設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: psb

[流行曲] PET SHOP BOYS 2016-17 : Super etc.

鑽石玩家

Disco 3,成隻碟都好正 , Disco系列 最精彩嘅一隻,超級電音,"Somebody Else's Business" 尾段好似粒波咁彈下彈下,創意有驚喜

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +120 金錢 +120 收起 理由
ernietse + 50 + 50 I like felix da housecat remixer!
tlsk + 20 + 20 一定要加分
Grandmaster + 10 + 10 超正!
窮小子 + 20 + 20 psb ching ~ 晚上好。。。
dc903 + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

呢隻白色膠膠我都係岩岩先至買返佢昨. 不過好抵. 勁愛佢呀.

評分

參與人數 7威望 +140 金錢 +140 收起 理由
ernietse + 50 + 50 nice clean floor
tlsk + 20 + 20 用家心得
Grandmaster + 10 + 10 精彩報告
Msuper + 10 + 10
窮小子 + 20 + 20 精彩報告
psb + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鑽石玩家

takeishi 發表於 2017-3-21 16:34
呢隻白色膠膠我都係岩岩先至買返佢昨. 不過好抵. 勁愛佢呀.

呢隻12" single 正呀,有單曲 "Miracle" 加長版 "Extended Mix",小弟得隻 CD single 咋,大家一齊再返去 PopArt 時期,分享曬下相關嘅小弟收藏 : 英國製造嘅 "Miracle" CD Maxi-single 同限量 PopArt 3CD Boxset , 回味下呢首電音+藝術混合品...

x

評分

參與人數 7威望 +140 金錢 +140 收起 理由
ernietse + 50 + 50 用家心得
tlsk + 20 + 20 超正!
dc903 + 20 + 20 超正!
Grandmaster + 10 + 10 超正!
takeishi + 10 + 10 絕對認同
窮小子 + 20 + 20 一定要加分 ~ 影咁多靚相
Msuper + 10 + 10 夠晒吋

查看全部評分

星級玩家

psb 發表於 2017-3-9 19:40
時光倒流到90年代 Disco,呢隻 "Disco 2" 好急速,house music, "Very" 時期強勁電音同節奏,有種透唔到氣 ...

未見過 Disco 2 有白色 label, 謝謝。

評分

參與人數 3威望 +110 金錢 +110 收起 理由
lamwaikit007 + 50 + 50
ernietse + 50 + 50 show us your CD treasures la
psb + 10 + 10 TQ!

查看全部評分

鑽石玩家

psb 發表於 2017-3-21 15:56
Disco 3,成隻碟都好正 , Disco系列 最精彩嘅一隻,超級電音,"Somebody Else's Business" 尾段好似粒波 ...

Pet Shop Boys 親自混音 remix 嘅  "Somebody Else's Business" (PSB Extended Mix) 如果有實體CD 出, 好似 "Here" 嘅 Pet Shop Boys Extended Mix 咁收錄在 Disco 3, 就好囉

評分

參與人數 4威望 +100 金錢 +100 收起 理由
tlsk + 20 + 20 精彩報告
dc903 + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

鑽石玩家

psb 發表於 2017-1-1 13:34
近了... 師兄你有福了,小弟好興奮, 2017又係充滿期待嘅一年
"We would like to wish all PSB  ...

終於有消息, 今年即將重新再推出嘅 Pet Shop Boys 頭十隻大碟嘅 Remastered/reissues+Further Listening 豪華2CD版 終於有眉目, 希望月尾會公布所有大碟 2CD 嘅曲目,remixes 同 bonus tracks!  睇嚟今次嘅 reissues 封套設計會跟返好多年前出過嘅頭6隻 Remastered/reissues + Further Listening 大碟2CD,興奮:
http://petshopboys.co.uk/pet-texts/2017-04-04/reissues

x

評分

參與人數 4威望 +100 金錢 +100 收起 理由
ernietse + 50 + 50 精彩報告
dc903 + 20 + 20 good news

查看全部評分

星級玩家

psb 發表於 2017-4-5 19:20
終於有消息, 今年即將重新再推出嘅 Pet Shop Boys 頭十隻大碟嘅 Remastered/reissues+Further Listening  ...

