設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黃金玩家

kl122002 發表於 2020-12-20 11:32
其實玩hifi , 除走收入和價格,  最難做到的是 "四平八穩" 的事

四平是 地平, 櫃平, 機平, 座(座位)平;

師兄 這篇可以說是音響心法了👍

但我覺得 四平 可以用腳釘來解決,
電 最難攪,幸好香港的工業移走了,
人心... 無法子,一套音響不能滿足所有音色,沒有全能喇叭

1萬

白鑽玩家

老而不

SimonHon@FB 發表於 2020-12-20 17:35
師兄 這篇可以說是音響心法了👍

但我覺得 四平 可以用腳釘來解決,

只是我最大的感想而已.
當然新的東西依然日日出,  之不過來來去去的還是要由最基本起家.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-12-20 08:45
早幾年是有不少人大吹換fuse 好正 (search 下 forum 會留意到)
但近幾年已沒人再深入這個話題了. 因為事 ...

黎條片我一早睇過...我都覺得試下冇所謂~        投資太多就未有必要,  都係比D玩到冇野玩,咪去試下囉~

我幾鍾意睇燈伯D片  佢講野幾公道  佢係唯一一個  評測音響youtuber 最中肯

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

ATC7 發表於 2020-12-20 08:59
值唔值得先系问题 可能好少少但价钱🤔

比D玩到冇野玩GE人去玩  或者又冇太多錢換野 咪洗 1千幾百換試下玩囉~

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2020-12-21 12:00
黎條片我一早睇過...我都覺得試下冇所謂~        投資太多就未有必要,  都係比D玩到冇野玩,咪去試下囉~

我幾鍾 ...

燈伯好似病左, 最新佢MU都少左片

我認為廠在開發時已經係甘樣設計的話, 就照跟返其實唔會好多出入。 反而係用左好多補品之後就成弓另一個問題。

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-12-21 13:57
燈伯好似病左, 最新佢MU都少左片

我認為廠在開發時已經係甘樣設計的話, 就照跟返其實唔會好多出入。  ...

燈伯係病左,所以好少出鏡頭囉~ 始終我地唔係工程師 又唔識電黎類野 FUSE 始終多少有D 安全問題~

反正對音質影響不大....就咪鬼搞囉~

星級玩家

窮人係到,全部二手,

黃金玩家

一斤花生@G 發表於 2020-12-22 10:46
燈伯係病左,所以好少出鏡頭囉~ 始終我地唔係工程師 又唔識電黎類野 FUSE 始終多少有D 安全問題~

反正對 ...

聽hifi 之餘,都要做下運動,以免肌肉流失

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-12-7 11:24
暫時覺抵用的是Supra
聽說最近代理都返左8位版, 你可以去問下

Supra 好用嗎?  其實黎d拖版   同d大舊d所謂電源處理器分別大嗎?   我都有興趣想買個防雷

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2020-12-24 08:49
Supra 好用嗎?  其實黎d拖版   同d大舊d所謂電源處理器分別大嗎?   我都有興趣想買個防雷  ...

“電處理”可以說是一知總稱, 細分濾波,隔離牛, 電源再生等
防雷是村屋用, 因為有些地方沒避雷或者差了一些

簡說明一下:
Supra 那種是純粹濾波和防雷, ac市電可以說是直入直出沒變, 頂多是多一個磁環做了少少感生效應
電源再生是如PS Audio 的, 市電進了去 , 變成dc再變返ac輸出
隔離牛是ac市電入, 升/降壓再輸出成目標ac電壓