設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chhanthony

Media Player:TviX專區 M-6600N: 1.9.4b4 @ P.33 (2010.1.12)

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

正呀,又有新野

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

原帖由 LAWSON 於 2008-12-9 21:19 發表
正呀,又有新野

感覺上比1.3.69穏定, 唔會好似之前咁睇MKV會無聲
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 chhanthony 於 2008-12-10 09:43 發表

感覺上比1.3.69穏定, 唔會好似之前咁睇MKV會無聲

我覺得部部機都有d野唔同
我而家每次開機睇戲如果唔係hd既音效,要入menu重新select一次hdmi "on"一次,唔係普通既dts/dd都冇聲...
stereo果d重要唔揀數碼先有聲.
而睇相就一d得一d唔得,唔知點解....

1萬

白鑽玩家

我就無你嘅情況, 一般HD Audio都無問題
但過往DTS HDMA嘅問題比Dolby TrueHD少
主要係Txremuxer軟件會損壞TrueHD

而我部就好攪笑
例如The Dark Knight, Hancock同 Mummy 3 我放O係部PC嘅HDD內面經network畀Tvix睇唔會有問題,一切正常, 只係如果部PC有其他工作做緊會出現窒畫面情況

但如果部套戲放O係內置HDD或者USB HDD的話個時間會加倍, 如4:XX, 6:XX  如果你用Go to 去 2:20 可能係會去O左1:10 或者係 0:30...好攪笑

不過我都未試清楚呢個新firmware...有新發現再report

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 chhanthony 於 2008-12-10 11:32 發表
我就無你嘅情況, 一般HD Audio都無問題
但過往DTS HDMA嘅問題比Dolby TrueHD少
主要係Txremuxer軟件會損壞TrueHD

而我部就好攪笑
例如The Dark Knight, Hancock同 Mummy 3 我放O係部PC嘅HDD內面經network畀Tvix睇唔 ...

時間唔準確我都會呀.通常會跳早左
其實需唔需要設回原廠,再UP去新既FW會好D呢?

1萬

白鑽玩家

原帖由 LAWSON 於 2008-12-10 12:14 發表

時間唔準確我都會呀.通常會跳早左
其實需唔需要設回原廠,再UP去新既FW會好D呢?

我一直都無咁做Smilies027
不過我認為主要問題嚟自HDMI :handshake 問題

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 chhanthony 於 2008-12-10 12:16 發表

我一直都無咁做Smilies027
不過我認為主要問題嚟自HDMI :handshake 問題

係,因為係音效方面多.
但係播唔到jpg就真係百思不得其解...

1萬

白鑽玩家

Tvix 有趣的軟件

介紹一個有趣的軟件給大家用於你的Tvix上
這個軟件可以以自動的方式幫你在網上找到你存於硬碟內的電影有關資料及相片
並可於你的顯示器上展示有關資料及相片, 令你Tvix內的顯示不再沉悶
看看出來的效果

軟件下載點

http://www.movieguibuilder.com/forums/local_links.php?catid=5

實際用途不大, 但美觀了些吧

另外, 如果大家覺得Tvix內背景的黑大單調
大可以用你自己的心愛相片以1280*720 jpg的格放在同一目錄中並將檔案名改為TviX.jpg即可

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

coverart 同埋movieinfo呢兩個檔可唔可以加入folder到呢?