相信出第七張 (Nightlife) 至第十一張 (Elysium), 個款似連頭六隻又重新推出.
其實上年 Neil Tennant 在電台訪問中已經講咗佢地已經再 remaster 哂所有 Parlophone 大碟, 只不過係華納 hold 住個 reissue project 唔出

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
lamwaikit007 + 50 + 50
psb + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

psb 發表於 2017-3-9 19:40
時光倒流到90年代 Disco,呢隻 "Disco 2" 好急速,house music, "Very" 時期強勁電音同節奏,有種透唔到氣 ...

呢隻碟有一個好Limited嘅雙CD版,請問有冇師兄有?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
psb + 10 + 10 Ivan 兄已答你啦 :)

查看全部評分

白鑽玩家

semisammi 發表於 2017-4-8 10:49
呢隻碟有一個好Limited嘅雙CD版,請問有冇師兄有?

懶得重新拿出來拍照,下面是之前拍的照片,照片中可以看到Disco 2的美版2CD Limited Edition,記得發片時人正好在美國,當然就順便買一張帶回台灣。

[url=https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=173217&highlight=pet%2Bshop%2Bboys][/url]

x

評分

參與人數 6威望 +110 金錢 +110 收起 理由
tlsk + 10 + 10 精彩報告
Msuper + 10 + 10
psb + 10 + 10 多謝 Ivan 兄! 你的 Release 2CD 和小弟一.
ernietse + 50 + 50 post us your recent new buy cd please

查看全部評分

鑽石玩家

psb 發表於 2017-2-15 19:00
全新第四隻混音細碟 "Undertow" CD single 將會隨 Pet Shop Boys 改為一年一度嘅記事雜誌書 "Annually"(以 ...

唔知大家聽咗 Undertow CD single 未? 分享下 Undertow  Maxi-single CD,純粹小弟嘅個人感受。因為遲咗去訂,官網 stock-out,所以並沒有買 Annually 本書同 CD,但擁有無損嘅 Flac file digital rip-copy。聽咗咁多年歌,已經對 remix 興趣大減,總係覺得除了少數嘅混音 remixes 能夠令大碟原版更加精彩突出同吸引之外,超多數現時嘅混音 remixes 總係枯燥乏味,都係那些重複又重複嘅敲擊同節奏,完全同原版脫晒節,亦有啲混音 remixes 更將原版音樂完全破壞。在某種情形,重新混音更是不知所謂,如果冇歌名,就完全唔知係邊首歌嘅混音版本。 重新混音嘅 Undertow (Tuff City Kids Remix)並不討好,感覺非常 old-school,類似那些陳舊過時嘅 80's electro-pop,聽首 remix 時即刻諗起 80年代時期嘅 Depeche Mode,感覺 outdated,唔係小弟杯茶 ,相信做混音那位係留戀 80's pop 嘅一族。Burn 嘅 Baba Stiltz Remix 將會浪費聽者嘅十分鐘生命,完全100%徹徹底底失望 ,重複又重複又重複嘅沉悶敲擊,極之無聊,同 Super 大碟內嘅超正原版完全冇得比,有天同地之別,唔知做混音條友係邊個。至於另一首 Left To My Own Devices "Super Version",令經典嘅原版變到好單調,冇創意同機械化,首歌原版嘅管弦樂同電子藝術美感盡失。總結係.... 呢隻冇 bonus tracks/B-sides 嘅 Undertow CD 可以完全 avoid唔理 ,聽過一兩次後唔會有興趣再聽。當然,Undertow CD single 對於粉絲來講,作收藏也無妨 , 畢竟隻 CD single 已經絕版,在 Ebay 熱賣中 , 有超多嘅瘋狂購買者, 係痴晒線嘅天價

x

評分

參與人數 5威望 +110 金錢 +110 收起 理由
Msuper + 10 + 10 作為鐵粉的就一定要買既
dc903 + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分