設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-23 11:54
又唔一定係加定spodify premium 好D      始終要睇番自己聽歌種類,但係我APPLE  spodify 都聽過  二邊歌 ...

那個home speaker 500 以嚴肅而言當然不夠, 不過當是日常生活就應問題不大.

我覺CAS 還是有不少問題的地方:
比如不同廠用不同的OS,  萬一小廠被併入, 停運或消失的話, 界面和系統的支授也會立即受影響
格式上的更新都會是一個新問題 --現在要面對的是藍牙未必夠力支援高清
最理想的還是如果可以OS相近或者可以替代, 比如電腦一樣不論用AMD還是 Intel 都可以安裝Windows, 以及音效格式統一的話, 就是最好.
不知未來....streamer 的OS 可不可以另外置買?

這個時代的確多娛樂, 家中的豆丁在今日36度裡只在冷氣房裡打機 , 不然就出了去找朋友玩桌遊(都是在冷氣房)
如果我都是現代人, 或者都會學豆丁一樣吧?

還年輕的話, 在雙耳還是夠靈敏的時候, 就不妨去開開眼界,  借hifi 展那些地方聽下數十萬起的器材,
不要變成那種未聽過, 未聽清楚, 就裝樣子指指點點的那些人.

有些器材說白了其實和平時我們家用的出入不大 , 就是也令我摸不明為什麼同樣的聲音要用那麼多錢
但有些真的很獨別, 比如Horn, 屏風喇叭, 全音域喇叭等等 . 你無論如何都沒法去模彷這些特別器材的聲音,  猶如石機和膽機各自有特性一樣 .
到最後就會漸漸明白可以怎樣符合到自己的需要.

我第一次接觸古典是在大會堂, 應是午餐音樂會吧?
之後就是想在家中聽些音樂,  由一台小小的手提唱機接上收音機起步
出國見學 (日本) 後最先接觸的是Luxman ,  因而Luxman 在我心中有很重的地位. Luxman 這個東方牌子可以和現在已消失的 山水/Sansui 牌比較
在歐美地方, 當時這2個牌子可以說是如現在的 Suntory -Hibiki 一樣令外國人對這種東方的聲音覺是神奇. (外國大多都是Quad,  老麥, Pilot 等)  
只是在Disco 流行的70年代時Luxman已是走hi-end 的了, 出CL35, MQ60 , 不過真是追不上當時disco 熱和那樣反"舊時代" 的社會風氣,  於是很快就顯出疲態 , 終於被買買賣賣下出了不少垃圾, 唉...
到了現在我還是想有一台Luxman SQ 38D , . 但應沒什麼可能了吧?

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
一斤花生@G + 10 + 10
SimonHon@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-23 18:31
那個home speaker 500 以嚴肅而言當然不夠, 不過當是日常生活就應問題不大.

我覺CAS 還是有不少問題的 ...

cas 方面的os現在就只能依靠  廠商的更新,  不過我睇cambridge  串流機舊款 都出左5 ,6年都冇問題...

就算係電腦,只用win7 唔更新win10 都好多軟件用唔到, 或者好多支援問題,       streamer其實都只係一部用音響電腦,  就算比你裝唔同os   都會有一日支援方面出問題

我諗最多大既10年內都要換一次....  所以我都建議dac 同串流機分開玩, 以前d 燒友都想買有支援mqa dac或者streamer   

今日時日已經唔洗專登搵mqa,揀一部鍾意岩聽就係, 到時再加一部串流機,  近一年睇多左cas 其實都有好多玩法,    尤其軟件方面,

我見有部aurendern100h  tas雜誌都推黎部機,  而且我見都有討論區,有用家都推薦過黎國牌子streamer.....但對於黎類新興韓國音響品牌, 我當然不會有性趣

但睇評測, 佢賣點係軟件, 真係好流暢   而且仲可以當music Library     你可以當佢一部電腦 但用apps操作,但價錢真係貴左d, 如果係10k內就可以接受

