設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 為了一張心儀二手 CD, 你可以去到幾盡 ?

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

本人在價錢上糾結了幾個月,暫時未買過貴過$500 的二手 CD, 全新停產的~網上購買除外。
我理性話比我知,鋪頭收番來可能100-200成本, 但就比鋪頭叫高價賣 $1000以上,我覺得比鋪頭劏,過唔到自己個關!
我由唔接受二手>接受了
接受了二手>要學習接受價錢
當中的爭扎,你地有無經歷過呢?
大家有買開二手碟的,有什麼糾結的體驗呢?

評分

參與人數 8威望 +120 金錢 +120 收起 理由
Norman + 50 + 50 用家心得
km3232 + 10 + 10 用家心得
ernietse + 10 + 10 精彩報告
tlsk + 10 + 10 用家心得
spencerchan1 + 10 + 10 用家心得
psb + 10 + 10 用家心得
文次郎 + 10 + 10 好有同感,擊中心的話,掙扎嚴重到非形容詞.
窮小子 + 10 + 10 一定要加分---C兄好

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

RE: 為了一張心儀二手 CD, 你可以去到幾盡 ?

本人在價錢上糾結了幾個月,暫時未買過貴過$500的二手 CD (更正價錢,過時改唔到樓上的貼)

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
tlsk + 50 + 50
窮小子 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 精選榮譽會員勲章

Depends on the title and condition, but I have spend more than HK$5,000 on an used CD. I know....I have a sickness.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ernietse + 10 + 10 tell us what cd, when , where u buy la

查看全部評分

我收藏的經典粵語流行曲CD (now over 1,500,000 views - as of April 9, 2014)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

試過三次用過千買舊碟, 關正傑 - 啟示/一個秋天, 因為係佢FANS, 張德蘭 - 風雨
人生 ,  主要因為隻碟CD版20年見過一次, 普遍黎講, 幾百都肯,  過千除非係特別
情況, 唔係都唔會, 過2000就肯定冇可能

而家出咁多SACD, 不如$200買隻SA都好過 $2000 買隻咩三洋版, D SA分分鐘好聲過
三洋, 產量1000張, 其實仲低產, 10年8 年後市面想搵都難,

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
ernietse + 10 + 10 絕對認同! 三洋版係群羊命根. 唔好同佢地爭.
psb + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

D 人成日咩頭版CD, 頭版係錄音帶/LP, 好多頭版CD都係後期CD開始流行先出, 其實
買SACD都係一樣係頭版SACD

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +19 收起 理由
ernietse + 10 + 9 我就欣賞再版藍光碟多過頭版 LD / VHS.
窮小子 + 10 + 10 有少少 5認同 !

查看全部評分

鑽石玩家

窮鬼

最貴試過買梅姐91年二手CD
用成$2XX

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
窮小子 + 10 + 10 卡 C兄 早---☆★

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

Soundboy 發表於 2016-2-18 05:46
Depends on the title and condition, but I have spend more than HK$5,000 on an used CD. I know....I h ...

Sound 兄,可否八下 $5000 是乜野 CD 呢?二手市場上好難搵的嗎?你當時考慮了幾耐先買呢?依家有無後悔呢?

評分

tlsk + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

laiwingnang 發表於 2016-2-18 06:41
試過三次用過千買舊碟, 關正傑 - 啟示/一個秋天, 因為係佢FANS, 張德蘭 - 風雨
人生 ,  主要因為隻碟CD版20 ...

好明顯,你理性跑贏了欲望!
我仲做緊邊緣人!

評分

窮小子 + 10 + 10 用家心得---☆★

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Msuper 發表於 2016-2-18 09:43
好明顯,你理性跑贏了欲望!
我仲做緊邊緣人!

C 兄早...

☆★ 我 9成以上 CD 都係 2手...

自小家貧 ( 只係電視 、 電台 )  聽過,

為追回 童年回憶, 及為 原汁原味 ( 咪需要 2手CD 囉 )

我無特別 話貴5貴 ( 覺得有需要 ) 就買多 少少...

同時 買CD,  係開心錢 (  5係太過份  ) 就無所謂 啦 !

評分

sunboy + 50 + 50
ernietse + 10 + 10 why buy more than 1 copy of same cd?

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

under 300 is my bottom line

評分

koalaau + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分