設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tennishk

[討論] 今日去左(威達公司)試Velodyne SPL-800 Ultra。想講對SALES既印象。

進階玩家

你係咪想話德發打比你 ??
mojojojo 發表於 2009-11-2 15:35

係威x打給我
其實係德發追威x
所以先有咁快....

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

MK d影音店係咁pk,真係十年如一日,我十幾年前見佢地d態度已經係咁,
真係走去中環d高級hifi店d人都冇咁白鴿眼.
wildwolf007 發表於 2009-11-2 13:15

師兄既說法又有D啟發..
可能MK人流多,咁上黎試野既人又會多好多..
當一個SALES每日都面對好多唔同花款既客人;又會問埋D無厘頭問題..
又或者問完十居其九都係冇單開既情況日日如是...
咁我諗呢班SALES既躁狂指數;點都會比人流冇咁密既例如中環高檔舖高得多..
於是久而久之佢地就會用鑑貌辨色幫D客做分流..索到你陣'除'都係混吉多既就會比哂面色你睇。
於是年復年咁就積出到一個形象~ MK影音店從來都係態度惡劣!
會唔會係咁呢...
小弟乃AVP 即係玩AV永遠掛住P牌 醜死鬼..

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

最近這星期都在這討論區爬文學野. 因為將會新居裝修, 考慮如何搭配新的影音系統. 同時亦四出到各影音舖問價及睇實物. c-hing這個分享令我最有共鳴.
我公司locate係時代廣場, 幾間舖我都多之試過聲, 問過器材, 真的 ...
lemiball 發表於 2009-11-2 11:35

呢的咁既鋪頭 ... 幾平我都唔會比錢佢賺

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

有時真係惡性循環. 好多人會去好服務嘅舖頭試機, 試一大輪跟手去MK買, 只因為平一兩百. 久而久之, 好服務嘅就無生意執笠, 平嘅就唔使俾服務, 一樣有生意.

我就會幫襯相熟同服務好嘅, 貴個幾百咪當service charge囉. 我都係喺Radar買Naim 嘅AMP, CDP 同interconnect, 服務真係唔錯.

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

another 威達 at cwb also good service

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

有時真係惡性循環. 好多人會去好服務嘅舖頭試機, 試一大輪跟手去MK買, 只因為平一兩百. 久而久之, 好服務嘅就無生意執笠, 平嘅就唔使俾服務, 一樣有生意.

我就會幫襯相熟同服務好嘅, 貴個幾百咪當service charge囉. ...
lumdicks 發表於 2009-11-2 19:34

今舖真係想幫威達買,但佢地冇貨!冇計!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

64# andy88

That's why I only audition in those shops in MK but buy from the other shop with better service.

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

最近這星期都在這討論區爬文學野. 因為將會新居裝修, 考慮如何搭配新的影音系統. 同時亦四出到各影音舖問價及睇實物. c-hing這個分享令我最有共鳴.
我公司locate係時代廣場, 幾間舖我都多之試過聲, 問過器材, 真的 ...
lemiball 發表於 2009-11-2 11:35

Lemiball hing, 多d上post76玩la....
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

一樣米..百樣人

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

I think some shops in MK also good service. Just all of them likes to promote certain brand (may be they get those brands at lower cost).
The difference between MK shop and show room is that, in show room, you can only buy certain brands (one or two) that is distributed by that distributor. But in MK shop, you can buy more brands.
When you enter the show room, you already have bias that you like this brand. Unless you want to try only...