設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鑽石玩家

舊盤打柴,剛換了denon dp59m,非常滿意,今日二手價幾千元,同等製作今日應係二三萬水準了,十分抵玩。

跟機連個at 3600e唱頭,聽了幾日,心急換返2m blue,係好d,ortofon一向強調高音細節及低音,表現較吸引唔出奇,主要係人聲較厚及肉地,at人聲係有一點縮後。

但除人聲外,整體冇2m blue贏red咁明顯,at 3600e價錢平2m blue幾倍,但超好聲,想搵平頭的朋友可留意下。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 正帖留分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-5-27 01:45
舊盤打柴,剛換了denon dp59m,非常滿意,今日二手價幾千元,同等製作今日應係二三萬水準了,十分抵玩。

...

denon dp59m

是很不錯的唱盤, 值得擁有. 以前我在用TD 150 MKII 時中間也問人借用過, 玩左一陣.
只是覺此唱盤 (還有yamaha 的)大了一點....

找一個2m bronze 了, 聽過會明白MM 頭都可以有好高的水平.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2018-5-27 08:21
denon dp59m

是很不錯的唱盤, 值得擁有. 以前我在用TD 150 MKII 時中間也問人借用過, 玩左一 ...

59m係大,唱盤的原本位置僅僅夠放。?

bronze貴了點,二千左右係我個人極限了,玩mm就係想平?

用過red和blue,再換的話唔玩ortofon了,at低階都掂會考慮,grado口碑不錯亦平,都想試下,不過就冇咁快了。

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-5-27 09:07
59m係大,唱盤的原本位置僅僅夠放。?

bronze貴了點,二千左右係我個人極限了,玩mm就係想平?

那麼就去試下Grado , 會有意外收獲.仲有Goldring 也值得留意.

我用過MC, MM, 聽了這麼長的日子, 還是MM 比較耐聽. 以前經歷過會唱蝕的唱針, 所以會找好一點的MM 頭.

MC 不是不好, 只是有些老唱片真的已太舊了, MC 會會把一些不必頭的缺點都放大, 比如有時一些表面的碟套弄出來小花, 小小的指甲劃痕之類
經常地被MC 頭弄出輕輕地擦一聲, 令音樂失去了可欣賞的能耐.
還有那些太重的MC 針壓對老唱片也有傷害
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2018-5-27 09:50
那麼就去試下Grado , 會有意外收獲.仲有Goldring 也值得留意.

我用過MC, MM, 聽了這麼長的日子, 還是MM ...

冇諗過玩mc,自己較少聽古典,mc對金錢和調較的要求都較mm高很多,而且如師兄所言,mc亦並非樣樣好。

如果下次換頭,goldring就1042,口碑超好,但唔知會否斯文?grado就gold,不過好似都分好多隻。

兩隻唔知點比,又會否比2m blue好?去到二千幾,個人覺得真係mm極限了,再貴唔捨得,始終係消耗品。

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-5-27 21:40
冇諗過玩mc,自己較少聽古典,mc對金錢和調較的要求都較mm高很多,而且如師兄所言,mc亦並非樣樣好。

如 ...

我係唔只聽古典的
不妨加入討論:
https://post76.hk/thread-268967-1-1.html

我的感覺中1042 的個性比起Ortofon更來得色彩多少少. Grado 的 竟動態多D?

聽得太高級的MC 而變成自找麻煩的人我見過不少, 即使好有錢都好, 都覺麻煩.
而且好多時, 佢買左一個數萬的MC頭, 一用就幾年, 沒想過唱針針尖會折舊的事.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2018-5-27 22:38
我係唔只聽古典的
不妨加入討論:
https://post76.hk/thread-268967-1-1.html

係,上萬貴價唱頭,播上萬聲唔知播到幾耐,我寧願用千幾頭粗用(少部份炒豆碟我係會濕唱的),聽到覺得剩返幾百蚊聲,再換過個千幾二千好過。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
kl122002 + 50 + 50 用家心得極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-5-27 23:14
係,上萬貴價唱頭,播上萬聲唔知播到幾耐,我寧願用千幾頭粗用(少部份炒豆碟我係會濕唱的),聽到覺得剩 ...

我覺hifi始終只是家電, 做到適可而止就已夠了.
好多前輩其實買買下都唔買, 又或者簡化左 . 除了實際的金錢需要, 年紀大之外, 有好多都講不如留心聽音樂了事.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

入手了Cardas Clear Reflection , 1 米也要叫7K .價位是不便宜,  卻是比起上Clear 平一半.  和Clear 的對比性價, 還是可以的.
是用來取代由秋姐入手的線, 正式的令自已的黑膠系統的聲音由以前步入現代化.

本來我真的沒打算換, 反正AEI 和德國的都已很不錯, (個人偏好AEI 多少少) , 只是有時候真的疑惑在為什麼detail 位, 弱音位老是不清.
之前已試過把CDP 的Nordost Frey 換上去, 出來的效果是很hifi , 卻令我覺唱片的聲音太清+太硬, 似乎還是在CDP 上用比較好
也因此我知道了自已想找的是什麼, 就是要分析力有一定上下, 但又要保持聲音帶點唱片中獨有的暖意感覺.

Cardas 在以前已被一直說是又肥又慢 (我都聽過, 真是幾頂唔到) ,  所以我一直都有少少回避.
早前同人上代理看Project 唱盤時, 一聽聲, 覺得聲音自然而流暢, 更重要是 在慢歌中最有令人覺放鬆的感覺, 八一下, 才知是Cardas,

說句實話, 由買回來至今, 只是聽了4小時, 真的覺很不錯.
我手上的是 Clear Reflection,  新東西加入在Clear 的名單之中,  說是平過Clear 卻有Clear 效果的產品.
初初的1小時是有種慢/"笠", 不過由第2小時起, 再重聽一次stereo 時已覺音像比之前多了不少東西, 也發揮出Ortofon 2M Bronze 的分析力
Nat King Cole 的人聲不太厚悶, 沒了厚鼻音的感覺; 女聲的如Pegy Lee / Jane Morgan 還原年青時的吸引力, 我還聽了Doris Day, 啊, 那是當年聽真人的感覺.
之後我轉了mono, 聽了有名的邵氐電影梁山伯與祝英台 soundtrack, 黑膠的聲音真是仲好過當年去戲院睇 ;
再聽一下mono 的古典東西, 如貝五的鋼協 (Fisher/福伯)  , 我沒想過mono 的鋼琴弦聲還是可以真的如此吸引, 仲可以收到爆棚而不拆之效.

再慢聽一下,  慢慢打呢分心得
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2018-5-28 13:58
入手了Cardas Clear Reflection , 1 米也要叫7K , 真是不便宜.
是用來取代由秋姐入手的線, 正式的令自已的 ...

想分析力好一點,除了換線換器材,我會試從電源及避震入手,個人經驗,換較好的電源線、降壓牛後,改善背景寧靜與聲音穩定,就連帶分隔度、弱音及尾音都更清楚,較果比用同等價錢換線更好更高效益。