設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: kl122002

[請教] 到底THD係點睇先正確?

黃金玩家

就算有1%distortion,你都唔知係那一個聲頻出現,你只能在圖表上看到在那一個Hz

銀級玩家

schmike 發表於 2015-12-13 21:06
師兄
無分別係因為用單tone又加權之後數值係靚
佢寫咩都唔代表部機真實既能力架

如果廠家作假,咁當然數據已沒意思。Damping factor 係另一個要注意嘅數據,重有其他如s/n ratio等都重要,頻寛響應curve也是一樣;只能說明數據是有用的,聲音是一種物理現像,基本可以用數據去形容,只有睇唔明,或者領誤唔到數據與聲音嘅關係,需要閲歷及學習去掌握。最後,每個人都有唔同喜好,同一組數據需然大致代表差不多嘅聲底,有人可以好啱,但亦有人可以覺得完全唔係佢杯茶。如果唔識根據數據領畧聲底,咁唯有去聽;如果懂得睇,當然都要去聽,去揾同類聲中更啱嘅選擇,但用嘅時間可以少很多亦可以揾出啲老作嘅規格產品。
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

samuelt 發表於 2015-12-13 23:36
如果廠家作假,咁當然數據已沒意思。Damping factor 係另一個要注意嘅數據,重有其他如s/n ratio等都重要 ...

我意思只係話廠商會避重就輕
唔係話佢地作假
只係THD呢個咁簡單既數是但一隻chip AMP都做到0.0x%
睇呢個數字幫唔到選機啫
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

老而不

schmike 發表於 2015-12-14 00:12
我意思只係話廠商會避重就輕
唔係話佢地作假
只係THD呢個咁簡單既數是但一隻chip AMP都做到0.0x%

甘多位, DF, Fr response, S/N等等 我睇左好多. 如果是同一個價位的話, 出入是有, 不過睇真少少又真是不算好多. 唯一值得一望是THD. Arcam甘樣幾奇呢, 一時0.5%, 一時0.001%.

膽的話可能真是要望, 先唔講聲音取向上抽象, 因為唔同的線路出入都幾大.
而石機的話, 好多都真是出入唔太大, 或者都聽唔出分別. 石機上的DF 值都見少左人提了, 事關大多都是100起. 除非用另一個方式,寫明, 否則好多廠都唔特別寫明. Arcam 唔覺有寫.
如果入一台石機都唔理呢D數字, 真心講都幾怕做水魚. 成日話貴=正, 不過事實是失真多, 甘樣D聽唔到/弱小的聲就以為無lo ?

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

找了很久, 終於有少少眉目
原來是分成了兩派的測法, 哪一方比較可靠還是見人見智.

20 Hz to 20 kHz 是 FTC standard (Federal Trade Commission) 有要求廠方加入power 數 + 幾多channel 所計出的THD.
淨 1khz 是由 EIA (The Electronic Industries Association) 弄的, 主打是反映出 單一聲道中的單一音頻(1khz) 有幾多 THD.
EIA 版的數字通常細D, 因為單一聲道+單一音頻比多聲道+多音頻來得容易. 而EIA版用1khz 是因為1khz 是中頻, 人耳比較常聽到的聲音.
論道理FTC 因為多音頻, 加上多聲道是比較切合現實.
之不過當中有時在公開時少了noise factor, 或者廠方選擇性供開不完整的資料是一個問題.
好比ohm數, 當時用的power. power大細原來都可以令THD有出入.
同一台機不同的power 在20-20khz, 1khz的THD 都有出入.

我仲有好多地方未睇得明, 不過暫時是如此.
如果沒有寫明幾多hz, power, ohm 得個THD 值, 甘樣似乎是有D問題了.

如果可以找到 amp 設計的書就最好了.
還是好音樂最好.