家都對 Dolby 及 LPCM 的聲軌十分著重, 所以音軌的安排就一定以用家需求行先, 所以大家見好多港產片都會有多聲軌的安排勒. 而有關MAKING OF的問題, 雖然 Michael哥冇正面回答小瑟的問題, 但小瑟大既意會到就是所有的MAKING OF都以HD為主, 而且內容長度都十分之多, 如果要放埋入藍光碟內以是絕對不夠空間去做的.

去到呢度其實我都算學左野的, 而我亦都係得個知字, 套戲都買左, 睇戲時亦都冇咩問題, OK啦!!!!

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
carreyjim + 10 + 10
wrxgc8 + 10 + 10 一定要加分
fm31331 + 10 + 10 Thank you大王

查看全部評分

Post76玩樂網.

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

andychankk 發表於 2016-3-12 08:55
同打機一樣,我永遠都唔明ps4明明係藍光,但好多games都係幾gb容量,尤其係自己好遊待的遊戲,總覺得有點失 ...

曾經講過即使1隻遊戲將1隻50GB入滿都係無用, 因為除左遊戲本身既內容所需容量外, 其他其實只係垃圾...

鉑金玩家

有時導演係初初拍攝時期, 拍拍埋埋最初版本會去到3~4個小時, 但礙於放映問題, 最尾會剪到常見的2小時
同樣拍攝花絮果位亦一樣, 係片場內拍左唔少, 加埋刪剪片段時間長係好正常, 但正片都剪, 花絮又點可能唔剪 / 挑選呢?
正片都只係12GB左右, 係剩餘的14GB有多容量之下, 放多100分鐘花絮都仲得啦......

但我更相信上頁呢位師兄所講.....
如果有making of 或人物專訪....試問又點可以令到消費者既我們買埋有特別收錄既DVD 呢....做發行商當然想你買Bluray 又買埋DVD 啦