設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: OooSamooO

[請教] 香港安裝美式蘇面

1萬

白鑽玩家

老而不

plnl88 發表於 2016-1-7 11:14
師兄
非常好的分享!

非常感謝師兄的補充,
日本果個真是家下先知. JIS standard 唔似NEMA, BIS 可以上google甘易search 到.

難怪跟則師睇美國睇大廈的design時有些電的行法係同香港有D唔同
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

OooSamooO 發表於 2016-1-5 23:30
終於有時間回post, 我嬲係因為day 1 我買hifi同hifi cfu同電cfu夾做獨立供電美式蘇界獨立坑供電,呀電cfu一 ...

電工大師傳 是沒錯的, 佢有責任同你家屋的電做最後負責. 有事追究佢可能要上cort.
小 C FU 都可能玩hifi , 知你想點, 只是沒想過大師傅執正.

而hifi CFU一定咩都話ok, 事關: 成件事係你要求, 你明白, 你主導用美式.
電工大師傳在全程都最後安裝才知, 所以佢拒絕安裝是正確.

成件事是否電工細C FU + hifi C Fu 夾定我唔知, 兩人有無同你講風險就我都唔知...
美式hifi 的野每一件都有出售前都打明"此電器不適用於香港"的類似字樣.
hifi C FU 唔講出口唔出奇, 佢當你睇左=知左了.

既然裝左了, 閣下平日小心D了.

還是好音樂最好.

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

kl122002 發表於 2016-1-7 13:47
非常感謝師兄的補充,
日本果個真是家下先知. JIS standard 唔似NEMA, BIS 可以上google甘易search 到.
...

據聞英,美發電的方式有分別的。
英:L +220v,N 0v,電壓 220v
美:L +50v,N -50v,電壓 110v

唔知有無記錯。

高級玩家

plnl88 發表於 2016-1-7 14:37

所以我電工師傅話美國觸電死唔去? 因為落地都係得50v

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

dicek 發表於 2016-1-7 15:26
所以我電工師傅話美國觸電死唔去? 因為落地都係得50v

N = neutral
嚴格黎講不算是 ground 或 earth 的。
裝左心脈起搏器或防顫器的病人都應該瓜得。

1萬

白鑽玩家

老而不

plnl88 發表於 2016-1-7 14:37

以前也好似聽過這樣的說法,
不過我真的不曉得, 至少未找到有關的information.
還是好音樂最好.

銀級玩家

hksarac 發表於 2016-1-7 10:09
知不知保險絲不止保護電器,還要保護整棟大樓的供電。曾試過不跳自家的跳制卻跳電錶房入屋的跳制。如果跳一 ...

CHING提一下你, 不跳自家制而跳出面先.
可能如下
1. 屋內斷路器大於屋外.
2. 屋內斷路器失靈.

檢查下好D.