設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 到底THD係點睇先正確?

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
找完了喇叭, 也要找一台好amp去完成.
在留意amp的數值資料時, 我留意到一個叫THD的東西, Total Harmonic Distortion
我又發覺少少有趣的地方, 以Arcam A39, A49來說, 簡介上是20Hz—20kHz at 0.5% THD,
不過說明書上寫的是

Continuous power output (20Hz—20kHz at 0.5% THD), per channel
Both channels, 8Ω, 20Hz—20kHz 120W
Single channel, 4Ω, at 1kHz 240W
Harmonic distortion, 80% power, 8Ω at 1kHz 0.001%

A49:
Continuous power output (20Hz—20kHz at 0.2% THD), per channel
Both channels, 8Ω, 20Hz—20kHz 200W
Single channel, 4Ω, at 1kHz 400W
Harmonic distortion, 80% power, 8Ω at 1kHz 0.001%

又取而代之的馬仔PM8005, 簡介同說明書上的spec是: THD 0.02% (20Hz – 20kHz, 2 channel driven, 8 ohms load)
同說明書說的一樣:

RMS Power output (20 Hz – 20 kHz simultaneous drive of both channels) :
70 W x 2 (8 Ω/ohms load)
100 W x 2 (4 Ω/ohms load)
Total harmonic distortion (20 Hz – 20 kHz simultaneous drive of both channels, 8 Ω/ohms load) : 0.02 %

睇落好似馬仔PM8005好過A49?
到底THD係點睇先正確?
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

A49: Harmonic distortion, 80% power, 8Ω at 1kHz 0.001%
PM8005: Total harmonic distortion (20 Hz – 20 kHz simultaneous drive of both channels, 8 Ω/ohms load) : 0.02 %

THD越細越好,A49失真比PM8005低,既係"數字上"A49好D。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

vm8833 發表於 2015-12-13 17:24
A49: Harmonic distortion, 80% power, 8Ω at 1kHz 0.001%
PM8005: Total harmonic distortion (20 Hz –  ...

但係test method有分别,A49係80% power, 8Ω at 1kHz,PM8005冇注明output power,8Ω at 20 Hz – 20 kHz。大家測頻寛唔同。

1萬

白鑽玩家

老而不

我真心有疑問, 照字面了解, 兩者的意思出入不太大.  當係同係同一樣的話,
A49 : Continuous power output (20Hz—20kHz at 0.2% THD), per channel
PM8005 Total harmonic distortion (20 Hz – 20 kHz simultaneous drive of both channels, 8 Ω/ohms load) : 0.02 %

PM8005 都係好似好過A49? PM8005 的THD (20 Hz – 20 kHz /8 Ω)是0.02%
A49的是 0.2% THD

Arcam的寫法 :Harmonic distortion, 80% power, 8Ω at 1kHz 0.001%
似講的唔係total ? 而是某一個位置時的失真?而PM8005 就一直沒指明...
真是好亂
還是好音樂最好.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2015-12-13 19:19
我真心有疑問, 照字面了解, 兩者的意思出入不太大.  當係同係同一樣的話,
A49 : Continuous power output  ...

其實0.1同0.001無咩分別
都係好細
好多重要指數無講
睇呢d數唔使咁認真
低過0.5已很好的了

基本要聽返聲作準
THD仲有加權
所以睇過就算

膽機失真都0.5架
咁聽落唔差架

(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

老而不

schmike 發表於 2015-12-13 19:23
都係好細
好多重要指數無講

我都知膽的失真唔細, 有時變成了大家口中的音色.
還是想搞清楚怎樣解讀THD, 實在太多變化了!
還是好音樂最好.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2015-12-13 19:31
我都知膽的失真唔細, 有時變成了大家口中的音色.
還是想搞清楚怎樣解讀THD, 實在太多變化了!  ...

唔使解讀
解讀只會浪費精神
唔會有廠寫d對自己無利既SPEC

銀級玩家

schmike 發表於 2015-12-13 19:23
都係好細
好多重要指數無講

唔同意,除非你要嘅唔係盡量還原真正嘅錄音!若果唔係以求真為出發點,所有數據都唔重要,一切以聽感決定,但同時又極可能只得到某一種聲,任何音樂都是同一種味道。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

1萬

白鑽玩家

老而不

samuelt 發表於 2015-12-13 20:11
唔同意,除非你要嘅唔係盡量還原真正嘅錄音!若果唔係以求真為出發點,所有數據都唔重要,一切以聽感決定 ...

非常同意最後的一句. 真心怕唔同的音樂中缺了特色. 所以有必要地好認真去看看.
但又應怎樣解讀THD好? 有些是有指明某hz中的HD, 有些則是好似平均值.  
雖知amp不可能似喇叭隨便問人試...真可惜.
還是好音樂最好.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

samuelt 發表於 2015-12-13 20:11
唔同意,除非你要嘅唔係盡量還原真正嘅錄音!若果唔係以求真為出發點,所有數據都唔重要,一切以聽感決定 ...

師兄
無分別係因為用單tone又加權之後數值係靚
佢寫咩都唔代表部機真實既能力架
你用隻LM3886一樣0.0x%失真
咁間間廠用佢咪得囉

再講多次
無廠寫不利自己既數據架
仲有失真低都仲要睇damping factor
damping factor對還原“器材”既表現都係重要因數

你可以唔信
周圍去問THD點睇
但你用佢為買機既指標就希望你真係買到合心水既機