設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-16 19:45
電處係因為各門派的運作方式有少少調聲的"副作用", 想做到中性, 零音染係唔易

至於技術上真係沒什麼突破 ...

電黎樣野  真係可以好簡單  又可以好複雜    我見近期連ISOTEK都有打住再生電 出新產品

近期身痕,又想買D野玩下  ,但已經落左訂買AQ 電處 同二條電源線~ 但真係有排等最快都要 到6月~   

搞到心旭旭想買 個IFI 插試玩下~睇下用左有冇料到

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-17 06:54
電黎樣野  真係可以好簡單  又可以好複雜    我見近期連ISOTEK都有打住再生電 出新產品

也不算新吧? 只是把top line 的技術東西降底一層去賣和開發市場.

至於電處是不是有立杆見影的感覺? 我只可以說有些是有的, 有些不太明顯.   
強烈好比Furutech  的, 不太強烈的好比我現在的Supra
於是有些人常抱怨買了電處和沒買的沒出入.  

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-17 07:18
也不算新吧? 只是把top line 的技術東西降底一層去賣和開發市場.

至於電處是不是有立杆見影的感覺? 我 ...

我睇ISOTEK 之前D舊款電處  都唔見佢有話打住再生電旗號去賣廣告, PS就係常見最多人知

ISOTEK 電處真係好貴....我見佢有好多新款  係比獨立一部器材用   ,岩曬D器材唔多 ,一機一個干擾又低~

但估唔到一個isotek evo3 genesis one 單一個比訊源 或前級 用 都要20K.....  所以放棄左~  但內部用料真係靓 有二隻環牛係入邊~

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-17 07:47
我睇ISOTEK 之前D舊款電處  都唔見佢有話打住再生電旗號去賣廣告, PS就係常見最多人知

ISOTEK 電處 ...

似乎我表達得唔太好...

我指的並不只限一個牌子, 而是廣泛而言。 以前每個牌子自己係有點壁壘分明, 即是A有A做, B有B做,各家有自己的top line 技術 好少下放,也只有偶然 “造過界” ,  只有DIY 同好用自己的方式製造。

不過我有印象開始在hifi 搞電處的時代應係90年代上下?至今日都已30年好多技術都似乎變晒“基本” 知識, 各家廠可以用這些知識去做電處。

最我知新的是Inakustik都搞起了電處, 可見已經電處唔算好新奇的事..或者未來一定要個電處?

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-17 09:45
似乎我表達得唔太好...

我指的並不只限一個牌子, 而是廣泛而言。 以前每個牌子自己係有點壁壘分明, 即 ...

你講起再生電源可能真係各有各做,  因為我對電黎樣野,資識最少.........都係近期去睇,一講起再生電就自然諗起ps  

電處我睇番近 5年真係多左好多牌子,  因為我搜尋電處資料當中,都有不少品牌彈出黎, 就好似  IFI  OYAIDE   KECES  audioquest  Inakustik

但佢地普遍 電處產品線好少 有部分只有一 二款......      我睇外國燒友  佢地普遍都對器材以外 升級方向大致都係喇叭線 及電處電源線優先~

可能港澳地區電壓都比較穩定   又或者住村屋電壓比較唔穩定   優先會對電處 拖板作優先升級~ 否則好多香港發燒友都係偏向線材  做升級

電處我反而覺得  係76搵電源處理器資料分享    普遍玩電處 搵電處都係 影音玩家多  而二聲道就隔離牛玩家多.......

我見7,8前玩濾波拖板  更會比二聲道玩家話 CUT頻.....冇曬動態同悶到冇朋友來影容 隔離牛都有同樣問題  但好似冇濾波拖板咁多問題出現

不過我黎類舊文章普遍都係 試驗性質 淘寶到買濾波拖板 隔離牛    總之唔係音響品牌或者大牌

我仲係76到搵到  .................之前有網友介紹過國產叫 隆宇拖板  我知道係國產牌 我已經唔會考慮      

薯不知....原來版主都有搞個團購!!! 真係估唔到 以下團購傳送門......

https://post76.hk/thread-197252-1-1.html

每次搵資料睇到舊文章 ,仲有一D 器材用品   吹噓完一段時間  就會消息得無影無蹤........

