設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: williechu

[Music Streamer 串流播放機] 揀DAC: YGGDRASIL 和 Audio-gd 的Master7,有人聽過兩者效果嗎?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

baikwong 發表於 2016-2-21 21:41
繼續:

樓主可參考 The Darko Dac Index:

另外,如果真要訂M7,那I2S應該選HDMI 還是 RJ45 好呢?

黃金玩家

如果單睇牌子,我肯定揀ygg

高級玩家

williechu 發表於 2016-2-22 19:15
另外,如果真要訂M7,那I2S應該選HDMI 還是 RJ45 好呢?

繼續

我無試過由 desktop / notebook 入 Master 7,但試過用 NAS 直入, Synology 及 Asustor 兩隻都可經 USB 直入 Master 7, 唔駛 driver,44.1 至 192 都暢順及無電流聲 (其實只有 input 2 / 3 有問題)

音效只及 coaxial (Input 1 / 2 / 3) 約八成多一點。

接着試中間加 DDC, 用了 Gustard U12 (約$1000) 入,明顯好了,約有九成音效,接着又再將 I2S 的 RJ45 改為 HDMI (成本約 $250),用條約三舊水的 HDMI 線入,音效已相當接近,但仍有差別,細心仍聽得出,我估有九成幾功力,估計改用較貴的 DDC,較好的電源線,較好的 HDMI 線等應該會再好 D,但可以好多$$$同都幾煩,故家下用 streamer 經 LAN 取 NAS 的歌以 coaxial 入 Master7  。

我估一萬幾千的 streamer 的內置解碼係無可能好過 Master 7, 接近的機會都唔會大,故心理上只好以 streamer 當 transport ,既是如此,我會建議二手買部第一代的 Pioneer N-50 (約$2500,裏面有兩隻細牛牛),平靚正又方便,可考慮。

YGGDRASIL 未聽過,唔敢亂講,佢嘅優點當然係牌子同美國做同將來要二手放一定會好D,建議到代理處聽聽,唔同解碼晶片聲底應該唔會相同,最終都係口味決定。

My 2 cents.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

baikwong 發表於 2016-2-22 20:35
繼續

我無試過由 desktop / notebook 入 Master 7,但試過用 NAS 直入, Synology 及 Asustor 兩隻都可 ...

多謝師兄有心報告。我已訂了Master7, 等貨到後再慢慢研究一下部DAC嘅脾氣~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

baikwong 發表於 2016-2-22 20:35
繼續

我無試過由 desktop / notebook 入 Master 7,但試過用 NAS 直入, Synology 及 Asustor 兩隻都可 ...

另還想問,在你的使用經驗中,Master7 的 RCA 與 XLR 輸出,何者較優?

高級玩家

williechu 發表於 2016-2-26 17:40
另還想問,在你的使用經驗中,Master7 的 RCA 與 XLR 輸出,何者較優?

無法直接比較,因線同 amp 都唔同。

之前用的 amp 無 xlr,試過分別用 VDH 及 Tara Labs 銅線 RCA 入 (都是約$二千以下),後來用朋友準備丟棄的一條不知名的土炮銅線,又殘又舊,但卻竟然非常好聲。

後來試過換另兩部有 xlr 入的 amp,分別以古河銅 xlr (約$五千), Acoutstic Zen 銀 xlr (約$八千) 及 Oyaide 銀 xlr (約$4000) 試,全都明顯比以上的 RCA 好,但可能是線的質素又或是 amp 的質素好了多於接口 (平衡與不平衡) 的不同, 而當中最好的 AZ,最弱的是古河,Oyaide 的非常接近 AZ ,因價格及 AZ 太粗太硬換線因唔夠位不太方便之故,最終用了 Oyaide,暫時仍相當滿意。

以上全因個人家居環境限制及個人口味取向及主觀聽感決定,僅供同好供音樂者參考,多聽其他網友意見自己再決定吧。

Happy Listening!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

baikwong 發表於 2016-2-27 18:11
無法直接比較,因線同 amp 都唔同。

之前用的 amp 無 xlr,試過分別用 VDH 及 Tara Labs 銅線 RCA 入 ( ...

謝謝baikwong兄真係好豐富的分享.

我的Master 7 昨天已經到貨. 有段小插曲: 我選擇到順豐站自取, 即場發現外箱表面有明顯被壓陷了. 我知道香港順豐不接受簽收前開箱驗貨, 當時我就做了個較體面的決定 --- 要求拍下箱體被壓陷處的照片. 這一來也是為求做出較大的動靜, 給店員一個較深刻的印象. 事後如箱內貨物真有受損, 也好讓店員有所記憶.
幸好回家開箱檢查過機身並無損傷. 隨即花了一輪功夫, 接駁上土炮CDPro2(audio-gd一拼購買的BNC同軸線) 連接BHSE + SR009 一聽.... 唉~不知該怎麼說 ---- 太仔細的我不懂分別, 粗略的比較說: 大編制管弦樂 CAS 勝,  人聲小品M7+土炮CDPro2勝.
我一直認為我的CAS必然比這M7+土炮CDPro2要優勝. 這新組合只是拿來揍合着給家母使用, 往後自已還是會以花了不少心機建立的CAS為主力訊源. 但此刻看來, CAS要從新作一次仔細的調整了.

我還是會努力玩好我的CAS的.

高級玩家

williechu 發表於 2016-2-29 12:21
謝謝baikwong兄真係好豐富的分享.

我的Master 7 昨天已經到貨. 有段小插曲: 我選擇到順豐站自取, 即場發 ...

Good for you.
大家都為喜歡的聲音繼續努力吧!

我家下以為: 器材最終只係聽音樂的工具,當然唔可以太差,但也不會有面面俱圓的無敵器材,所以也不會無止境的追求。

音樂才是主角,例如聽我最愛的女聲 Ella Fritzerald,即使好鷄的器材都會好好聽,而用好的器材聽就係無尚享受,有人生夫復何求之嘆!

星級玩家

我之前用了m7一年多。
2手價香港不用考慮,但反為賣返国內,也企硬人仔萬一。
m7如果搏埋cast, 但要用埋佢厂耳礦,效果更好,即是唔用cast, 用唔盡部机。以前headfi 有用家用hydra介面博i2s, 好似好正。我當时唔再用m7, 主要覺得个,分析力好detail,但整个image 太前, 好平面,唔係,太凹凸。唔係好ok.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

colour97 發表於 2016-2-29 19:03
我之前用了m7一年多。
2手價香港不用考慮,但反為賣返国內,也企硬人仔萬一。
m7如果搏埋cast, 但要用埋佢 ...

呵呵~ colour97兄咁你依家用緊咩DAC呀?
我現在初步聽感還是正面的,現在還只是隨意接駁,還沒有用心去set好個陣,但聽女聲我覺得比我花了不少心機setup的CAS來得有人味,雖然音場寬廣度有所不及,但同一張專輯,在CAS聽來沒有好大吸引力,一度被我認為跌錢的專輯,現在通過土炮CDPro2 + M7出來卻讓我坐下來聽了兩遍,而且這還只是很隨意的駁接之下的效果。或者有人會說,音響很多時都會參集着心理因素,這我就不打算花功夫去否定了,畢竟萬多元買來的玩意,你懂的

目前我還不敢惘下判斷,等再多玩一回,積累一些心得後再向各位討敎。當然CAS還是會繼續玩,這套組合也正好作個參考。