設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Music Streamer 串流播放機] 揀DAC: YGGDRASIL 和 Audio-gd 的Master7,有人聽過兩者效果嗎?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟本已轉玩CAS直去耳擴,近日番箱倒籠找出多年前購買的土炮Cd Pro2, 打算setup一台CDT 加DAC駁小喇叭,好給家母輕鬆操作聽音樂。但既然要在家添置器材,也就不想找太爛的東西.
在論壇花了一輪功夫,把範圍收細至以下兩台:
1)Audio-gd 的Master 7
2)Schiit YGGDRASIL

請問有沒有聽過這兩台DAC效果的師兄可以給點意見?
哪台更值得入手呢?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

也可以考慮audio-gd的Master-11, 其耳機輸出插口夠力推小喇叭, 一部機攪掂, 只需要製作一條4針XLR至喇叭線

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

borrego 發表於 2016-2-20 17:26
也可以考慮audio-gd的Master-11, 其耳機輸出插口夠力推小喇叭, 一部機攪掂, 只需要製作一條4針XLR至喇叭線
...

多謝師兄回覆.  這筆錢想專注投放在DAC的解碼性能上,Master11是身兼前級 耳擴 解碼於一身,而DAC芯片卻數量又比Master7少了一半(M7有8枚PCM1704uk),價錢卻只比M7便宜約1成,看來成本都給耳擴部分薄了,所以兩者之間我傾向選擇M7。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

williechu 發表於 2016-2-20 18:14
多謝師兄回覆.  這筆錢想專注投放在DAC的解碼性能上,Master11是身兼前級 耳擴 解碼於一身,而DAC芯片卻 ...

看來willie兄給"家母輕鬆操作聽音樂"也要CD Transport->DAC->前後級->喇叭 . 明顯不是一般要求

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

borrego 發表於 2016-2-20 19:47
看來willie兄給"家母輕鬆操作聽音樂"也要CD Transport->DAC->前後級->喇叭 . 明顯不是一般要求  ...

Borrego兄見笑了.家母播鄧麗君時若我也在場,那自然也成了我的要求,所以我才說[但既然要在家添置器材,也就不想找太爛的東西. ]

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

再呼籲一下,對以上提及的DAC有所了解的朋友請分享一下你的聽感,謝謝。

高級玩家

williechu 發表於 2016-2-20 21:03
再呼籲一下,對以上提及的DAC有所了解的朋友請分享一下你的聽感,謝謝。

我聽過 Master 7

先說缺點:
1. 好大部,闊及高還可以,但好深,要度清楚放唔放得落。
2. 相對貴,大陸土炮賣港紙萬六以上,多數會有入無出,二手都幾難搵人接。
3. 播唔到 DSD,另外其實 1704 只可出到 96,但佢整到其中兩個 coaxial 出到 192, 不過我個 set up 就有電流聲,頭一兩首歌頭幾秒多數有,換咗部 streamer 都係咁,只好剩下那個只能出 96 的 coaxial (佢一共有三個 coaxial) ,又或者忍受以上的缺點,我揀咗忍受,因為 192 真係好聲 D。
4. 都幾熱,又好重,壞咗都幾麻煩。

再說優點:

只得一個 -- 我兩隻木耳覺得佢真係好好聲,所以仍在忍佢樣衰兼身材唔好。

不過家下我要瞓覺,因聽日仲要返工,有時間再打上嚟交流。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

baikwong 發表於 2016-2-20 22:51

先說缺點:

多謝師兄仔細分享。你提到的尺寸問那確是個麻煩問題,我算是免強想了如何應對。
期待你再多的分享

高級玩家

baikwong 發表於 2016-2-20 22:51

先說缺點:

繼續:

樓主可參考 The Darko Dac Index:

http://www.digitalaudioreview.net/the-darko-dac-index/

佢將解碼分為 : 超勁級 - 第1級 - 第2級 ......

Audio-gd Reference 7.1 (即 Master 7 前身,架構相同但相信改良咗,同借口加價) 列為第2級,跟 Auralic Vega / Chord Hugo / PS Audio PerfectWave DAC MKII 等並列,你可參考吓佢嘅評論,也可考慮同級嘅牌子,但好明顯部部聲底唔同。

喺香港你可試到以上提嗰三部,但偏偏就無得試 Audio-gd. 我個人就鍾意 PS Audio 同 Audio-gd,唔鍾意 Auralic Vega,而 Chord Hugo 則未試過。我諗佢地功力差唔幾,剩下就只係口味喜好問題。

Master 7 接近中性無音染,但有人話有DD暖聲,我則唔多覺,佢其實有 jumper 可調中性至暖聲,都有好幾級,我試過攪咗一輪,最後還原返原廠設定,我覺得係最好聲嘅設定。

佢分析力動態都上佳,樂聲同人聲都好實好有質感同肉地,好過 8741 好多,不過無 9018 嘅音色咁亮麗,動態咁張揚,例如 Wyred4 Sound Dac 2,初聽覺得好好,一兩個月後就會頂唔順,佢D弱音驚死你聽唔到,立立靚,嘈到你想關機,最大問題係有明顯數碼聲,高音叫,人聲極不自然,你聽蔡琴《秋夜》你就明我嘅意思,而 1704 就剛好相反,相當自然,舒服,好 analog ,令你享受音樂。

若樓住只用來接 CD,因只得 44.1,就唔會有我之前提嘅電流聲問題,若要雙修,則要考慮是否接受只及 96。

另外可考慮二手買已停產嘅 Audio-gd Reference 5,4粒1704,新出七千多,我朋友四千購得,起值, 分析力動態及速度較遜色,但人聲則反而仲好,因加咗味中頻厚咗,聽女聲真係聽出耳油,只係家吓二手好難搵到。

以上非常主觀,僅個人感覺,你當睇笑話就算。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

baikwong 發表於 2016-2-21 21:41
繼續:

樓主可參考 The Darko Dac Index:

baikwong 兄無詳盡的分享,我等後來者受益了。
另外,我曾看到有人說M7的USB輸入效果不埋想,你有這個同感嗎?