設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: jc2ssych

[請教] 版權法修訂 與 用戶頭像

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

jc2ssych 發表於 2015-12-14 10:36
師兄言之有理!咁以下呢個出post方法最安全。  

其實好多國家都有版權條例, 依家立法局雙方分歧大多係採用邊個國家準則為主, 大家有共識就最好啦

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

SonSon 發表於 2015-12-14 12:13
大概都可略知一二

呢個我都有睇, 不過睇埋其他報紙又唔係咁講, 所以其實我都唔知點先叫有事定無事...

http://news.mingpao.com/ins/inst ... 00001/1449487720216

例如: 上面講cap圖係無事, 但呢度又唔係咁講
CAP圖
在現行的《版權條例》,在沒授權下使用截圖,版權人可作民事索償。在新修訂條例草案中,Cap圖可在「引用」下被豁免,但新例條文亦指要有「足夠的確認聲明」,而何謂足夠,並引用的程度不可多於所需要目的的程度。
有網民就示範在截圖上,列出詳細出處,包括劇名、推出日期、導演、配音、製作公司等等,結果整幅圖片都是文字,再看不到精警對白,至於草案通過後,是否果真要如此「誇張」列明,就要看法例實施時政府的相關指引。

串流直播打機
今次修訂加入「傳播權」的條文,未修訂前,串流直播打機未受版權監管,故不算侵權。修訂後,串流直播受新修訂「傳播罪」監管,版權人可對直播打機作民事索償。如達至「損害性分發」取代原作品,則可能有刑事責任。

即係如果我串流直播打機, 但如果我真心覺得唔好玩而同大家講唔好買, 咁就有機會俾人告了....但如果串流直播打機只可以唱好隻game, 咁又唔係真正的分享.

所以係話頭像是否有機會犯法, 我都唔太知, 不過低B d講, 可能真係講咩都要補返批評下政府, 咁樣反對就有豁免.....

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我最怕係,假如,我地買左隻碟和玩具返來同大家分享時,當然要影實物品(圖片),如有時拍開封片比大家欣賞過程,如果這樣都犯法的話,那以後好難介紹玩具和影碟了,變左冇野分享的話,就冇人再上網,到時……最後連網站都冇用了
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140