至於大開耳界,有機會我都想,但今年音響展都唔知搞唔搞到,  我都想聽多d 唔同喇叭, 聽到岩心水 都想買多對聽下,我明白唔同器材只係味道分別

就好似喇叭咁, 我覺得分別真係幾大, proac 同kef   

時代一直在轉變.....以前細個覺得hifi 即係要爆機,      

Luxman SQ 38D  中古產物實在難搵, 就算搵到都難保 好聲,  

黃金玩家

一斤花生@G 發表於 2021-5-23 07:55
係阿~ 所以話近期串流平台起風雲,  帶動埋藍芽器材,都要大更新規格先跟得上,

SPOTIFY 台灣個邊都加價了. ...

Spotify 歌路闊,市佔高,只出CD 音質,足以令 TIDAL 同qobuz 收皮

Moov 更慘

黃金玩家

一斤花生@G 發表於 2021-5-23 11:54
又唔一定係加定spodify premium 好D      始終要睇番自己聽歌種類,但係我APPLE  spodify 都聽過  二邊歌 ...

"我自己接觸過HIFI黎樣野,覺得有好多人神化左 好多器材或者聽感,  講真D人成日話聽得出分別, 我覺得分別係有 ,但係咪真係加個釘墊係機底都唔同聲? "

絕對是神化了,也有時是 "國王的新衣", 人人皆云

黃金玩家

破費升級,
歌詩德A18 解碼 (AK4499) ,代替 Teac AI-503 前級
電源線 Gotham 85015
Neotech 3001 mk3 XLR

聽感,講真,只提升很少,音樂的真實感好DD, 我甚至有些後悔越踩越深了。但會再升級喇叭線.... 差少少玩埋佢

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 恭喜哂Ching
一斤花生@G + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

鑽石玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-5-26 02:33
破費升級,
歌詩德A18 解碼 (AK4499) ,代替 Teac AI-503 前級
電源線 Gotham 85015

你可能換部AMP 會有更升級感~   之前部AUDIA FLIGHT FL3S 呢? 覺得唔好聽咩?

我建議先升級器材  後升級線材比較有升級感~

我訂左條二條電源線 今日都到,   等我試下 電源線分別大唔大先~

鑽石玩家

連電處一齊訂.....賣家一早話要預等好耐, 6,7月先有....點知突然黎左二條線先~

可以試下有咩改變~ moon.jpg moonson.jpg

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

鑽石玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-5-26 02:03
Spotify 歌路闊,市佔高,只出CD 音質,足以令 TIDAL 同qobuz 收皮

Moov 更慘

我都係等spotify喳!!   歌曲真係多好多!! <moov  不值一提   只係比手機聽歌,  又有dd要求的人先會用,

連電腦播歌都冇唔支援無損....

黃金玩家

一斤花生@G 發表於 2021-5-26 06:55
你可能換部AMP 會有更升級感~   之前部AUDIA FLIGHT FL3S 呢? 覺得唔好聽咩?

我建議先升級器材  後升 ...

Audia Flight FL3S 用緊👌
之前是 Teac Ai 503 做前級和解碼,FL3S 做後級
現在是 A18 解碼, FL3S 做合拼前後級

可能部A18 未run 好,分析力高,煲多兩日睇下點

黃金玩家

一斤花生@G 發表於 2021-5-26 12:29
我都係等spotify喳!!   歌曲真係多好多!!

即使是 Spotify 的 320k 音質,我都覺得好ok
係D sales 要惡眨 320k 好蔗渣,一聽就聽得出
但轉個頭又去sale藍牙耳機

國外forum 的人誠實得多,大多都不易分辨 320k 和 Hi-Res
https://www.quora.com/Can-you-hear-a-difference-in-quality-between-Spotifys-320-kbps-stream-and-TIDALs-HiFi-lossless-audio-stream