設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2021-11-10 22:23
H師兄,很久冇見,當然可以…我呢條1.5M、收PM!
星期五你可以同威記比較下(我都想知你問到幾錢)😆
呢啲 ...

多謝師兄回覆,你個價真係好正,我星期五去逛逛先!我成套Naim都係地庫入手,我都係信佢哋!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 預祝更好價入手..

查看全部評分

Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

一斤花生@G 發表於 2021-11-11 00:41
師兄之前唔係開個貼問audioquest Niagara 1200 ? 點解冇買到?

我等左半年 咁岩又睇到一D電子學測試,話一 ...

我問過地庫佢哋啲哥仔話,Audioquest嗰隻就啱AV器材用,因為我係用喺2 Channel嘅,咁佢都係提議我買Nordost QB6 UK,而美式就八位,因小工莫水,我都係中古入手,亦都係用Supra cable 由牆身出去QB6,整套Naim都插晒落去,平平哋效果唔錯,我只係可以講順耳舒服唔哽耳,因為其他嗰啲形容詞我就唔識點形容啦,只係一句感覺舒服!最緊要我老虎話聽得舒服,我曾經試過轉嗰啲線或者啲線材嘅配搭,如果唔啱,佢一聽就知道話啲聲好肉酸喎,我即時轉返轉頭,所以我都唔敢亂咁再新添啲線材,而我部Naim嘅Hi-Cap就直接入長身攞電!而Naim嘅PSU實在太貴,真的唔捨得入手,不過,過了一排,可能都唔覺意,唔覺意就搬返屋企🤪
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

heven 發表於 2021-11-11 01:07
我問過地庫佢哋啲哥仔話,Audioquest嗰隻就啱AV器材用,因為我係用喺2 Channel嘅,咁佢都係提議我買Nordo ...

Audioquest 1200好似用係 數碼器材訊源之類會有D作用.....而用係AMP有人話中性 冇改變聲低,

我問人借過英式插  用係AMP上實質只係冇作用,所以咪話冇影響......  

Naim嘅PSU 如果真係有用,貴又唔怕喎.....  我而家都冇得試實物,所以仲諗緊,ISOTEK 定SUPRA....定係聽哥仔講買隻QB6.........

而且好多貨都要訂...又冇日期,  我真係好唔想買太大排插, 因為我淨係用2部機,一部AMP 同一部串流DAC

原身已經,各自獨立插係牆上,   

1萬

白鑽玩家

老而不

heven 發表於 2021-11-11 00:46
師兄,我入Naim的初心,就係唔想亂加其他嘢,只用同廠的線材就OK,但過咗一段時間就身痕,電缐大致上已用 ...

嚴肅而言DC shifting 是可以靠如視波器測量時看到那個交流電的電波有沒有位置向上/下shift左而知.
我只是身邊有人是這方面的電力工程專家, 他在我的地方量過, 我家一直沒有DC shifting這種事.
同時也把這個DC blocker 比較過用和不用的情況, 在我這裡兩者的表現是一樣的, 因而我沒打算買.

如果真係想試, IFI也有縮細版的DC blocker ,  比起Supra 的簡單, 可以俾1部機用.
https://ifi-audio.com/products/dc-blocker/
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

我問過地庫佢哋啲哥仔話,Audioquest嗰隻就啱AV器材用,因為我係用喺2 Channel嘅,咁佢都係提議我買Nordo ...

Naim 的PSU 就去買了, 無買錯, 比起你不斷加週邊野更聽得到PSU帶來的改變.
現在Naim 都時不時加價,  你去google一下英國local 的價目表都係時不時加多少少, 好彩係產量穩定, 如果唔係就同某個R牌名錶一樣又貴又無貨...  

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

原來師兄都對呢啲有興趣…(你都加咗好多補品😋)
我都尋找左兩個多月都唔知要邊隻好!
你話嗰隻Naim 的PSU ,都好貴喎要三萬幾!
呢隻野真係好得?(方便嘅話星期五問完價錢PM我🙏😆)
早排響33睇咗隻二手,Lightspeed x series H1 要16K,差啲忍唔住PM咗佢!
另外又睇咗隻平啲Plixir Elite BAC 1500 power conditioner !
有沒咩評論介紹吓!😆🙏
題外話,話說我啲魚缸搬走另外一個位,咁就攞返牆插蘇,咁就順便更換埋新MK座,發覺裏便啲線唔係太粗,比較幼少少,應該係早好多年前裝修加上去的!唔知係咪心理作用啲聲又好似冇咁好力咁…🙈

鑽石玩家

一斤花生@G 發表於 2021-11-11 01:19
Audioquest 1200好似用係 數碼器材訊源之類會有D作用.....而用係AMP有人話中性 冇改變聲低,

我問人借過 ...

師兄,你已有獨立電源已經好好啦👍🏻,Naim XPS DR 要成三皮幾,只可用一部機械中,如CDX2或nDAC中!初初諗著supra DC blocker+supra power cable,可以全套受惠,都係四千幾大洋,一試無妨啫!🤣
好似K師兄所言,明天去威達逛一轉,可能有新發現😂

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-11-11 07:18
嚴肅而言DC shifting 是可以靠如視波器測量時看到那個交流電的電波有沒有位置向上/下shift左而知.
我只 ...

相比下,我會揀supra DC blocker ! 我現在用緊佢條power cord 由牆身去Nordost QB6,整體感覺良好👍🏻

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-11-11 07:28
Naim 的PSU 就去買了, 無買錯, 比起你不斷加週邊野更聽得到PSU帶來的改變.
現在Naim 都時不時加價,  你去 ...

我都明白,XPS DR有買貴冇買錯,但真的好很貴😞,只可以用單一機械之上!另一方面就係土地問題,入手XPS DR,又要重新執位,好大鑊,怕條腰骨頂唔順😅,而初初諗supra dc blocker 加埋條PC ,抵食兼大件,又易擺位!

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2021-11-11 10:58
原來師兄都對呢啲有興趣…(你都加咗好多補品😋)
我都尋找左兩個多月都唔知要邊隻好!
你話嗰隻Naim 的P ...

無乜補品啫😆,Naim佬啲彈性好細,大多數只可以搵番啲原廠配件!
Supra DC blocker,入場費低,成套也和你條新BNC cable 相若,我都想入你同一條試吓,衰身痕!😅
部Naim XPS DR 只可單一用係某些指定的型號機械之上!我問咗個價稍後PM你!
其他啲電處,小工所知有限,K師兄就最熟,佢一定幫到你👍🏻
電嚟科嘢,應該有大把師兄幫到你!