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 心水清D

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-17 13:03
你講起再生電源可能真係各有各做,  因為我對電黎樣野,資識最少.........都係近期去睇,一講起再生電就自 ...

有樣野係真的, 好多牌子出現又好多牌子一陣就唔見左
所以買hifi用品真係買有歷史的,太新的都唔好碰住,
心水唔清又心急之下最易做左白老鼠。

外國地方大, 市區內外的地方供電係有少少問題
比如有些真係近地區電台發射站/ 雷達, 有些又可能真係有重工業在近近,
果d地方對電處真係有較大的需要性, 而且也要為家中的*所有*的電器用。
那種電處在外國有得賣,香港就少見了。

本地係有好多hifi 同好係誤會而且誇大左自己的需求
你av 影音要靚電源的時候, 新電視機和新的surround amp 都已經問左世, 仲有無甘大需要搞電的地方?
有些同好講的說話....我都不清楚是真科學還是純粹推理
很久以前有人話用 “防雷拖板=hifi 用的濾波拖板”, 我都唔太明點樣關連。

只能講句
唯有保持理性考慮最妙。

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-5-17 13:48
有樣野係真的, 好多牌子出現又好多牌子一陣就唔見左
所以買hifi用品真係買有歷史的,太新的都唔好碰住, ...

品牌真係買番大牌有歷史  穩陣D    起碼有一定保證先~    所以我買野原則,寧貴莫濫     買個貴少少大牌,好過買D 廣告吹得勁個D

就好似上次講起閃電牌電處咁......我唔敢講佢係冇用或者好有用,因為我冇親身試過,   但係而家網路發達年代,  一件好產品,相信唔難搵到資料同開箱及評測

但偏偏黎個美國牌 美製產品..... 係外國討論區定係網站資料.近呼係0......    就算近鄰台灣,係音響討論區 資料都係得 2至3偏文章, 而且仲有D係10年前舊型號

我比較想睇下 佢入邊內部人稱蠟燭」的「濾芯  入邊究竟係D乜....但死搵難搵都係冇資料!!  

我睇番D香港燒友留言話,蠟燭入邊,應該都係 D 線圈之類野  唔係D乜野新產品,新技術, 所以我就放棄了買黎個閃電牌電處想法,

而且佢地廣告真係好勁.....去到邊都有人PO 黎類我就最反感!!

可惜WHAT HIFI 冇乜講電處同電源   有的話起碼可以有個參考LIST   

https://www.whathifi.com/best-bu ... s#section-under-200

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-5-18 06:14
品牌真係買番大牌有歷史  穩陣D    起碼有一定保證先~    所以我買野原則,寧貴莫濫     買個貴少少大牌, ...

what hifi 是不會講電處, 至少stereophile, 6moon 等先有. What hifi 講的是以經濟實惠為主, 電處這種東西對他們而言, 一個拖板已好足夠.

我明白你現階段的心情啊, 基本上個個hifi 同好一定會碰碰電, 線材和一切週邊的東西,  
令我多多少少都有些心痕
最想做係diy 全音域喇趴
還是好音樂最好.

黃金玩家

三星玩樂勲章

入門機玩電留番D錢好過

銀級玩家

聽聞 澳洲 電壓上落差很大,可以 - 20v, 那裏就很需要電處吧.

我也和我的 Hifi 長輩 傾過電處,玩Wilson Audio + 170磅 Diablo 後級那位,玩幾十年 他家的音響都好豐富, 我上過他的家,B&W802, 黑膠,Luxman 胆機,Neumann monitor ,無源前級,Dac 都有三部,好多好多器材...
他對電處的意見是: 玩過,無乜分別...

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 恭喜哂

查看全部評分