設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 版權法修訂 與 用戶頭像

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟讀得書少,到今天都未明白
「公平使用」同「公平處理」之間嘅分別。

Anyway, 一旦條例修訂草案通過,我地嘅用戶頭像,
有電影角色造型 (LEON、ETHAN HUNT),
有歌手演員(胡琳、黃敏德、家駒)。
亦有漫畫角色、足球員。

同樣係網上 cap 圖(做頭像),咁有無抵觸法律呢?
如有,又有無得豁免呢?

大家點睇?

NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

所以我都想了解下,唔係好似好易中招咁。
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

一知半解係,版權持有人首先要話你聽因乜事你犯法,如果係少問題會比期限你修改,如果唔理會先會作控告。

你更改原作品後令到自己大賺或知名度上升而版權持有人在經濟上損失,就好大機會比人告…

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

SonSon 發表於 2015-12-12 18:53
一知半解係,版權持有人首先要話你聽因乜事你犯法,如果係少問題會比期限你修改,如果唔理會先會作控告。

...

咁即係話:
「sonson 你隻龍貓令你有9萬分加四個徽章。你大鑊了。

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

jc2ssych 發表於 2015-12-12 19:31
咁即係話:
「sonson 你隻龍貓令你有9萬分加四個徽章。你大鑊了。 」 ...

5個徽章
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

jc2ssych 發表於 2015-12-12 19:31
咁即係話:
「sonson 你隻龍貓令你有9萬分加四個徽章。你大鑊了。 」 ...

吉卜力應該多謝我送晒成套宮sir出品BD, 答謝我係網上免費宣傳

3萬

白鑽玩家

根本靚仔

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

好彩我頭像係自己

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我睇過唔少報導, 包括署長佢d回答, 都係得出 "XX界歡迎", "普遍支持", 而唔係"咁做無問題" / "咁做會犯法".
即係告唔告係版權持有人決定. 人地今日可以話無問題, 遲下再告都得.

頭像我估都會有機會出事吧. 不過有時我都唔太明, 例如我頭像係一隻figure, 張相係我自己影, 但仲需唔需要問"batman的版權持有人"同意先可以繼續用? 如果咁都要問, 咁咪即係咩forum都執得? 因為我開post講就黎有新game, 某歌手就快有新CD, 都算發佈對手的消息. 咁以後是否人地市場部才可以出post? 其他人post咩都要問o左先? 定係post咩都好, 最後點都要批評下政府, 咁就可以因為"評論時事"而獲得免責?

鑽石玩家

gashapon 發表於 2015-12-14 09:14
我睇過唔少報導, 包括署長佢d回答, 都係得出 "XX界歡迎", "普遍支持", 而唔係"咁做無問題" / "咁做會犯法". ...

師兄言之有理!咁以下呢個出post方法最安全。

標題:Fast & Furious 8 (cdwarehouse exclusive 2017年7月1日 release)

DLLM 689 你食屎架,人地玩車玩得咁開心,
我地搞條賽車 Formula E circuit 搞九年都未搞掂。
到人地賽車會落力傾好晒,你條茂利又出黎邀功話係自己努力嘅成果。
你食屎啦!

Anyway, 講返套戲............(下刪300字)..................

換言之,即係出post時,鑊鑊都要先鬧政府一輪,
先再講正經嘢,咁就符合「時事評論」而獲得豁免最安全。
呢條草案,係咪 on9 架........

1萬

行動組版主

半專業貓奴

gashapon 發表於 2015-12-14 09:14
我睇過唔少報導, 包括署長佢d回答, 都係得出 "XX界歡迎", "普遍支持", 而唔係"咁做無問題" / "咁做會犯法". ...

大概都可略知一二

http://www.ipd.gov.hk/chi/intellectual_property/copyright/Q_A_FAT_2014.htm