設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黃金玩家

ilavbnm 發表於 2016-5-1 20:47
燒膽啫...換過d唔係國產嘅膽囉...

但未知燒膽系因為膽定機問題喎,最怕換D靚膽上去又燒埋就O!L!
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

鑽石玩家

ilavbnm 發表於 2016-5-1 20:44
因為我有一個抽水嘅心魔...
唔比我抽水...我好慘架...

抽水.... 不愧為騎士成員

1萬

白鑽玩家

老而不

Ccs56084342 發表於 2016-5-1 22:11
師兄:對現今D Lux 有冇咩意見呀?近期似乎金仔個名響D喎

以我自己睇,
金仔承繼了kenwood下發展, 由80年代到家下成30年了, 可以話是日本hi end 中維持住自已一套的公司.

Luxman 歷史好長, 由WWII之前起步. 專出膽機
當年可以話在東亞地方找到好似舊馬仔膽機的聲音, 而且一直以此聲維持到石機的時代.
Luxman 都有出平機, 好似 L-30, L31, L48等等. 不過用得hifi的人都是有收入的人, 定位絕不是會買一台National Hifi的買家.   
1984年步入黑間時期, 因為公司被賣入alpine, 左轉手右轉手中間變化甚多,
怕成為山水之後, 於是由hi-end 變成入門, 現在wiki上話當年是同yamaha 鬥, 不過我覺得係同Onkyo鬥多少少.

直至09年IAG買入前Luxman 的變化甚大, 我都唔識講.
只可以話白白有20年做唔好. 搞到好多人都唔理luxman, 日本hifi名牌的位置得翻金仔.  

現在的luxman, 是找回了mid 至hiend的路線.
IAG到底有無心做好佢, 我只可以話憑過去睇, 又對比下其他已收購的公司,
佢係對Luxman 有落多少少心機.  之前由內地出平價機, QC麻麻, 未引起日本國內的玩家聲音前, 已收到用家話台機唔妥.
於是最後還是回了日本出. (我希望佢唔好又打算去內地, 或者南亞地方出平野)

機身design上, 在我眼中,
luxman 出名的不是金色或者一對錶仔, 而是好古老的木箱. 佢在80年代頭都仲有木箱, 呢樣先估你唔到.  
之段由金轉左用銀面, 改左用D新少少的looking, 合併機好似近呢十幾年左右先加對錶仔.  
家下又轉返用舊looking, 用返舊線路加上少少改良, 真是估你唔到.

一台luxman 的icon, 除左個木箱, 我覺得仲要左邊有4個轉鈕, 中間一排制, 再有上下一對source select, 右手先至vol 制才是.
參照 CL 35 , SQ 38FD, L507 了.
對錶仔留左石後級用就差唔多, 因為在合併上佢都無咩用(除左扮金仔/老麥)

聲音方面
luxman 是膽機起家, 溫文又有音律的聲音就是代表. 好似舊馬仔.
有趣的是連石機都出到膽機的感覺, 不會學同期的日本聲 (84年前)
被賣之後就真是最多可以同Onkyo比一下

到了IAG食左之後, 聲音又再次已變了不少.  
唔計內地產的機, 又比起其他要求日式力水或日式高分析的牌子,  
Luxman的聲音還是以柔為主, 立體, 保持了典雅,  最新的L-590Ax II還有種可以說是"帶甜味".
它是形容/描述一種聲音多過重演一種聲音, 如古典交響樂中的大鼓會響但不是重重的打下去.

至於膽機, 我反而覺得佢地真是可能有所痛覺, 重新找回舊機的線路去回補錯落的二十年.
因為舊的SQ38 F 等太成功了, 中間又有台麻麻地的奇呢SQ-38u ... 現時的暫無可comment.
佢地重出的CL-38u, 可不可以和CL35比, 真是不知之數.  

只可以話現在的Luxman 是在追補錯落的二十年而努力當中, 又為了應接現在不斷加入的CAS等新東西又應付變化, 壓力之大實非可估計.
那種典雅的日本聲還是佢最大的本錢, 這是少數日本的機的取態.
只望Luxman 別關門大吉就好了.  

評分

參與人數 3威望 +22 金錢 +22 收起 理由
goddks + 2 + 2 一定要加分
ibo + 10 + 10 一定要加分
Ccs56084342 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

easyliao99@gmail.com

黃金玩家

HD_2 發表於 2016-5-3 18:32
英國仲有
Sugden 瑟頓

還有劍橋/AMC
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

1萬

白鑽玩家

老而不

Ccs56084342 發表於 2016-5-3 19:37
還有劍橋/AMC

仲有roksan

不過個樣就係怪左少少....
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Cyrus One 又多一張新圖
https://www.facebook.com/Cyrusau ... pe=3&permPage=1

甘講, 即是連bluetooth 或者wifi 都有了.

好似打明同Quad Vena, TEAC  等數千的細機去分一杯 ,
如果Cyrus One 成功, 可以話重打了 大的多合一機市場.  
甘樣...我真係唔知新的Cyrus One 會係由邊度出 .....最好還是英國吧?

還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-5-3 21:19
Cyrus One 又多一張新圖
https://www.facebook.com/Cyrusaudio/photos/a.580807571961107.1073741836.57046 ...

但過往經驗,可賣到幾千禁平都由強國代工的!

1萬

白鑽玩家

老而不

Ccs56084342 發表於 2016-5-3 22:23
但過往經驗,可賣到幾千禁平都由強國代工的!

之前what hifi 話應是6DAC的價位
有藍牙, D類100W, MM phono, A/B 類headphone...看都是10K甘上下才可以是英國出吧?
如果只是8K又是MIUK, 真是唔仆過去搶都唔得.

會不會取代6DAC的位置?
6DAC又真是因為無得玩電, 在新Cyrus one 之下真是沒什麼值得保留的地方.
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-5-3 22:31
之前what hifi 話應是6DAC的價位
有藍牙, D類100W, MM phono, A/B 類headphone...看都是10K甘上下才可以 ...

歐洲本土機過萬好正常,須貴D但有保障,而且英國聲多數耐聽順耳D,都投資得過㗎!