設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鑽石玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-5-18 10:29
聽聞 澳洲 電壓上落差很大,可以 - 20v, 那裏就很需要電處吧.

我也和我的 Hifi 長輩 傾過電處,玩Wilson A ...

自己試下最實際, 如果聽唔到就慳番唔小錢囉~     

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-5-18 10:29
聽聞 澳洲 電壓上落差很大,可以 - 20v, 那裏就很需要電處吧.

我也和我的 Hifi 長輩 傾過電處,玩Wilson A ...

香港其實好細, 電壓比較容影有問題的地方係鄉郊地方或者好舊的唐樓。
如果係一般市區新樓可以唔使甘擔心。

太多文字成日講到自己屋企用左電處有好神奇的效果,
我的看法是, 如果知屋企真係有電力問題就可以用,
如果好奇又有餘錢就試下,
如果唔覺有乜問題, 就省了也不是問題。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-18 06:57
what hifi 是不會講電處, 至少stereophile, 6moon 等先有. What hifi 講的是以經濟實惠為主, 電處這種東 ...

而家心態樣樣試下啦, 好過聽人講有冇用,   人一世物一世, 唔試下唔知道自己鍾意邊樣

你之前話想買串流機, 我建議你睇定D先囉, 近期串流平台起風雲  KKBOX  APPLE MUSIC 都有無損推出了....令到一堆串流機 可能要更新加串流平台

又或者有D器材更新唔到.....      

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-18 13:00
而家心態樣樣試下啦, 好過聽人講有冇用,   人一世物一世, 唔試下唔知道自己鍾意邊樣

你之前話想買 ...

有啊, 我都有留意streamer的問題。 由 NAS 被hack 再到轉format都有, 真係好複雜。 我暫時都觀望先。
有個矛盾的問題 : 問新的貴 ; 但買舊的又未必support 唔到新format....實在麻煩。

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-18 13:34
有啊, 我都有留意streamer的問題。 由 NAS 被hack 再到轉format都有, 真係好複雜。 我暫時都觀望先。
...

我發覺買一個自己喜歡dac比較實在......再加一部streamer   至於nas好少事姐,直接插個外置ssd  拉d歌入去聽就算,再好d咪直接買個平平地music server  淨係放歌就冇問題啦~

我覺得近期太多更新.....唔擔保有d器材會更新串流平台,    不過唔係太舊  ,大牌應該冇問題 , 我部dms500 出左都4年  早二個月仲有大更新.. 估佢唔到~

不過streamer 黎類野我都建議買二手唔好太舊就算,   買新 又跌得快,  近期我都有留意下二手streamer    如果有新平台 部機又冇更新的話

都想換一部 可以支援自己想聽到ge串流平台,     不過估唔到, 我部dms500 一年前係mu到買部demo機17k..... 而家見33台 仲賣緊17k~20k

都成4年機囉.....仲可以賣咁貴

你之前介紹個hkav影音寄賣 ,我發覺佢好少放野上去fb    唔知佢係熟客多定係.本身少人放係佢到賣  好少事見佢放fb

我近期搵到一間好多二手寄賣 d   同埋好多好野賣    你係fb搜索My HIFI Ltd. - 二手音響,喇叭,各類影音   可以去睇睇

銀級玩家

一斤花生@G 發表於 2021-5-18 13:00

你之前話想買 ...

冇錯,試過玩過,先係人生👍

銀級玩家

一斤花生@G 發表於 2021-5-18 14:30
我發覺買一個自己喜歡dac比較實在......再加一部streamer   至於nas好少事姐,直接插個外置ssd  拉d歌入 ...

cary dms 500 尼部好野黎

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-18 14:30
我發覺買一個自己喜歡dac比較實在......再加一部streamer   至於nas好少事姐,直接插個外置ssd  拉d歌入 ...

影音寄賣係好少野上FB, 反而係另一個老壇r33的2手區多。 因為佢地係老派少少, 落錢去r33登廣告。

我見佢地最近都有部dms 500 , 都思疑緊買定唔買。 看情況都係那些智能喇叭為主, Bose 或 Naim .現在我只是在等特價,

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2021-5-18 15:17
冇錯,試過玩過,先係人生👍

你令我諗起以前的CD 機清潔碟和藥水

以前CD 機和 DVD 機流行的時代, 就係有d鋪有賣呢d 清潔碟, 講話洗左會令畫面同聲音好d.
事實係分分鐘害死人

銀級玩家

kl122002 發表於 2021-5-18 18:33
你令我諗起以前的CD 機清潔碟和藥水

以前CD 機和 DVD 機流行的時代, 就係有d鋪有賣呢d 清潔碟 ...

今時今日就係 光碟消磁器