設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: OooSamooO

[請教] 香港安裝美式蘇面

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

樓主, 若你有能力, 可自行安裝美牆插。

無能力, 市場上出得起錢, 一定有人幫你安裝。

若無錢又無能力, 放棄吧。

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

hi fi友,十個有九個都識揀!
效果有咁大分別!

1萬

白鑽玩家

老而不

nirvana 發表於 2016-1-5 16:24
師兄,明白了。
但我又有一個問題,
香港用美式有危險,

除左當地的法律不同之外(都是因為香港跟英式姐..., 如果當年是美國殖民地又唔同講法)
以我自已知少少....(有D是自已查書, 又以問下D 師傳, 內容可能有誤, 如有請指正 )

美插大多是NEMA connector, 主要常見的是A, B類. 對用電壓是120V上下.
15A, 120V以下都是這兩種, 大過200V / 15A 的NEMA 就已是另一種東西了.

type A即是兩扁腳的, 又叫NAME -1, 是用在低用電量的東西, 比如時計, 枱燈. 以前的兩扁腳是一樣的, 不過後來立法, 一邊大D, 用來分開水/火線用.
印像中日本的hifi amp (舊的山水, luxman), 到家下都是用雙扁腳的.
好處是細細個一拔就ok . fuse大多是在機身內. 機身內應是有良好內部絕緣 (回 )

Type B , 又名NEMA -5 即兩扁一圓的, 用在大用電量的東西 好比是hifi, 洗衣機.
有什麼 5–15, 5–20 , 5–30講的是地線插的長度. 地線插長, 即是在插入去時自ground 再接電.
比起雙腳佢有地線, 在漏電上多一重保護.

以前的NAME -5 socket 真是好似我地常見的hi-end拖板一樣, 得個洞. 好多外國forum都有疑惑過, 何解美式的老是不安全?

上兩年去美國, 新少少的酒店內發現插座唔同左. 就我當時見, 唔少地方轉用了新的插座, 每個內有獨立漏電斷路器 (即我地fuse箱入面果個). 仲有家下插座入面都有膠擋片, 同英式一樣, 防止異物被插入.
網上gogole說那個漏電斷路器又叫GFCI, 由此而知家下美國用電都是比以前安全左好多.

日本仔我就唔多理解了, 好似甘多年都無變過. 只是有D跟左美式, 有D又加過地線位.

甘又當然不是話在香港從ebay order 有GFCI的美插等於安全而又裝得. 香港法例下從未準許任何美式插頭使用.
美式插安全與否還是過左香港機電署的批準先得.
用英插了, 歐洲甘多人玩hifi都是用自已國家的插頭, 又唔見人人話自已的插聲衰.

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
plnl88 + 10 + 10 精彩報告
ykluk + 50 + 50 一定要加分
lit2ken + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-1-5 20:22
除左當地的法律不同之外(都是因為香港跟英式姐..., 如果當年是美國殖民地又唔同講法)
以我自已知少少.... ...

多謝師兄詳細解釋。
很高興能討論一下。
謝謝。

而實際上,美式係咪好聲d呢?
唔知有無師兄試過用同一條線,
同時做英美頭AB比較過呢?

1萬

白鑽玩家

老而不

nirvana 發表於 2016-1-5 20:46
多謝師兄詳細解釋。
很高興能討論一下。
謝謝。

只是想說說,
因為當年在美國買了第一台laptop回港用, 搞了很久才明明地美英兩者的插頭出入.

hifi而言
同一個實驗草草地做過. 用平價線 (數元/尺)的話, 基本上出入不大.
好貴的線+好過敏的機或者聽到唔同的聲底. (唔知關唔關電壓事? 有D師兄話120V的電壓因為低而noise細過220V)

我就只覺得是因為粒英插內的fuse作怪, 不過事實又唔多覺.
最想知歐洲的朋友唔知會聽出D咩聲, 好比德國的朋友?
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-1-5 20:57
只是想說說,
因為當年在美國買了第一台laptop回港用, 搞了很久才明明地美英兩者的插頭出入.

小弟明白了,
謝師兄。

鉑金玩家

長期新手

nirvana 發表於 2016-1-5 20:46
多謝師兄詳細解釋。
很高興能討論一下。
謝謝。

好難比,因為個頭未必一樣,
但心理上應該英式好D, 因為隻腳又粗貼,
但美式選擇多,入線方便,但腳幼幼,感覺英式好D.

利申,我都係英式牆蘇插美式拖板
Soundaware d100 pro deluxe
Mytek Dac
Krell Vanguard
PMC Twenty24,
Oppo103D, Yamaha RX-A3050
KEF XQ50C, Mirage, Cambridge.

黃金玩家

popo388 發表於 2016-1-5 22:53
好難比,因為個頭未必一樣,
但心理上應該英式好D, 因為隻腳又粗貼,
但美式選擇多,入線方便,但腳幼幼 ...

但師兄你最後都選擇了美式。
就是為了方便DIY?

新仔玩家

終於有時間回post, 我嬲係因為day 1 我買hifi同hifi cfu同電cfu夾做獨立供電美式蘇界獨立坑供電,呀電cfu一口答應ok冇問題;到我裝修埋尾幾個月後有個電大"老"cfu黎話唔ok唔裝.....我成set買咗你先講,你冇野呀?佢條靚(都係有料)又凹水;我先谷氣打返比hifi  cfu 比佢同佢傾,幾句傾完了解返係電大cfu原則同安全問題,hifi cfu 話同我攪掂,睇完fuse box 話正又安全,唔洗太擔心,又一句hifi嘅野佢識條鐵⋯完
希望大家明白我慶嘅地方

新仔玩家

多謝樓上各位Ching 資訊,又學野