設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-5-28 14:17
想分析力好一點,除了換線換器材,我會試從電源及避震入手,個人經驗,換較好的電源線、降壓牛後,改善背 ...

我從來不信電源處理, 所不會碰, 也沒意卻去理. 因為不值得用太多的金錢只局限在自己一戶的一部份用品之中.
要是真的搞, 我會由現住我大廈法團入手, 更換了大廈的降壓牛, 換公家的電線, 個戶電錶, 升降機機房加入 noise reduction / power insulation 的電西. 像這種東西是有的, 我在一些做科研/測試的地方見過. 像是那種東西一定很貴卻很有效.
又或者搬新屋, 我信那個會更為實際.

在黑膠 / 其他的唱播機器中, 我比較在意的是訊號傳送的事. Signal loss 是無可避免, 卻可以盡量減少的東西.
Signal cable Speaker Cable 都是一樣 , 可以在系統中做到隱惡揚善的事 ; 不過差的就好事不出門, 仲可以差到令人以為是機/載體壞.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2018-5-28 20:35
我從來不信電源處理, 所不會碰, 也沒意卻去理. 因為不值得用太多的金錢只局限在自己一戶的一部份用品之中 ...

改善少少電源唔係好貴,我有幾部日本機所以要用降壓牛,淘記二千入隻豐澄已可多機共用,改善之大好過每部機換條電源線,其實玩得好平。?

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
kl122002 + 50 + 50 用家心得極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-5-29 11:05
改善少少電源唔係好貴,我有幾部日本機所以要用降壓牛,淘記二千入隻豐澄已可多機共用,改善之大好過每部 ...

多謝心得, 只是我自己還是不會換

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2018-5-29 13:20
多謝心得, 只是我自己還是不會換

我用日本機先要降壓牛啫,加隔離牛/電處的確可以玩到好貴。^_^

不過講開分析力、聲音細節,個人有個睇法係未必訊號線/喇叭線「俾唔齊」你,而係聽唔到,如在供電、避震等入手亦係一個辦法,令背景更寧靜,弱音自然聽得返哂。?

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-5-29 13:36
我用日本機先要降壓牛啫,加隔離牛/電處的確可以玩到好貴。^_^

不過講開分析力、聲音細節,個人有個睇法 ...

香港的市電...事實唔差的, 至少無太多天然因素左右, 不過就是因為有好多大廈又住得太多人而互相平擾.
既然如此, 我倒是接受了這個成為無可改變的因素, 所以更著重在訊號線身上.

分析力, 音質,  最重要的還是喇叭本身可以重現多少, 擺位如何, 聽的環境如何 ;
器材上的組合, 如CDP 的DAC/clock, 唱盤上的唱針, 唱盤/臀的組合+設計 ;
及amp 的線路 三者是為之最重要.

由"拾訊, 傳送, 放大, 再傳送, 出聲 " 的過程可見 "傳送" 已在一個組合中佔了2個位置. 所以我更認為這方面是值得留意的
如果singal 在中間已lost 左一堆, 那麼就沒趣了.  
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

近一個月去左好多地方試機 全都係一人公司
講服務態度一定好 唔會黑面任你玩

1萬

白鑽玩家

老而不

HD_2 發表於 2018-5-30 10:39
近一個月去左好多地方試機 全都係一人公司
講服務態度一定好 唔會黑面任你玩 ...

講起態度, 我覺是店vs客的問題是一半半
有些店員真是覺買方想要的野太平而無mood 去賣, 找其了事.
有些做客的...連我呢個旁觀的都睇唔過眼. 有種人表面自卑實際一落樓就狂數人不是, 簡直判若兩人.  

還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2018-5-30 14:34
講起態度, 我覺是店vs客的問題是一半半
有些店員真是覺買方想要的野太平而無mood 去賣, 找其了事.
有些做 ...

百貨養百客,不過有d sales直頭係唔願sell你...

鉑金玩家

有d就硬sell一d你唔想要既野畀你...

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

想要試既野 已經試過可以收工