設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Alman

[影音配件] 再戰BGT (加埋地盒): 灌埋BGT: 一齊上陣

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2016-3-7 11:46
得閒得滯, 冇嘢好玩

主要是想乜都試下。

Alman兄,你上次話用鐵沙壓cd機嗎?
(Post76 Android 手機版送出)
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

白鑽玩家

malretep 發表於 2016-3-7 12:16
Alman兄,你上次話用鐵沙壓cd機嗎?

係呀: CA 651

同埋DAC 及power  supply:

小弟嫌灌沙BGT的盒不夠大, 準備煥之

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

會唔會影響散熱?

白鑽玩家

leojai 發表於 2016-3-7 21:21
會唔會影響散熱?

這做法已有好幾年。 CD 機用電甚細, 不用擔心。好多時長開幾日, 熱都唔熱下。  amp 就更係唔好咁搞

好似部 P1000 供電比 DAC, 內櫳大到不知所謂, 其實就返 DAC 的呎吋而已, 得個睇字!

白鑽玩家

炸彈來了

今日聽了一陣灌沙BGT, 發覺D聲音(尤其高音)清晰咗DD, 同埋分析力又好DD, 咁神奇? 其實, 用唔同導線都有唔同聲, 灌咗沙後聲音有變又唔奇。

心想所用的盒灌沙唔夠大, 如果改用大D嘅盒, 增加重量, 效果可能更明顯。。。

行動:隨手用了個空jar

這個膠罌入滿沙後重好多, 正!

已晚上八時, 不能大聲試。 但試了以下兩隻CD效果特別明顯:

陽關三疊古箏獨奏, 原来可以咁多震音同雜音以前播唔到!

特別試第五首, 群奏的線條比前清楚。

正式試音報告後上

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
leojai + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

恐怖份子

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2016-3-8 12:56
炸彈來了

我都想過其他音響器材要避震.所以依家個兩個大BGT頂用木纸鎮壓著,底就用日本仔木粒再加木針板加金屬釘和墊。
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

白鑽玩家

改動BGT : 一齊出動

聽了灌沙BGT一陣, 已急不及待全面摩下。。。。

先用兩條Duelund 銀箔整條導線, 接 Amp 及灌沙BGT;

把 五隻BGT的clip線 改為 12awg 鍍銀線, 五線歸一再接 DAC:

接地盒

跟住。。。。

把原本兩隻接喇叭的BGT改動, 放入盒中 (多謝 Ray兄所贈的 Wima電容

入沙:

入水晶石, 入D石

仲有大把石頭用

備長炭

各歸其位

CD機接番這隻:

五T互相效力, 所得的聲音是。。。。。。

深得小弟歡心也 低音富impact, 收放自如, 樂器尾音收得清晰, 高音無大改變, 但線條, 分隔度音場深度都有調整。把日聽夜聽的CD對照, 聽到多D嘢, 有些樂器比前突出。

BGT, 地盒之物, 最大的作用是把音韻播出, 令人興奮

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

ALMAN 兄, 見你玩得咁開心, 我都心思思想動工, 無奈工作太忙.

都係上黎支持下你發揮DIY精神:)

白鑽玩家

raylee 發表於 2016-3-13 22:51
ALMAN 兄, 見你玩得咁開心, 我都心思思想動工, 無奈工作太忙.

都係上黎支持下你發揮DIY精神:) ...

多謝支持