設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2022-1-18 14:45
原來係咁…慢慢選擇唔好急,期待你嘅最後決定

大師兄又要換CD機

因為 Majik DSM只預一組analogue輸入, 當黑膠用了後CDP就一定要用digital方式輸入。 問題係現在的Luxman Dn150 只有optical輸出,也比較易有jitter 問題, 所以就要找台 有同軸輸出的 CDT 取代。

我見現在的CDT 都比以前簡化左。你就算買台大的,入面如果無DAC元件時都是只會有好少組件, 變相係花錢買左個大鐵箱。既然如此都係想要個細的CDT.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-1-18 15:46
因為 Majik DSM只預一組analogue輸入, 當黑膠用了後CDP就一定要用digital方式輸入。 問題係現在的Luxman ...

你一早已經知道?optical 我早20前已經有人話唔係咁好,而家我也曾再問過都話唔係咁好,所以盡量都唔好用…多話用同軸好!
你現在luxman CDP 又會只得佢嘅😥
睇嚟真係…你所說!
即係要用spdif 同軸!?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

呢一部又係咩玩法?唔同型號?2012/2016!?看來多嘢玩啲

[url=[url=https://www.audionet.com.tw/thread-8463-1-1.html]https://www.audionet.com.tw/thread-8463-1-1.html[/url]][url=https://www.audionet.com.tw/thread-8463-1-1.html]https://www.audionet.com.tw/thread-8463-1-1.html[/url][/url]

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

上次聽說你的價錢….原來呢部貴成倍😥

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2022-1-18 19:17
你一早已經知道?optical 我早20前已經有人話唔係咁好,而家我也曾再問過都話唔係咁好,所以盡量都唔好用 ...

Optical (Toslink)由Toshiba帶起,  主要是市場上對抗由Sony/Philips 主導的同軸線S/PDIF.
那個東西已是80年代的物體, 至今快40年
最大的好處是工業上因為光本身不太電極, 在易燃, 對電波敏感的環境下有使用上的好處而保留.
問題是光譜有限於是可以傳送的數據都好有限.

https://www.whathifi.com/advice/ ... o-connection-to-use

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2022-1-18 19:18
呢一部又係咩玩法?唔同型號?2012/2016!?看來多嘢玩啲

https://www.audionet.com.tw/thread-8463-1-1.h ...

你找到的是前代, 停產左好耐.

Linn Majik DSM 出過好多代, 最新的是第5代機, 是2020年出. 我訂的是最新版本.

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-1-18 20:14
Optical (Toslink)由Toshiba帶起,  主要是市場上對抗由Sony/Philips 主導的同軸線S/PDIF.
那個東西已是80 ...

明白了!

謝謝分享 👍

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-1-18 20:16
你找到的是前代, 停產左好耐.

Linn Majik DSM 出過好多代, 最新的是第4代機, 是2020年出. 我訂的是最新 ...

正😆👍👍

1萬

白鑽玩家

老而不

可以話Linn真係睇準左市場
在概07年時Linn已感覺file會取代CD, 於是09年左右公告停產CD機, 2010年下完全停產CD機.
https://www.techradar.com/news/h ... o-cd-players-652552
當時都幾令社會意外.

然而到今2022年,  Linn真係如預料之內
包括黑膠復興, 有源喇叭,  以給電腦代的調聲系統sound optimization (NAD都有同樣的) ,  
那麼我現今沒理由不信Linn .

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

回望用了快2年的Supra Sword 線材

話說都好似用了快2年 , 以由Rega為主 , 也借出了去他人府中比較過.
Sword 比較起來沒有需要長時間煲線的感覺 ,  大約用了1-2星期左右已知聲底 , 可以用一字形容: "無"
不硬, 微軟, 一種好似早上帶少少和暖陽光的精神感覺.  通透感是如宣傳一樣, 每個弱音位是足的.
對於認定"越費越好'定律的人而言, Supra 定在這種價位真是令人覺是不是在騙人....

又取去了富貴朋友家中, 換去看看 , 又聽聽富貴器材的表現. 最明顯, 最深刻的是富貴朋友說
原來我部機係甘的聲底

換走貴機身上的名貴線材時就好比一個原本身穿華衣美妝的美女, 脫去一切後變得清秀佳人, 也不失原本持有的貴氣,  
沒了名貴華衣(線材) 有出的特色聲之後,  在久聽之下也不至於乏味.
那麼更是令人值得重新思考以前有沒有因為名貴華衣下誤判一些錄音的對錯.

我不敢說Supra Sword 是不是可以一個系列走天涯
但至少如果係只想要線為主, 而非"由線材帶出的音效改變" 或者"害怕線材改變音效",  
Supra Sword 是值得考慮.

---------------

少少的碎碎唸....
Hifi 界是有不少落難沒落貴族, 他們的王國長年被賣賣買買, 拼拼合合
只要可能是沒落貴族家中值些錢的東西都會被那些外人取出來當博物館向人家收參觀費
看的人付了錢也只看到少少,  於是還是要付多少少才看多少少 ; 然而那些錢沒有進入沒落貴族們的袋裡.
那是殘酷又真實的事 ,
至於值不值去付錢是另一回事 ...只可以說總是有些人喜歡參觀博物館

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.