設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-5-26 11:46
數碼技術成也改變快,敗也改變快。

一個技術的普及化及消亡可以是一二年間的事,我玩左CAS 十幾年了,由電 ...

Sony推出左dsd後因少人支持,都死左9成,估5到E+景然靠cas又反生。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-5-26 12:04
Sony推出左dsd後因少人支持,都死左9成,估5到E+景然靠cas又反生。

佢唔係死,只係唔係平民化價錢姐,好入門既SACD機你唔會買,得既SACD機你買唔起,就無中間位既,到技術下放先黎追??呢個就係所謂既進步....??

你見我係放棄左SACD,DSD其實係雞肋,就好似無OK既CDP時候攬住舊DAC播WAV一樣道理....
有聲就算...

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-5-26 12:07
佢唔係死,只係唔係平民化價錢姐,好入門既SACD你唔會買,得既SACD機你買唔起,就無中間位既,到技術下放 ...

個D碟又好難平賣比人茄,錄音室本來用晒PCM系統,要行dsd即系要重新添置過新系統,投資噤大,5賣貴D反5到本喎!
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-5-26 12:12
個D碟又好難平賣比人茄,錄音室本來用晒PCM系統,要行dsd即系要重新添置過新系統,投資噤大,5賣貴 ...

我唔係講D碟,我講器材姐~我見唔到10萬內有好高質play到sacd既cdt+dac系統~
有聲就算...

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-5-26 12:16
我唔係講D碟,我講器材姐~我見唔到10萬內有好高質play到sacd既cdt+dac系統~

應該E+D技術重未成熟,我估可能要再過到10年至會有成熟產品問世。

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-5-26 12:30
應該E+D技術重未成熟,我估可能要再過到10年至會有成熟產品問世。

點會未成熟,只係Sony唔會比你出到一部可以讀+輸出到dsd比其他dac既cdt姐~現在能play到sacd既dac+cdt都是被捆绑。
有聲就算...

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-5-26 12:32
點會未成熟,只係Sony唔會比你出到一部可以讀+輸出到dsd比其他dac既cdt姐~現在能play到sacd既dac+cdt都是 ...

又系!HQplayer明系賣dsd,但就5可以直接播sacd

1萬

白鑽玩家

老而不

kkkiu 發表於 2016-5-26 11:46
數碼技術成也改變快,敗也改變快。

一個技術的普及化及消亡可以是一二年間的事,我玩左CAS 十幾年了,由電 ...

mp3在HD未有巨大容量前是很熱門的, 現在新電腦技科令容量大增, 變相可以用wav, mp4 等的檔案.
如果HD的技術沒有提升, 那就沒CAS的系純了.

始終我覺得把1010還原到接近原聲才是主題.
DAC 按理是應會在不停地變, 什麼時候入手....那個不可能有答案.
覺得如果只有一台普通的bluray機, 插一台不差的DAC, 出來的聲音應可比美一台正式的CDP.

還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-5-26 13:46
mp3在HD未有巨大容量前是很熱門的, 現在新電腦技科令容量大增, 變相可以用wav, mp4 等的檔案.
如果HD的 ...

E+有質數的DAC出黎D聲都已有超普通CD質數了。除DAC要提升外,連接方法亦要,如USB接法,冇—條高質USBcable,單靠DAC亦冇用。

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-5-26 13:52
E+有質數的DAC出黎D聲都已有超普通CD質數了。除DAC要提升外,連接方法亦要,如USB接法,冇 ...

「E+有質數的DAC出黎D聲都已有超普通CD質數了」

同價位唔可能囉~不過4-5萬DAC播file,win 1-2萬cdp,我信既~
有聲就算...