設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

LYKH 發表於 2018-1-12 21:27
陳列品。。。

N年前買舊果套機,遇上奸商,送貨被換左陳列品。。。

很久以前我買過陳列品喇叭, 沒事.   同行有朋友買過, 用左半星期之後問題多多, 迫到代理新換舊.
只可以說, 是運氣...

不過陳列呢家野, 如果你同sales 講到兩句, 事實佢地可以用陳列品價賣新的俾你.
事關當你買走一件時佢地就要開另一件放回去, 問題是佢地可唔可以幫你開到單.
如果要俾多少少(真係可能出入差10%上下, 但有完整年保), 是可以考慮.  

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

今日行左R 代理, 事實意外感是有一點, 我自己也有少少心大心細.

我見到Gryphon 的RCA線 賣價仲平過Nordost Frey 2  , 真是心動左. 問題是口味...
Gryphon  主張中性, Nordost 主張分析力,  
想把phono -> 擴音機的RCA 線換走, 啊, 真是魚與熊掌啊....

不久之後還有新漢做sale , 啊.....點算?
還是好音樂最好.

星級玩家

kl122002 發表於 2018-1-12 22:02
很久以前我買過陳列品喇叭, 沒事.   同行有朋友買過, 用左半星期之後問題多多, 迫到代理新換舊. ...

聽講,店家裏的陳列品,除非係代理借貨展示,否則件貨都係間鋪自己的,陳列品都係要賣;問題係老老實實咁標明賣平D,還是騙人當新機賣。。。

所以,見到D師兄買新野,係即時抬機走,寧可call貨van自取,都唔洗間鋪送貨。。。

1萬

白鑽玩家

老而不

LYKH 發表於 2018-1-12 22:20
聽講,店家裏的陳列品,除非係代理借貨展示,否則件貨都係間鋪自己的,陳列品都係要賣;問題係老老實實咁 ...

你只說對了一半
現況是已好少有"代理借貨展示" 的歌仔, 多左要求鋪面食一件做demo/display.  

陳列品視乎你是去去邊度入手.  比如代理的show room 中做特價買的, 大多數沒問題.
其實如果怕的, 問多句是不是display , display 左幾耐, 保用幾耐, 我今日上去R代理, 聽到好多人都問呢D個問題, 就算唔識問, sales 都自動講
請真, 代理自己的sales 搵自己麻煩咩?
只可以說, ex-demo, display 品買時望多兩眼, 好的sales 即使知你急走也一定會叫你留多一陴demo 台機給你聽, 證明沒問題.

只是去到零售鋪層面, 有好鋪, 有壞鋪 ;  有好sales, 有不好的sales , 仲有好客, 壞客.
壞sales, 壞鋪在香港不是沒有, 只是好奇甘多年有D都仲生存到, 何解? 非白資金流入?
我比較見得多, 聽得多的, 是有D人一見平就乜都唔理買左先, 新舊model 唔知又唔問, sales 想講都聽唔入耳. 到發覺就由中獎變中伏的心態以秒速切換, 上網唱衰家鋪.
網上有D地方成日就係甘樣講,  講到香港的hifi 市地好X黑暗. 又話價唔定實, 又話新/舊貨換, 仲有六神合體喇叭
怪哉, 自問至今沒什麼意外.

事實一直以來, 有無人知果D買左會出事的野的客, 在買的時候講過D乜, 做過D乜?
我唔知, 不過只知次次都是淨識在網上吹, 唔明點解呢D苦主無堂堂正正找律師, 海關, 消委會去告人地.

作為一個消費者, 自己要學識自己怎樣保障自己買時的得益, 而不是去學事後做苦主追討損失.
家下呢個世代的人將兩者倒轉行.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-1-12 22:06
今日行左R 代理, 事實意外感是有一點, 我自己也有少少心大心細.

我見到Gryphon 的RCA線 賣價仲平過Nordos ...

之前睇你報告Nordost好底玩 都考慮搵條入門玩下

1萬

白鑽玩家

老而不

HD_2 發表於 2018-1-13 11:36
之前睇你報告Nordost好底玩 都考慮搵條入門玩下

入門的話,
試味是white lighting
平平地用是 blue heaven
真是正常地燒起來是heimdall 2 , frey 2
有錢找V2 吧.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

今日行去左R 代理 冇心水

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

入左wireworld solstice 7 喇叭線

1萬

白鑽玩家

老而不

今日下午打算去新漢睇下 Chord
唔知有無C兄用過?

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

在疑惑到或用Chord 的Shawline, Epic 還是Signature.
試味的詰, Shawline 應不差
試聽過Epic 也範不錯
Signature 到底是如何? 真是很多疑問.

Chord 的線材設計資料不如Norsdost 多, 真是要一點點勇氣才行
還是好音樂最好.