設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

kkkiu 發表於 2016-5-27 22:53
Cas係入門首選我真係諗唔通囉,我玩左十膠幾年cas都係衰聲,然後近年買過唱盤咁簡單....舒服晒,我係人版黎 ...

KK sir 你這"結論" 只 apply for 老餅!
新一代好接受數碼聲架!

黃金玩家

ADA 發表於 2016-5-27 23:28
新一代好接受數碼聲架!

Ada sir~其實我都係80後黎架ja
有聲就算...

黃金玩家

ADA 發表於 2016-5-27 23:28
新一代好接受數碼聲架!

D個就系叫習慣,老餅—開始就聽黑膠,聽到習慣左黑膠D聲,突然要聽反D完全两回事嘅聲硬系5習慣啦,新仔5同喎,—開始就聽慣數碼聲囉,比黑膠距聽咪又5多慣囉!我呢都覺黑膠好聽但人懶求其次,但求就手使自己習慣數碼聲。但有D牌子機又有例外數碼得黎都有模擬味茄,我就用meridian啦!
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

HD_2 發表於 2016-5-27 20:23
有人印啲普通貼紙去賣

只要自已覺得真系好聲左就得啦,使咩理系咩貼紙,就好似屋企女人噤,使咩理人點講,自已覺得受咪得囉。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-5-28 00:29
D個就系叫習慣,老餅—開始就聽黑膠,聽到習慣左黑膠D聲,突然要聽反D完全两回事嘅聲硬系5習慣啦,新 ...

習慣性!我初初玩黑膠都覺得煩,又要掃,又要洗,又無得跳歌!所以我到今日都係好有空閒好有mood先會聽黑膠,cd又係無得跳歌!佢重要無黑膠咁好聲,所以佢幾乎被我打入冷宮(但唔知點解都重係咁買cd...)

不過咁講啦,cas贏左方便性,但佢絕唔係容易既入門.....3樣野黎講,我覺得cd比較適合入門,佢變數相對比黑膠細,軟體比較平又容易取得。黑膠就要調教,反為細節野洗你錢,好聲正既黑膠閒閒地幾百蚊隻,你買2-3隻膠已經夠買10幾隻cd喇....二手膠無保證,又要洗,同埋比你執到平野通常都唔好聲....除非你好like聽古典啦....中文碟通常都伏....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

有聲就算...

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-5-28 01:05
習慣性!我初初玩黑膠都覺得煩,又要掃,又要洗,又無得跳歌!所以我到今日都係好有空閒好有mood先會聽黑 ...

我覺得cas5復習,同CD駁機數量相同:音源>內置DAC的AMP>喇叭。不過玩cas的訊源較多源化,可電腦+軟件或network player,file可rip 碟或買。當選定左方案後就冇咩復習姐

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-5-28 01:15
我覺得cas5復習,同CD駁機數量相同:音源>內置DAC的AMP>喇叭。不過玩cas的訊源較多源化,可電 ...

唔係複習程度,係要達到一個合乎性價比的音質,好多時cas比前2者更難!
有聲就算...

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-5-28 01:20
唔係複習程度,係要達到一個合乎性價比的音質,好多時cas比前2者更難!

對于新—代年輕人黎講玩電腦+軟件簡直就架輕就熟啦!加上近年出的AMP,—機已包齊所有連接方案。其實真系—D複習都無,只會愈來愈方便。我覺得如用USB接,一定要有條高質cable,之後就—D都5複習啦!

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-5-28 01:28
對于新—代年輕人黎講玩電腦+軟件簡直就架輕就熟啦!加上近年出的AMP,—機已包齊所有連接方案。其實 ...

我重複,唔關複習程度事......係性價比低,反為不適合入門
有聲就算...

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-5-28 01:29
我重複,唔關複習程度事......係性價比低,反為不適合入門

我覺得比玩CD平添,例如:家用電腦奘免費player駁AMP(同玩CD基本—樣)駁機線RCA;同軸;USBcable(價基本—樣)。可省去CD機5洗買。