設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ce_tkk

[討論] 大家點睇2016年HIFI市道??

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

3g184 發表於 2016-1-13 17:15
喜喜師兄
如果比我再買一次
我都係買行貨

師兄你可能當日lucky only
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

terryc 發表於 2016-1-13 18:55
師兄你可能當日lucky only

可能係,不過賣機又好,保養服務都好,做得好係要讚
差就要彈

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

3g184 發表於 2016-1-13 19:24
可能係,不過賣機又好,保養服務都好,做得好係要讚
差就要彈

可以分享一下佢地咩服務咁抵讚嗎?
2CH: Accuphase + Yamaha

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ce_tkk 發表於 2016-1-13 19:33
可以分享一下佢地咩服務咁抵讚嗎?

應該做嘅做足,我覺得有多Tim
詳細就吾講喇,免得被人話係打手

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

3g184 發表於 2016-1-13 19:38
應該做嘅做足,我覺得有多Tim
詳細就吾講喇,免得被人話係打手  ...

點會話打手呢⋯⋯

上討論區咁耐,真係好少人讚代理
彈的都係佔大多數

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2016-1-13 13:44
事實內地2線城市的廠已唔多了, 更不用就3線.
好多商家都搬去大馬, 或者回家自已做. 不過hifi始終有D電子 ...

師兄,宜家的cd player最好 有啲唔明

我成日聽其他師兄講宜家好多盤都偷工減料
已經冇昔日2000年前比
係咪真?

另外,近年韓國,台灣都急起直追
馬來西亞都變大工廠
消費者對強國野始終冇咁大信心

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

星際 ......

1萬

白鑽玩家

老而不

ce_tkk 發表於 2016-1-14 09:31
師兄,宜家的cd player最好 有啲唔明

我成日聽其他師兄講宜家好多盤都偷工減料

自已玩在甘耐, 都聽成日有D人講
以前果幾千的盤會點點點, 家下幾千的是乜乜

現實少少講, 家下仲有邊度10蚊樓下食到一碗魚蛋粉.

以前D野唔係唔好, 而是好極有限. 以前的DAC 其實真是麻麻地,
如果師兄找到一台舊CDP 聽過會立即明白即使有什麼合金/ 石墨托, philips 3皇冠DAC 等等, 自覺出來的聲以現今而言不算太好.
科技野會進步是真的, 以前好大塊的原子粒版已縮細左好多可以處理.
加上以前的人吹開, 錯覺上就以為偷左料.

何解家下的CDP 是最好?
是因為CDP發展甘多年, 技術上已摸頂了, 只是DAC仲可以有咩大變化.
CD drive技術上已好過廿幾三十年前, 現在幾乎無讀錯, 跳線, 而且花碟都讀到. (以前不時都有讀唔到ka, 仲以為CD有事)
一般的DAC 粒PCM 1798 都只去到24bit /192hz, 同貴機的spec一樣, 不過SACD機的DAC再加上DSD功能,  再上的話就真是睇下D廠用唔用了.

遲少少CDP退潮(如果是真的), 那麼剩下的CDP不是最雞就是最貴, 中間價又唱得好的CDP是唔會再甘易出沒了(好似初千禧時的唱盤一樣)
到時挨衰聲, 定供貴機, 都唔知點好了...
還是好音樂最好.