設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ce_tkk

[討論] 大家點睇2016年HIFI市道??

星級玩家

terryc 發表於 2016-1-12 23:33
絕對同意!因此小弟無上友X大廈買音器最少七年了……

現在科技先進,上網買賣又放便,送貨又 ...

有d商店問下個價,有冇得平少少,已轉哂面口,好似唔丘做咁,好無奈出門口走,可能以前既自由客做成,好似旺角買罐奶粉咁

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

葵一 發表於 2016-1-13 00:20
有d商店問下個價,有冇得平少少,已轉哂面口,好似唔丘做咁,好無奈出門口走,可能以前既自由客做成,好 ...

其實都維持咗好耐啦

講真,好多客仔包括小弟都做足功課,格足價才落手比錢買新機……問吓sales比現金有無得平係好正常,但一問就西面就真係接受唔倒囉

問得sales就係比機會你“入”我,但佢地唔明白都無辦法

我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

星級玩家

terryc 發表於 2016-1-13 08:33
其實都維持咗好耐啦

講真,好多客仔包括小弟都做足功課,格足價才落手比錢買新機……問吓sale ...

其實我好幾次都預左入去比錢買野,但真係因為SALES 既問題, 語氣同態度質素,打左退堂鼓走,其中一間總代理佢入面有款線佢獨家,
我都幾鐘意,但次次一見到1-2個SALES 好似少少爛仔咁,入去行個圈都冇都真係唔想留係度,見佢間舖行親都冇個客,頂到咁耐佢算好野

黑鑽玩家

有蛇一向都係SALES多過客,你一行入去佢地就

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2016-1-12 14:14
ver 1 來自一些sales
事實本身是之前做內地人市, 做大左, 家下習老大打貪肅清, 甘樣大豪客就少左, 生意 ...

內地人真係少左好多......
雖然條街仲有喼.....但都係買日用品,電子野,化妝品多....
HIFI舖就少了自由神踪影.....{:9_426:}

至於黑膠.....
我的睇法係同DOBLY ATMOS一樣.....
即係有幾多香港地真係擺放到膠膠(同ATMOS天花喇叭先......)
「擺到」同「長放」始終係兩回事................
大勢/市場都係向CAS,STREAMING,CD走............{:9_423:}
(音色就後話{:9_436:} )

另一方面......
MIC 會唔會回歸MIJ....USA.....或MALAYSIA等等..............
都好值得觀望{:9_431:}
2CH: Accuphase + Yamaha

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

terryc 發表於 2016-1-13 08:33
其實都維持咗好耐啦

講真,好多客仔包括小弟都做足功課,格足價才落手比錢買新機……問吓sale ...

認同師兄講法.............
上得去問得一定係「痕」架啦............
「毒」唔「毒」到就睇價錢同SALES服務了

ANYWAY.......有左JAPAN ACUTION同FROMJAPAN...........
真係足不出戶睇/買HIFI
仲要買多左添.............{:9_418:}

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

葵一 發表於 2016-1-13 12:00
其實我好幾次都預左入去比錢買野,但真係因為SALES 既問題, 語氣同態度質素,打左退堂鼓走,其中一間總代理 ...

其實簡單一句....
「慢慢睇.....有咩問題搵同事幫手......有CATALOG可以攞返屋企睇.....」
加個笑容......
感覺已經好好多了....................

但實情是
「問誰又能做到..................」

1萬

白鑽玩家

老而不

ce_tkk 發表於 2016-1-13 13:27
內地人真係少左好多......
雖然條街仲有喼.....但都係買日用品,電子野,化妝品多....
HIFI舖就少了自由 ...

事實內地2線城市的廠已唔多了, 更不用就3線.
好多商家都搬去大馬, 或者回家自已做. 不過hifi始終有D電子技巧先做得. 唔可以去孟加拉做.

黑膠...我知係咩引左好多新手去入,
不過事實好定壞, 用到最後各自有答案. 不過我就一家唔玩膠了
反而心疑CDP 有無D好野. 說是CD退場不過現在的CDP 卻是出得最好的時候.

過左現在的CDP 又唔知要等幾時了.

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ce_tkk 發表於 2016-1-13 13:38
其實簡單一句....
「慢慢睇.....有咩問題搵同事幫手......有CATALOG可以攞返屋企睇.....」
加個笑容..... ...

師兄,咁我好彩
我大部份都係有誠買
又吾覺得有乜問題
Sale重吾會硬銷其他野比我

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

喜喜天使 發表於 2016-1-11 13:45
好有可能會轉水貨,當初因為銀碼大想有保用安心啲

喜喜師兄
如果比我再買一次
我都係買行貨